PoliticiFacebook/Informer/TASR/AP/Evan Schneider
StoryEditor

Myslí Putin naozaj na najhoršie? Je schopný všetkého, tvrdí diplomatka

iDnesČTKTASR28.02.2022., 13:21h
Spojené štáty sa domnievajú, že Rusko prechádza na Ukrajine na obliehaciu taktiku. Rastie tak ohrozenie civilistov aj nevojenskej infraštruktúry. Znepokojilo ich Putinovo rozhodnutie o jadrovej pohotovosti. Americká veľvyslankyňa pri OSN sa obáva, že Kremeľ by bol schopný použiť aj chemické či biologické zbrane.
Lajkuj Brainee.sk na

Rusko nebolo v žiadnom prípade ohrozené Severoatlantickou alianciou, vyhlásila hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová pre ABC News v reakcii na informáciu, že prezident Vladimír Putin uviedol ruské jadrové sily do „zvláštnej pohotovosti“. Washington sa o tom dozvedel z jeho vyhlásenia.

Putin obvinil NATO z „agresívnych vyhlásení“ na adresu Ruska. Psakiová to okomentovala slovami, že to sú obvyklé Putinove ťahy. „Videli sme ho robiť to znova a znova. Rusko nebolo nikdy ohrozené zo strany NATO, zo strany Ukrajiny,“ povedala hovorkyňa Bieleho domu ABC News.

Neprijateľné kroky

Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová Greenfieldová v programe televízie CBS „Tvárou v tvár národu" označila Putinove posledné kroky ako neprijateľné a eskalujúce konflikt.

Správu o tom, že sa ruskí a ukrajinskí predstavitelia zídu k rozhovorom na hranici s Bieloruskom, Spojené štáty vítajú, ale až sa uvidí, či Rusko koná v dobrej viere, varovala diplomatka.

Na otázku, či zo strany Putina existuje aj riziko nasadenia chemických a biologických zbraní, Thomasová Greenfieldová povedala: „S týmto chlapom určite nie je nič zmetené zo stola. Je ochotný použiť akékoľvek nástroje, ktoré môže, aby zastrašil Ukrajincov a svet.“

​Putinovo posledné vyhlásenie o jadrovej pohotovosti odsúdil aj generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. „To je nebezpečná rétorika. Je to nezodpovedné správanie,“ povedal pre CNN.

Psakiová nevylúčila, že budú nasledovať protiruské sankcie v energetickom sektore.

Diplomatka Politici TASR/AP

„Chceme urobiť všetky kroky, aby sme maximalizovali vplyv na prezidenta Putina a zároveň minimalizovali vplyv na americký ľud a globálne spoločenstvo. A tak sú energetické sankcie určite na stole. Tie sme nevylúčili. Ale chceme sa uistiť, že minimalizujeme vplyv na globálny trh a robíme to jednotne,“ povedala Psakiová.

Čína vyzýva na deeskaláciu situácie, no sankcie nepodporuje

Peking v pondelok vyzval na deeskaláciu a zdržanlivosť v súvislosti s ukrajinskou krízou v čase, keď sa zástupcovia Kyjeva a Moskvy stretli na rokovaniach v Bielorusku. Informovala o tom agentúra AFP.

„Čína venuje veľkú pozornosť zmenám v situácii na Ukrajine a podporuje všetky snahy o deeskaláciu situácie a jej politické vyriešenie," uviedol v pondelok hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Wen-pin počas pravidelného tlačového brífingu.

V reakcii na uvalenie sankcií voči Moskve zo strany západných krajín Wang uviedol, že Čína nepodporuje používanie takýchto opatrení.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 17:05