Manželka prezidentaTASR/AP/Facebook/Viktor Liashko
StoryEditor

Ukrajinky rodia v krytoch uprostred paľby. Raz budú žiť v mieri, hovorí žena prezidenta Zelenského

dttiDnes02.03.2022., 11:31h
V krytoch, staniciach metra i pivniciach ukrajinských miest ďalej pokračuje život, zatiaľ čo nad zemou sa ozývajú explózie spôsobené neutíchajúcim ruským bombardovaním.
Lajkuj Brainee.sk na

Niektorí sú prilepení k telefónom, ďalší v náručí tlačia svojich blízkych či domácich miláčikov. A na svet tu tiež prichádzajú deti. „Vojnu už majú vo svojom genetickom kóde. Nikdy nezabudnú,“ napísal minister zdravotníctva.

K deťom, ktoré sa od vypuknutia invázie narodili v krytoch, patrí aj malá Mia, ktorá prišla na svet v jednom z bunkrov ukrajinskej metropoly. Snímok novorodenca zabaleného v prikrývkach, za ktorým sú vidieť ďalší ľudia, zdieľala v piatok na Twitteri bývalá ukrajinská poslankyňa Hanna Hopková.

Mia sa narodila v bunkri

K deťom, ktoré sa od vypuknutia invázie narodili v krytoch, patrí aj malá Mia, ktorá prišla na svet v jednom z bunkrov ukrajinskej metropoly. Snímok novorodenca zabaleného v prikrývkach, za ktorým sú vidieť ďalší ľudia, zdieľala v piatok na Twitteri bývalá ukrajinská poslankyňa Hanna Hopková.

„Mia sa narodila v kryte v stresujúcom prostredí. Aj napriek náročnej skúsenosti je jej matka šťastná. Bránime ľudstvo a humanitu,“ citoval Hopkovú denník The Guardian.

Deti okrem staníc metra, bunkrov z čias ZSSR či podzemných parkovísk prichádzajú na svet aj v suterénoch ukrajinských nemocníc, kam zdravotníci museli pacientov presunúť kvôli ostreľovaniu.

„Ako bombardovanie Londýna nacistami“

Provizórna pôrodná sála vznikla narýchlo aj v pivničných priestoroch nemocnice v meste Starobilsk v Luhanskej oblasti, ktorá sa nachádza na vládou kontrolovanom území, na ktoré Rusi zaútočili krátko po začatí invázie.

„Ráno ostreľovanie obytnej štvrti vedľa nemocnice, neskôr silná paľba a zranenie v čakárňach. Medzitým sa z pivnice, z podmienok vzdialených tým, ktoré si nový život zaslúžia, ozval plač novorodenca. Vitaj, chlapče,“ napísala v sobotu starobilská nemocnica na Facebooku.

Ukrajinská poslankyňa Anastasia Radinová na Twitteri prirovnala scény z krytov ku bombardovaniu Londýna nemeckou treťou ríšou počas druhej svetovej vojny. „Ukrajinské matky teraz počas náletov rodia v krytoch a staniciach metra. Blitz z roku 1940 sa opakuje na Ukrajine v roku 2022.“

Svet tiež obletelo video novorodencov z neonatologického oddelenia v detskej nemocnici v Dnipre, ktorých museli zamestnanci nemocnice v sobotu urýchlene previezť z jednotky intenzívnej starostlivosti do pivnice budovy. „Taká je naša realita,“ odkázal potom šéf oddelenia Denis Surkov.

„Táto budova má časť z 30. rokov minulého storočia a suterén slúžil ako protiletecký kryt už počas druhej svetovej vojny,“ komentovala situáciu Victoria Ostrometská, zástupkyňa riaditeľa nemocnice.

Fotografie detí narodených v podzemí zdieľal aj ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Liaško, ktorý novorodencov označil za „tváre vojny“.

„Včera sa v Chersone pri ostreľovaní narodili dvaja chlapci. Dva nové životy, ktoré už majú vojnu vo svojom genetickom kóde. My a oni nikdy nezabudneme a nikdy neodpustíme,“ napísal v piatok na Facebooku.

„Sú symbolom ukrajinskej odolnosti. Napriek ostreľovaniu a výbuchom ide život ďalej. Rodia sa nám deti a nikto nás nemôže poraziť,“ odkázal s tým, že ukrajinskí lekári a zdravotníci odvádzajú napriek vojne skvelú prácu.

„Ste rovnako skvelí ako armáda, záchranári, hasiči a ďalšie zložky. Všetci pracujú a poskytujú zdravotnú starostlivosť. Všetci sa statočne pozerajú do očí nepriateľa. Náš zdravotný systém funguje ďalej, ministerstvo zdravotníctva robí všetko preto, aby sa do nemocníc dostalo všetko potrebné,“ dodal Liaško.

Na deti narodené v krytoch a hrdinstve ich matiek potom upozornila aj ukrajinská prvá dáma Olena Zelenská.

„Toto dieťa sa narodilo v Kyjeve v kryte. Malo sa to stať za úplne iných okolností, pod mierovou oblohou. Tu by deti mali po narodení vidieť,“ napísala na Instagrame.

„Bojujeme. A deti, ktoré sa narodili v krytoch, budú žiť v mieri v krajine, ktorá sa ubránila,“ dodala manželka prezidenta Volodymyra Zelenského.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 20:23