Jarmila Doleželová ml.
StoryEditor

Nacisti jej vyvraždili rodinu, teraz má odkaz pre Putina: Nechcem, aby ľudia zažili to, čo ja

ČTKiDnes02.03.2022., 13:00h
Jarmila Doležalová, posledná z tých, ktorí prežili vyhladenie Ležákov nacistami v roku 1942, napísala otvorený list ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi.
Lajkuj Brainee.sk na

Žiada ho, aby zastavil vojnu na Ukrajine. So sestrou Máriou bola takmer pred 80 rokmi vybraná na ponemčenie, ostali tak jediné zo všetkých ležáckých detí a obyvateľov Ležákov, ktorí druhú svetovú vojnu prečkali. Ležáky boli osada v Česku pri obci Miřetice v okrese Chrudim. Počas druhej svetovej vojny bola vypálená nacistickými silami za pomoc parašutistom, ktorí sa podieľali na atentáte na Heydricha.

Doležalová v liste spomína, že je srdcom so všetkými, ktorí majú podobný osud alebo by ho mohli mať práve kvôli ozbrojeným, vojnovým konfliktom, uviedla v liste.

„Prosím Vás, aby bolo bezodkladne zastavené násilie na Ukrajine. Pre každého civilistu, pre každé malé dieťa, aby nemuseli prejsť tým, čo život pripravil mne,“ vyzvala Putina Doležalová.

Jej najbližší príbuzní ukrývali v ležáckom mlyne parašutistu z výsadku Silver A s vysielačkou Libuše. Kvôli tomu zomrelo desať členov jej rodiny. Okrem otca a matky aj teta, strýkovia, babičky, starý otec a malé sesternice.

Nacisti Ležáky vyhladili 24. júna 1942 kvôli zisteniu, že parašutisti vycvičení v Británii odtiaľ udržovali vysielačkou spojenie medzi domácim a zahraničným odbojom. Bolo to dva týždne po vyhladení stredočeských Lidic. Prvé správy o odbojovej sieti na Pardubicku dostali nacisti od parašutistu Karla Čurdy.

Pomníky, tzv. hrobodomy, vybudované na miestach domov Wikipedia/Harold

​Nacisti 24. júna v Pardubiciach vyvraždili 33 dospelých obyvateľov obce, ďalších päť ľudí z Ležáků a viac ako 40 spolupracovníkov parašutistov nacisti zastrelili 25. júna a 2. júla. Trinásť detí z Ležákov odvliekli, 11 ich zavraždili 25. júla v plynovom vozidle v poľskom Chelmne.

Prežili len sestry Márie a Jarmila Šťulíkové, ktoré mali pri poslaní do Nemecka na prevýchovu jeden a dva a pol roka. Osada bola vyrabovaná, vypálená a zarovnaná so zemou.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 00:58