Reuters
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Putin má rysy psychopata, Zelenskyj tvrdí, že po Ukrajine sú na rade ďalšie štáty

TASRkam03.03.2022., 11:45h
Ruská invázia na Ukrajine pokračuje už ôsmy deň. Všetko dôležité sledujeme aj dnes ONLINE. Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov v noci na štvrtok uviedol, že od začiatku ruskej invázie ušlo z Ukrajiny pred vojnou už milión ľudí.
Lajkuj Brainee.sk na

21:44 Zvuky náletov opäť počuť v mnohých regiónoch Ukrajiny. Informuje o tom portál Nexta na svojom twitterovom profile.

21:42 Pentagón zriadil novú horúcu linku s ruským ministerstvom obrany, aby zabránil "nesprávnym odhadom, vojenským incidentom a eskalácii" počas postupujúcej ruskej invázie na Ukrajinu, informovala vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa USA.

21:23 Šéf ruskej zahraničnej tajnej služby Sergej Naryškin vo štvrtok uviedol, že je nesprávne hovoriť o novej studenej vojne medzi Ruskom a Západom, pretože situácia je už "horúca". Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Západní politici a komentátori radi nazývajú to, čo sa deje, ’nová studená vojna’. Zdá sa, že historické paralely tu nie sú celkom vhodné," napísal Naryškin na webovej stránke svojej Služby vonkajšej rozviedky (SVR).

20:53 Stovky ľudí ponúkajú na berlínskej hlavnej stanici utečencom z Ukrajiny miesta na spanie zadarmo.

20:36 Vlajková loď ukrajinského námorníctva, Herman Sahaidachnyi, bola potopená.

20:20 Na Ukrajine zahynul v bojoch generálmajor ruskej armády Andrej Suchoveckij, ktorý velil 7. výsadkovej divízii, informovala vo štvrtok televízia Sky News. Zabitý bol začiatkom tohto týždňa. Tento 47-ročný muž sa zúčastnil aj na ruskej vojenskej operácii v Sýrii a bol tiež zástupcom veliteľa 41. kombinovanej armády, dodala Sky News.

19:58 Česko bude garantovať beztrestnosť ľuďom, ktorí pôjdu bojovať za Ukrajinu, zhodli sa premiér Fiala a prezident Zeman. Zo zákona by im inak hrozilo väzenie.

19:42 Bieloruskí vojaci dostali rozkaz prekročiť hranicu a vojsť na územie Ukrajiny, uviedla vo štvrtok ukrajinská armáda, ktorá je o tom presvedčená. Informáciu priniesla britská stanica Sky News.

19:38 Dvaja ruskí poslanci predložili návrh zákona, podľa ktorého by museli všetci zatknutí z protivojnových demonštrácií narukovať do ruskej armády a bojovať na Donbase. Jedným z navrhovateľov je poslanec Andrej Lugovoj, ktorý je podozrivý z vraždy Alexandra Litvinenka rádioaktívnym polóniom.

19:32 Od vypuknutia konfliktu na Ukrajine zabezpečujú prevozy utečencov do ich ďalšieho cieľa aj hasiči. Z hraničných priechodov Ubľa, Vyšné Nemecké a Veľké Slemence sa pomocou hasičských autobusov a mikrobusov už podarilo previezť viac ako 10-tisíc utečencov z Ukrajiny. TASR o tom informovalo oddelenie komunikačné a vnútorných záležitostí Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

19:25 Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva vo štvrtok pred 18.00 h aktualizoval oficiálny počet civilných obetí zabitých od začiatku invázie Ruska na Ukrajine.

Zahynulo už približne 249 ľudí a zranenia utrpelo ďalších 533 ľudí. Je to nárast oproti stredajším údajom, keď bolo hlásených 227 mŕtvych a 525 ranených, píše britská stanica Sky News. Zo zabitých bolo približne 17 detí a 27 žien, uvádza sa v aktualizovanej správe.

18:50 Ukrajina a Rusko sa dohodli, že čoskoro usporiadajú tretie kolo rozhovorov, citovala agentúra Reuters ukrajinského vyjednávača na štvrtkovom, druhom kole mierových rokovaní. Podľa Reuters ukrajinský predstaviteľ uviedol, že Ukrajina nedosiahla výsledky, s ktorými počítala, ale obe strany dosiahli dohodu o spoločnom zabezpečení humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov.

18:32 Moldavsko oficiálne požiadalo o členstvo v Európskej únii. Oznámila to vo štvrtok prezidentská kancelária tejto republiky, z ktorej vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

18:25 V piatok štvrtého marca o 17:00 hodine sa na námestí SNP v Bratislave uskutoční zhromaždenie pod názvom Mier na Ukrajine: Za vašu aj našu slobodu. Prostredníctvom telemostu sa k zhromaždeniu pripojí aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

18:20 Slovenská republika daruje na pomoc Ukrajine vojenský materiál, vláda rozhodla o uvoľnení finančných prostriedkov na tento účel vo výške 6,27 milióna eur. 

Vláda povolila aj prelety ozbrojených síl členských krajín NATO vzdušným priestorom SR na účel podpory operáciám na zabezpečenie kolektívnej obrany NATO, udržanie mieru a stability v euroatlantickom priestore, humanitárnych misií, cvičení vo vzdušnom priestore SR a prepravy delegácií, materiálu, umožnenia leteckých opráv a tankovania za letu nad územím SR.

18:10 Najmenej 22 ľudí zahynulo pri ruskom nálete, ktorý vo štvrtok zasiahol obytnú oblasť v meste Černihiv s 280.000 obyvateľmi na severe Ukrajiny. Oznámili to ukrajinské pohotovostné služby, na ktoré sa odvolala tlačová agentúra AP.
Dodali, že počet obetí sa môže ešte zvýšiť, keďže záchranári pokračujú v prehľadávaní trosiek domov, aby z nich vytiahli telá.

18:04 Rusi a Ukrajinci sú "jeden národ", vyhlásil vo štvrtok v televíznom prejave ruský prezident Vladimir Putin. Informovala o tom televízia Sky News. Putin označil ruských vojakov za "skutočných hrdinov".

Udelil posmrtne vyznamenanie padlému ruskému vojakovi, o ktorom povedal, že sa "vyhodil do vzduchu" granátom, aby nepadol do zajatia. Putin okrem toho povedal, že Ukrajinci sú "ohrozovaní a sú im vymývané mozgy".

17:55 Ruské invázne sily sa pokúšajú dostať do Energodaru, v ktorom sa nachádza najväčšia jadrová elektráreň v Európe. 

Snažia sa prelomiť barikádu, ktorú pred tamojšou elektrárňou postavili miestni obyvatelia a sily teritoriálnej obrany, uviedol poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko.

Ďalší poradca, Vadym Denysenko, povedal, že situácia je alarmujúca, pretože Rusi vstúpili do mesta Enerhodar, v ktorom žijú zamestnanci elektrárne.

17:40 Ruský ropný gigant Lukoil vo štvrtok vyzval na okamžité zastavenie bojov na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej ide o jednu z prvých veľkých ruských firiem, ktorá sa vyslovila proti invázii Moskvy. Správu neskôr priniesla aj agentúra Reuters.

17:30 Zelenskyj Putinovi: Vypadnite z našej krajiny. "Ak teraz nechceš odísť - sadni si so mnou k rokovaciemu stolu, mám voľno. Ale nie na 30 metrov, ako s Macronom, Scholzom - ja som sused! Nehryziem. Ja som normálny muž, sadni si ku mne, porozprávaj sa so mnou, čoho sa bojíš?"

17:28 USA a ich spojenci sa snažia o ekonomickú blokádu Ruska, pretože nemajú odvahu čeliť mu priamo, uviedol podľa TASS šéf ruskej civilnej rozviedky SVR.

17:20 Rusko sa nezúčastní ako pozorovateľ na veľkom obrannom cvičení NATO, ktoré sa začne koncom tohto mesiaca v Nórsku, potvrdil vo štvrtok pre agentúru DPA hovorca nórskych ozbrojených síl.

17:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok vyzval Západ, aby zvýšil vojenskú pomoc Ukrajine. Dodal, že inak bude Rusko postupovať do zvyšku Európy. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Ak nemáte právomoc zatvoriť oblohu, tak mi dajte lietadlá!" povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii. "Ak už my nebudeme, Bože chráň, na rade budú Lotyšsko, Litva, Estónsko," varoval a dodal: "Verte mi."

16:59 Bezodkladná zdravotná starostlivosť bude poskytnutá každému utečencovi z Ukrajiny bez ohľadu na jeho aktuálny status. Vo štvrtok to deklaroval minister zdravotníctva (MZ) SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO).

16:49 Podľa agentúry Bloomberg navrhla Ruská spravodajská služba a Federálna bezpečnostná služba plány verejných popráv na Ukrajine po tom, ako budú dobyté mestá.

16:45 Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny oznámil, že prechádza z obranného do protiofenzívneho režimu.

16:43 Ruský poslanec Rifat Šajchutdinov vyhlásil, že Moskva začala plánovať inváziu na Ukrajinu pred 12 mesiacmi. Informáciu priniesla vo štvrtok britská stanica BBC. "Nepripravovali sme to, túto operáciu, svojvoľne," povedal Šajchutdinov, ktorý je členom Štátnej dumy, teda dolnej komory ruského parlamentu.

"Prípravy trvali rok, možno aj dlhšie. Pochopili sme, čo (sa deje), a vopred sme ich varovali," povedal v dennom politickom diskusnom programe Čas ukáže na ruskej televíznej stanici Prvý kanál. Poslanec v diskusnej relácii tvrdil, že Rusko by bolo napadnuté, keby samo nepodniklo útok. Dodal, že dostali určité spravodajské informácie. "Ale predovšetkým tam bránime našich občanov," zdôraznil.

Reuters

16:30 Druhé kolo mierových rozhovorov medzi Ukrajinou a Ruskom sa začalo. Na sociálnej sieti Twitter to vo štvrtok oznámil poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informovala agentúra AP.

"Hlavnými bodmi programu sú: Okamžité zastavenie paľby, prímerie a vytvorenie humanitárnych koridorov na evakuáciu civilistov zo zničených alebo neustále ostreľovaných miest," napísal na Twitteri Podoľak.

16:22 Ministerstvo zdravotníctva SR robí všetko pre hladký priebeh príjmu a následnej starostlivosti o ukrajinských utečencov na slovenských hraniciach. Uviedol to pred štvrtkovým stretnutím so zástupcami nemocníc v Poprade minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský s tým, že už boli vytvorené normy pre materiálno-technologické zabezpečenie určené pre jednotlivé hotspoty.

TASR/Pavel Neubauer

15:58 Európska únia bude Slovensko v rámci pomoci utečencom kompenzovať. Informovali o tom predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová spolu s premiérom Eduardom Hegerom po ich spoločnom rokovaní v Bratislave. Únia chce podľa von der Leyenovej poskytnúť krajinám, ktoré sú na hraniciach s Ukrajinou, pomoc v celkovej hodnote 500 miliónov eur.

15:48 OSN je znepokojená správami o odmietaní cudzincov, ktorí rovnako ako Ukrajinci utekajú pred ruskými útokmi. Existujú overené a vierohodné správy o „diskriminácii, násilí a xenofóbii“ voči utečencom inej ako ukrajinskej národnosti.

„Muži, ženy a deti z desiatok krajín, medzi nimi zahraniční pracovníci a študenti, ktorí žijú na Ukrajine, čelia akútnym výzvam, keď sa pokúšajú opustiť oblasti zasiahnuté konfliktom, prejsť hranice do susedných krajín a vyhľadať život zachraňujúcu pomoc,“ povedal generálny riaditeľ organizácie Vitorino a vyzval štáty susediace s Ukrajinou na prijatie aj týchto ľudí.

15:40 Ruský oligarcha Oleg Deripaska, ktorý má blízko ku Kremľu a na ktorého Západ uvalil sankcie, vyzval vo štvrtok na ukončenie vojny na Ukrajine. TASR prevzala správu od agentúry DPA. "Mier je veľmi dôležitý!" napísal multimiliardár na sociálnej sieti Telegram. Podľa neho bolo "šialené" stále odkladať rokovania o mieri.

15:39 Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok počas 90-minútového telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom povedal, že Moskva plánuje dosiahnuť svoje ciele na Ukrajine či už vojenskou, alebo diplomatickou cestou. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

"Klamete sám seba," povedal Macron Putinovi. "Vašu krajinu to vyjde draho, vaša krajina skončí izolovaná, oslabená a na veľmi dlhý čas pod sankciami," tlmočil agentúre Reuters slová šéfa Elyzejského paláca jeho poradca.

"Rusko má v úmysle pokračovať v nekompromisnom boji proti militantom z nacionalistických ozbrojených skupín," povedal Putin podľa prepisu telefonátu, ktorý zverejnil Kremeľ. Podľa Putina povedú pokusy o spomalenie diplomatických rozhovorov o konflikte "len k dodatočným požiadavkám na Kyjev".

Reuters

15:32 IKEA zatvorí svoje obchody v Rusku. Ľudia sa v nej narýchlo snažia nakúpiť, čo sa dá:

15:25 Gruzínsko vo štvrtok oficiálne požiadalo o členstvo v Európskej únii, oznámil tamojší premiér Irakli Garibašvili. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

Európska Únia unsplash.com

15:20 Najmenej deväť ľudí podľa ukrajinských úradov zahynulo a štyria ďalší utrpeli zranenia pri ruskom nálete, ktorý vo štvrtok zasiahol dve školy a niekoľko obytných domov v meste Černihiv na severe Ukrajiny. Oznámil to na gubernátor Černihivskej oblasti Viačeslav Čaus, ktorého citovala agentúra Reuters.

15:18 Európska únia stojí pri nás, finančne aj materiálne pomôže Slovensku so zvládaním pomoci pre Ukrajincov utekajúcich pred vojnou. Prezidentka SR Zuzana Čaputová o tom informovala po štvrtkovom stretnutí s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v Bratislave.

"Ako Európska únia sme už spravili mnohé kroky na zastavenie ruskej agresie na Ukrajine, vrátane veľmi prísnych sankcií, ktoré znižujú schopnosť Ruska viesť vojnu. V istej miere sa dotknú aj nás, pretože budú mať ekonomické dopady aj v medzinárodnom priestore, ale je to naša cena za slobodu a za bezpečnejšiu Európu," skonštatovala Čaputová na sociálnej sieti.

Reprofoto/HNtelevízia

15:17 Ministerstvo energetiky Ukrajiny zaviedlo zákaz vývozu plynu z krajiny z dôvodu nepriateľských akcií na Ukrajine, uvádza Ukrtransgaz.

15:16 Situácia v meste Mariupoľ na juhu Ukrajiny "zostáva zložitá," povedal vo štvrtok pre CNN hovorca ukrajinskej Národnej gardy, pričom však zdôraznil, že armáda sa "mesta nevzdá".

14:56 Občianske združenie (OZ) Vagus a nezisková organizácia Depaul Slovensko, ktoré v hlavnom meste pracujú s ľuďmi bez domova, pripravujú spoločnú materiálnu zbierku na pomoc Ukrajine. Počas víkendu však budú zbierať výhradne tri špecifické položky, a to spacie vaky, deky a karimatky, ktoré ukrajinským mimovládnym organizáciám akútne chýbajú. Obidve združenia zároveň rezolútne odsudzujú násilie voči Ukrajine ako suverénnej krajine a jej obyvateľom.

14:58 Do štvrtkového rána ošetrili zdravotnícki záchranári 37 vojnových utečencov z Ukrajiny, 18 z nich bolo prevezených do nemocníc. TASR o tom informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR Alena Krčová.

Pomoc priamo na hraničných priechodoch potrebovalo deväť pacientov. "Zvyšní boli ošetrení v záchytnom tábore v Humennom, ubytovniach a hoteloch v Prešove a v Košiciach, prípadne počas cesty ešte na východe Slovenska," uviedla Krčová.

14:51 Ukrajinská delegácia dorazila na rokovania s Ruskom v Bielorusku.

14:50 Zákaz mediálneho šírenia prokremeľského naratívu by mal trvať až do ukončenia ruskej agresie voči Ukrajine a dovtedy, kým Ruská federácia a jej pridružené médiá neprestanú s propagandou proti Únii a jej členským štátom. Konštatuje to ministerka kultúry SR Natália Milanová (OĽANO), v súvislosti s nariadením EÚ vylúčiť vysielanie RT a agentúry Sputnik na území Únie. Opatrenie dalo právny rámec aj pre pravidlá retransmisie na Slovensku.

14:13 Ukrajinská delegácia je už na ceste na druhé kolo mierových rokovaní s Ruskom a rozhovory sa začnú za niekoľko hodín. Vo štvrtok to na sociálnej sieti Twitter uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

14:03 Situácia v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev je "náročná, ale pod kontrolou", povedal vo štvrtok predpoludním tamojší starosta Vitalij Kličko. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kyjevský starosta dodal, že cez noc nedošlo k nijakým obetiam na životoch. Uviedol tiež, že silné výbuchy, o ktorých ráno informovali s odvolaním sa na svedkov mnohé médiá, boli spôsobené tým, že ukrajinská protivzdušná obranou zneškodnila ruské rakety.

13:50 Ozbrojené sily Ukrajiny znovu obsadili mesto Bucha v oblasti Kyjeva, informuje UNIAN. V meste je vztýčená ukrajinská vlajka. Zapojili sa rozvodne susedných miest, obnovili sa dodávky elektriny. Ešte predtým o mesto bojovali Ozbrojené sily Ruskej federácie a Ozbrojené sily Ukrajiny.

13:42 Na severovýchode ukrajinská armáda zaznamenala úspech. Pri meste Sumy sa jej jednotkám podarilo obnoviť kontrolu hraníc s Ruskom. Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov vo štvrtok dopoludnia oznámil, že v siedmy deň vojny "vstúpila pohraničná stráž 5. pohraničného oddielu spolu s jednotkami ozbrojených síl Ukrajiny na líniu štátnej hranice Ukrajiny v Sumskej oblasti."

13:31 Nové pravidlá v Chersone - neprovokujte Rusov. Dôležitý prístav na juhu Ukrajiny je aktuálne pod kontrolou ruských vojsk. Boje v Chersone aktuálne ustáli a ľudia už môžu vychádzať von, informuje BBC.

"Máme nejaké pravidlá, ktoré musíme dodržiavať. Podľa dohody s našou vládou by sme nemali provokovať ruských vojakov," hovorí miestna obyvateľka Nina. Dodáva, že Chersončania sa nemôžu zdržiavať v skupinách, ani nemôžu v autách rýchlo jazdiť.

13:25 Ruskí školáci boli vo štvrtok poučení o "nevyhnutnosti špeciálnej operácie" na Ukrajine. Kremeľ uviedol, že školopovinné deti po celom Rusku mali virtuálnu lekciu o tom, "prečo je oslobodzovacia misia na Ukrajine nevyhnutnosťou". Informovali o tom televízia Sky News a spravodajský portál Newsweek.

13:12 Rada guvernérov Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) odsúdila obsadenie jadrových zariadení na území Ukrajiny ruskou armádou. Príslušnú rezolúciu podľa diplomatických zdrojov odmietli podporiť iba Rusko a Čína, zástupcovia 26 krajín hlasovali za a päť sa zdržalo, informovala vo štvrtok agentúra DPA.

12:57 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok odmietol špekulácie, že ruské úrady plánujú po invázii na Ukrajinu zaviesť stanné právo s tým, že zabránia Rusom opustiť krajinu. TASR túto informáciu prevzala od agentúry Reuters.

Peskov na brífingu ďalej uviedol, že prezident Vladimir Putin zvolá vo štvrtok Bezpečnostnú radu Ruskej federácie. Nekonkretizoval však, o čom budú najvyšší štátni predstavitelia a šéfovia obranných a bezpečnostných zložiek rokovať.

12:44 Spravodajstvo o napadnutí Ukrajiny Ruskom prišlo v televíznom vysielaní RTVS s oneskorením nielen v porovnaní s rozhlasovým spravodajstvom verejnoprávneho médiá, ale i reportovaním ostatných televízií. Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS to priznal generálny riaditeľ telerozhlasu Jaroslav Rezník. „I v tejto súvislosti som prijal abdikáciu bývalého šéfa sekcie spravodajstva a publicistiky Vahrama Chuguryana," dodal Rezník.

Šéf telerozhlasu Jaroslav Rezník vraví, že projekt Najväčší Slovák potvrdil, že Slováci sú moderný, emancipovaný národ. Šéf telerozhlasu Jaroslav Rezník vraví, že projekt Najväčší Slovák potvrdil, že Slováci sú moderný, emancipovaný národ. HN/Pavol Funtál

12:40  Volodymyr Zelenskyj dnes oznámil, že na Ukrajinu dorazili zo zahraničia prví dobrovoľníci ochotní bojovať po boku Ukrajincov proti ruskému vpádu. Zelenskyj poznamenal, že do cudzineckej – či medzinárodnej – légie, ktorej vznik predtým ohlásil, sa prihlásilo 16-tisíc cudzincov a prví z nich už začínajú prichádzať.

12:33 Občianske združenie IPčko pripravuje Krízovú linku pomoci v ukrajinskom jazyku. TASR o tom informoval riaditeľ IPčka Marek Madro. "V nasledujúcich hodinách pripravujeme vďaka Orange a Človeku v ohrození spustenie Krízovej linky pomoci v ukrajinskom jazyku," spresnil Madro.

12:26 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok predpoludním opäť prihovoril svojim spoluobčanom. Vo videoprejave uviedol, že ruské ostreľovanie Ukrajiny od polnoci neustalo. Zároveň však dodal, že ukrajinská obrana naďalej náporu Moskvy odoláva, približuje agentúra Reuters.

"Nemáme čo stratiť, len našu vlastnú slobodu," povedal Zelenskyj a dodal, že Ukrajina denne dostáva zásielky zbraní od svojich zahraničných spojencov. Najvyšší ukrajinský predstaviteľ podotkol, že už prešli dva roky odvtedy, čo Ukrajina zaznamenala na svojom území prvý prípad nákazy novým druhom koronavírusu. "A teraz je to už týždeň, čo (na nás) zaútočil iný vírus," dodal na margo ruskej invázie, približuje Reuters.

12:25 Od vypuknutia rusko-ukrajinskej vojny prekročilo ukrajinsko-maďarské hranice 120-tisíc ľudí, cituje spravodajca TASR vyjadrenie šéfa úradu maďarskej vlády Gergelya Gulyása.

12:18 Moskva je presvedčená o tom, že má v konfrontácii so Západom pravdu. Vyhlásil to vo štvrtok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov počas tlačovej konferencie v Moskve.

Lavrov obvinil Severoatlantickú alianciu (NATO), že sa snaží udržať si svoju nadvládu v Európe, Moskva však nemôže dovoliť, aby niekto podkopal jej záujmy. Šéf ruskej diplomacie obvinil západných politikov z toho, že zvažujú jadrovú vojnu voči Rusku. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Reuters

12:14 V stredu požiadalo o vydanie cestovného pasu 10 492 ľudí. Ide o rekordný počet žiadateľov. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová. Polícia apeluje na verejnosť, aby nešírila paniku.
Podľa slov polície sa pri enormnom počte žiadateľov nedalo vyhnúť zdržaniu a dlhým zástupom ľudí.

"Z našej strany sme urobili maximum, na oddeleniach dokladov sme zabezpečili maximálny počet pracovníkov. Na prijímanie žiadostí o vydanie dokladov využívame všetky pracoviská. Ich chod je počas stránkových hodín zabezpečený nepretržite, bez obedňajšej prestávky," skonštatovala Bárdyová s tým, že vyhotovovanie dokladov zabezpečuje Národné personalizačné centrum, ktorého kapacity sú naplnené. Polícia eviduje podobný rekord z 23. mája 2012, keď si o doklady žiadalo 7773 občanov.

koláž HN

11:58 Úrad verejného zdravotníctva a samosprávy mapujú epidemiologickú situáciu v súvislosti s utečencami prichádzajúcimi z Ukrajiny na Slovensko. Pracujú na manažmente možných rizík a deklarujú, že v prípade zhoršenia situácie sú pripravení zareagovať. Pre TASR to uviedol Marek Eliáš z odboru komunikácie ÚVZ SR.

11:36 Podpredseda ruskej Štátnej dumy Piotr Tolstoj naznačil, že cieľom Moskvy je zmeniť vládnuci režim na Ukrajine. Uviedla to vo štvrtok belgická televízna stanica RTBF na svojej webovej stránke s odkazom na televíznu debatu zameranú na vojnu na Ukrajine, na ktorej sa v stredu večer prostredníctvom telemostu zúčastnil aj po francúzsky hovoriaci Tolstoj.

Tolstoj v jednom zo svojich živých vstupov do debaty kritizoval Belgicko, že načo dodáva zbrane do krajiny, ktorá sa "za dva až tri týždne úplne zmení".

Reuters

11:13 Slovenské občianske združenie Post Bellum zabezpečuje bojujúcim Ukrajincom ochranný a zdravotnícky materiál. Pridalo sa tým k ich sesterskej rovnomennej organizácii z Česka, ktorá vyhlásila finančnú zbierku už v prvý deň konfliktu na Ukrajine. TASR o tom informovala Vanda Hlaváčková z Post Bellum. Finančná zbierka sa aktuálne rozbieha aj na Slovensku. Združenie vyzýva verejnosť k podpore.

11:03 Rusko vidí perspektívy dialógu s Ukrajinou v Bielorusku, aj keď ukrajinská delegácia ešte na rokovania nedorazila, uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. Ukrajinská delegácia je podľa agentúry TASS v Poľsku, ale upresňuje sa miesto stretnutia s ruskými vyjednávačmi.

"Určite je tu perspektíva dialógu v Bielorusku, aj keď včera (v stredu) sa rokovania nekonali, pretože ukrajinská delegácia sa nedostavila," povedal Rjabkov. "Pracujeme na diplomatickej úrovni so všetkými, kto je takúto prácu otvorený," dodal. Ruská delegácia je už na mieste v Bielovežskom pralese, kde sa plánovalo druhé kolo rozhovorov.

10:56 Od začatia ruskej invázie na Ukrajinu pred týždňom podľa Úradu vysokej komisárky OSN pre ľudské práva zahynulo už najmenej 227 civilistov a ďalších 525 ich bolo zranených. Úrad zároveň pripúšťa, že skutočná bilancia je podstatne vyššia.

10:48 Litovská generálna prokuratúra vo štvrtok oznámila, že začala preverovať podozrenia z vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ku ktorým malo dôjsť počas prebiehajúcej ruskej invázie na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters.

10:44 Najmenej 34 civilných obetí si za uplynulých 24 hodín vyžiadali útoky ruskej armády v Charkovskej oblasti na Ukrajine, uviedli vo štvrtok miestne pohotovostné služby. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko medzičasom pre Reuters potvrdil, že prístavné mesto Mariupol nemá elektrinu ani zásoby vody.

Reuters

10:38 Zelenskij do Ruska: Naučte sa slovo „reparácia“. Prezident Volodymyr Zelenskyj v najnovšom video prejave povedal, že Rusko nahradí Ukrajine všetky škody, ktoré utrpela počas brutálnej vojny v Moskve. "Obnovíme každý dom, každú ulicu, každé mesto."

10:36 Británia vo štvrtok oznámila nové sankcie voči Rusku za inváziu na Ukrajinu. Nové opatrenia sú zamerané proti ruským spoločnostiam podnikajúcim v leteckom a vesmírnom priemysle. Tie nebudú mať po novom prístup k britským poisťovacím a zaisťovacím službám. TASR túto informáciu prevzala od agentúry AFP.

10:31 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán označil vzťahy s ruským prezidentom Vladimirom Putinom za vyvážené a korektné až do posledného obdobia. V rozsiahlom rozhovore pre provládny týždenník Mandiner zverejnenom vo štvrtok Orbán povedal, že Putin všetko, na čom sa kedy dohodli, dodržal. Premiér zdôraznil, že Maďarsko nevetovalo sankcie proti Rusku a že záujmom Maďarska je mier.

"Vypuknutím vojny vznikla pre Maďarsko nová situácia. V nej treba znovu zadefinovať ciele a záujmy Maďarska. Čo sa týka sankcií, nevetovali sme ich, ale ani Európskej únii nebránili, aby ich voči Rusku uplatnila. Teraz je najdôležitejšia jednota Európskej únie," povedal maďarský ministerský predseda. V súvislosti s dvojstrannými vzťahmi po vojne podotkol, že je isté, že Rusko bude naďalej existovať.

Reuters

10:20 Tri divadlá v Nitre, Banskej Bystrici a Rožňave budú spolupracovať pri pomoci ľuďom, ktorí utekajú pred vojnou na Ukrajine. Tá bude spočívať predovšetkým v doprave utečencov zo slovensko-ukrajinských hraníc.

Na spolupráci sa dohodlo Staré divadlo Karola Spišáka (SDKS) v Nitre, Divadlo Actores z Rožňavy a Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici.

10:14 Ruská armáda zavádza a klame. Na prevoz zbraní totiž používajú zdravotnícke vozidlá. 

10:07 Rusko od začiatku útoku na Ukrajinu prišlo o skoro 9-tisíc vojakov, 217 tankov, 900 obrnených vozidiel, 90 diel a mínometov, 42 raketometov, 11 prostriedkov protivzdušnej obrany, 30 lietadiel, 31 vrtuľníkov, 374 kusov automobilovej techniky. Informovala o tom Ukrajinska pravda s odvolaním sa na ukrajinský generálny štáb, podľa ktorého sa tieto údaje ďalej upresňujú. Sčítanie komplikujú tvrdé boje.

9:52 Výbor Štátnej dumy pre štátnu výstavbu a legislatívu schválil novelu, ktorá zavádza trestnú zodpovednosť a trest odňatia slobody až na 15 rokov za šírenie falzifikátov o akciách ruských ozbrojených síl. Informuje o tom agentúra TASS.

9:45 Ruský prezident Vladimir Putin vykazuje rysy psychopata, ktorého možno odradiť iba "vierohodnou hrozbou sily", uviedol súdny psychiater z Cornellovej univerzity v rozhovore s Fox News Digital.

Doktor Ziv Cohen povedal, že by bolo porušením etických pravidiel jeho profesie diagnostikovať verejnú osobu, ktorú osobne nevyšetril, ale môže Putinovo konanie posúdiť v rámci osobnostného typu.

9:36 Ruská liberálna rozhlasová stanica Echo Moskvy končí. Predstavenstvo ruskej liberálnej rozhlasovej stanice Echo Moskvy väčšinou hlasov rozhodlo o likvidácii stanice a jej webu, uviedlo dnes rádio na svojom webe.

O dva dni skôr úrady zastavili vysielanie Echa - spolu s nezávislou internetovou televíziou Dožď - bolo to z dôvodu, ako tieto médiá informovali o ruskej invázii na Ukrajinu.

9:25 Charkov mal zasiahnuť nálet. Informuje o tom Nexta na Twitteri.

9:24 Takto to vyzerá v meste Irpin, ktoré sa nachádza 25 kilometrov od Kyjeva:

9:23 Za posledných 24 hodín do štvrtka rána do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch na vstupe z Ukrajiny celkovo 12 130 osôb, z toho za štvrtok ráno 4 127 osôb. Informovala o tom Polícia SR na sociálnej sieti.

"Celkový počet vybavených vstupujúcich osôb na hraničných priechodoch z územia Ukrajiny na Slovensko je od vypuknutia konfliktu do 6.00 h dnešného dňa 79 059," spresnila polícia.

Ukrajinskí utečenci vo Vyšnom Nemeckom Profimedia

9:16 Časť vojenského pamätníka Slavín v Bratislave poškodil neznámy páchateľ modrou a žltou farbou. Natrel schody, stĺpy pamätníka, ako aj priestor pred ním. Polícia začala trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci. TASR o tom informoval bratislavský krajský policajný hovorca Michal Szeiff.

"Páchateľ týmto konaním spôsobil na veci, ktorá ako pietne miesto v zmysle ustanovení trestného zákona 'požíva ochranu podľa osobitného predpisu', škodu v doposiaľ presne nezistenej výške. Tá bude predmetom ďalšieho dokazovania," priblížil Szeiff.

Slavín Facebook/Polícia SR - Bratislavský kraj

9:03 Dolár na moskovskej burze vzrástol nad 110 rubľov. Ide o historické maximum. Výmenný kurz eura na moskovskej burze prekročil 124 rubľov, pričom aktualizoval aj svoje historické maximum. Informoval o tom portál Novaya Gazeta.

9:02 Bývalý majster sveta v šachu Garry Kasparov je ďalší z radu kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý nariadil inváziu na Ukrajinu.

"Je to tragédia pre moju krajinu. Tisíce mladých Rusov zomierajú pre tohto šialeného diktátora. Veľa z nich sa narodilo a aj zomrie za jeho vlády," povedal Kasparov v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Garri Kasparov Garri Kasparov TASR/AP

9:00 Nemecká vláda schválila dodávku 2700 protilietadlových rakiet na Ukrajinu, uviedol vo štvrtok pre agentúru AFP zdroj z prostredia spolkového kabinetu oboznámený so situáciou.

Vláda "schválila ďalšiu podporu pre Ukrajinu", ktorá zahŕňa dodávku protilietadlových rakiet sovietskej výroby typu STRELA, používaných predtým armádou komunistického východného Nemecka, vysvetlil spomínaný zdroj.

8:55 Proruskí separatisti z východnej Ukrajiny hrozia mierenými útokmi na Mariupol, kým sa toho prístavné mesto nevzdá. Strategický prístav na juhovýchode Ukrajiny pritom už niekoľko dní bombarduje ruská armáda. Ukrajinská armáda dnes ráno informovala, že mesto je stále v jej rukách, uviedla stanica BBC. Mariupol je však obkľúčený ruskými aj separatistickými jednotkami.

8:49 Aj napriek ťažkému ruskému ostreľovaniu zostávajú mestá Charkov, Černigov a Mariupol pod kontrolou Ukrajiny.

8:42 U Ruských kolón mieriacich na Kyjev došlo za tri dni k menšiemu pokroku.

8:39 Športovci z Ruska ani Bieloruska nakoniec nemôžu súťažiť na zimných paralympijských hrách v Pekingu. Medzinárodný paralympijský výbor (MPV) im zakázal účasť len deň pred otváracím ceremoniálom, keď zmenil svoje predchádzajúce rozhodnutie, že reprezentanti týchto krajín sa na podujatí môžu zúčastniť pod neutrálnou vlajkou.

8:35 Ukrajinským hlavným mestom Kyjev otriasli v noci na štvrtok prinajmenšom štyri silné výbuchy, bezprostredne však nebolo zrejmé, čo zasiahli. Informovali o tom ráno spravodajské stanice Sky News a BBC.

K explóziám, z ktorých videozáznam zhotovili očití svedkovia, došlo okolo 03.00 h ráno miestneho času (02.00 h SEČ). Dva výbuchy otriasli údajne centrom metropoly, zatiaľ čo ďalšie dva boli hlásené v blízkostí jednej zo staníc metra.

8:28 V Paríži premenovali stanicu metra z názvu „Európa“ na „Európa - Ukrajina“.

8:22 Sankcie Západu voči Rusku budú mať výrazný vplyv na ekonomiku tejto krajiny, je však nepravdepodobné, že zastavia jeho útok na Ukrajinu. Pre agentúru AFP to povedal ekonóm Gary Hufbauer pôsobiaci v americkom think tanku Peterson Institute for International Economics so sídlom vo Washingtone.

8:18 Nemecké úrady zabavili megajachtu ruského miliardára Ališera Usmanova v cene 600 miliónov dolárov. Urobili tak potom, čo Európska únia v pondelok oligarchu napojeného na Kremeľ zaradila na sankčný zoznam kvôli ruskej invázii na Ukrajinu. Informoval o tom v stredu časopis Forbes s odvolaním sa na informované zdroje.

8:11 Zdevastovaná škola v Charkove:

7:55 Fínsko a Švédsko podľa informácií serveru Nexta dostalo z ruskej strany listy, v ktorých Putin požaduje pre Ruskú federáciu poskytnutie bezpečnostných istôt.

7:48 Ruské vojenské sily ovládli juhoukrajinské mesto Cherson, potvrdil pre agentúru AFP miestny činiteľ. Ide o prvé veľké mesto, ktoré ruské sily dobyli, odkedy zaútočili na Ukrajinu.

"(Ruskí) okupanti sú vo všetkých častiach mesta a sú veľmi nebezpeční," napísal v stredu neskoro večer prostredníctvom aplikácie Telegram Gennadij Lachuta, šéf Chersonskej regionálnej správy.

Starosta Chersonu Ihor Kolychajev predtým na Facebooku uviedol, že s "ozbrojenými návštevníkmi" je v kontakte. Dodal, že im "nič nesľuboval", ale súhlasil so zavedením nočného zákazu vychádzania a s obmedzením cestnej premávky aut.

7:46 Počas pobytu v jednom z krytov v ukrajinskej Odese bolo uzavreté manželstvo: 

7:20 "Prestaňte, pravda nie je na vašej strane!" Takýto odkaz vyslal do Kremľa Vasilij Sinajskij, jeden z najprestížnejších svetových dirigentov a umelec ruského pôvodu, ktorý pôsobí na poste šéfdirigenta Janáčkovej filharmónie v Ostrave. Postup ruských vojsk na Ukrajine označil za "odpornú inváziu" na územie suverénneho štátu.

7:05 Ukrajina hlási mŕtvych po leteckých útokoch v rôznych častiach krajiny. Osem ľudí vrátane dvoch detí zomrelo pri zásahu viacposchodového domu vo východoukrajinskom meste Izjum neďaleko Charkova, uviedla agentúra Unian s odvolaním sa na miestne úrady. Obete leteckého bombardovania sú hlásené aj zo západnej časti krajiny. Informácie oznamované ukrajinskými úradmi nie je možné overiť.

6:25 V mnohých ruských mestách sa aj v stredu konali protivojnové protesty, na ktorých ľudia vyjadrili svoj nesúhlas s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. Ruská polícia v stredu zadržala na týchto protestoch v 34 ruských mestách celkovo 782 ľudí.

Najviac ľudí zadržali v stredu v druhom najväčšom ruskom meste Petrohrad, a to najmenej 355. Podľa denník The Guardian na protivojnovom proteste v Petrohrade zadržali ruské bezpečnostné zložky zrejme aj známu ruskú aktivistku a umelkyňu, ktorá počas druhej svetovej vojny prežila blokádu Leningradu, Jelenu Osipovovú.

Video, ktoré zachytáva, ako príslušníci polície odvádzajú túto 77-ročnú ruskú aktivistku, ktorá v rukách drží protivojnové a protinukleárne plagáty, z davu, má na internete už vyše 3,7 milióna zhliadnutí. Na videu tiež možno vidieť ako ľudia vyjadrujú nesúhlas so zadržaním tejto ženy.

6:00 Svetová banka oznámila v noci na štvrtok, že zastavuje všetky svoje prebiehajúce projekty v Rusku a v Bielorusku. Banka k tomu kroku pristúpila v reakcii na vojenskú inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

Ukrajinskí utečenci vo Vyšnom Nemeckom Profimedia

3:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v noci na štvrtok uviedol, že jeho krajine sa podarilo prekaziť "zákerné" plány Ruska, pričom vyzdvihol "hrdinský vzdor“ ukrajinskej armády a obyvateľstva voči ruskej invázii. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a televízie CNN.

"Sme národ, ktorý zmaril plány nepriateľa za týždeň. Plány, ktoré sa písali roky - zákerné plány, plné nenávisti voči našej krajine, našim ľudom," uviedol Zelenskyj vo videu zverejnenom na jeho účtoch na sociálnych sieťach.
Ukrajinský líder uviedol, že "úprimne" obdivuje "hrdinský vzdor" miest, ktoré odolali postupu ruských vojsk.

2:05 Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu zaznamenala úmrtie takmer 230 civilistov vrátane 15 detí, pričom predpokladá, že tento počet je v skutočnosti oveľa vyšší. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

1:07 Americké ministerstvo obrany v noci na štvrtok oznámilo, že presunie na iný termín plánovaný test jadrovej balistickej strely, aby sa Spojené štáty vyhli akémukoľvek nedorozumeniu v súvislosti s rozhodnutím ruského prezidenta Vladimira Putina uviesť ruské jadrové sily do stavu pohotovosti.

0:05 Medzinárodný trestný súd (ICC) v holandskom Haagu v stredu otvoril vyšetrovanie možných vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti alebo genocídy na Ukrajine, ku ktorým malo prísť od roku 2013. Vyšetrovanie sa bude zaoberať aj konfliktom, ktorý na Ukrajine vypukol po nedávnej ruskej invázii.

Oznámil to hlavný prokurátor ICC Karim Khan. Khan uviedol, že súd začne vyšetrovanie na základe žiadosti o prešetrenie situácie na Ukrajine, ktoré ICC predložilo 39 krajín vrátane Slovenska. Je to proces známy ako postúpenie veci, píše AP.

0:00 Náš včerajší ONLINE prenos ohľadne diania na Ukrajine nájdeš na tomto odkaze. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 07:18