Twitter/Nexta, Google Mapy
StoryEditor

Ukrajina pred a po vpáde ruských vojsk. Pozrite sa, ako vojna zmenila krajinu na nepoznanie

Miroslav Kamody03.03.2022., 15:00h
Ruská invázia na Ukrajine pokračuje už ôsmy deň.
Lajkuj Brainee.sk na

Už vyše týždňa trvá vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Mariupoľ, takmer polmiliónové prístavné mesto na juhu Ukrajiny, je bez vody, kúrenia či elektriny a neustále čelí ruskému ostreľovaniu.

Mestská rada v reakcii na situáciu uviedla: „Prerušujú zásoby potravín a dostávajú nás do blokády ako v starom Leningrade. Sedem dní zámerne ničili životne dôležitú infraštruktúru mesta."

Ruské vojenské sily medzitým ovládli juhoukrajinské mesto Cherson, potvrdil pre agentúru AFP miestny činiteľ. Ide o prvé veľké mesto, ktoré ruské sily dobyli, odkedy zaútočili na Ukrajinu.

Reuters

​Na druhej strane, na severovýchode krajiny zaznamenala ukrajinská armáda úspech. Pri meste Sumy sa jej jednotkám podarilo obnoviť kontrolu hraníc s Ruskom.

Šéf ukrajinskej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov vo štvrtok dopoludnia oznámil, že v siedmy deň vojny "vstúpila pohraničná stráž 5. pohraničného oddielu spolu s jednotkami ozbrojených síl Ukrajiny na líniu štátnej hranice Ukrajiny v Sumskej oblasti."

​Situácia na Ukrajine je však naďalej kritická a nič nenasvedčuje tomu, že Rusko sa hodlá vzdať svojho ťaženia na Kyjev. Ukrajinským hlavným mestom otriasli len v noci na štvrtok prinajmenšom štyri silné výbuchy, bezprostredne však nebolo zrejmé, čo zasiahli.

Jedno je však isté - ruská armáda za sebou necháva spúšť v každom meste Ukrajiny, do ktorého blízkosti sa dostala. Aj preto sme sa rozhodli vytvoriť galériu najviac postihnutých miest a doplniť ich o zábery, ako vyzerali pred ruskou inváziou do krajiny.

​Mnohé zo záberov ukazujú, že ruské jednotky nerozlišujú medzi vojenskými a civilnými cieľmi. Obeťou raketových útokov sú často obytné budovy. To všetko len pridáva na eskalácii napätia u nášho východného suseda.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 13:37