TASR/AP, Foto: Ilustračné
StoryEditor

Zelenského vláda zasadá v podzemí. Hlavné pravidlo - nenechať sa zajať

iDnesaha04.03.2022., 09:30h
Povedali nám, že našou hlavnou povinnosťou je zostať nažive. Tou druhou je, že sa nesmieme nechať zajať ruskými jednotkami, vysvetľuje poslankyňa Aljona Škrumová.
Lajkuj Brainee.sk na

Kyjev pomaly obkľučujú ruské jednotky, štruktúry ukrajinského štátu však naďalej fungujú. Štyridsaťmiliónovú krajinu riadi vojnový kabinet, ktorý sa skrýva kdesi v podzemnom labyrinte pod kyjevskou vládnou štvrťou. Poslanci rokujú cez Zoom a s chodom štátu pomáhajú aj oligarchovia.

Keď ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok hovoril s reportérmi CNN a agentúry Reuters, prijal ich v zelenom tričku v jednom z podzemných bunkrov pod vládnou štvrťou v Kyjeve, odkiaľ so svojimi najbližšími spolupracovníkmi riadi obranu krajiny pred ruským agresorom. 

Von vychádza len zriedka, napríklad aby na pozadí vládnych budov nahral video, ktoré vyvráti špekulácie, že utiekol z krajiny. „Všetci sme tu, bránime našu nezávislosť, našu krajinu, a tak to bude aj naďalej. Sláva obrancom, sláva Ukrajine,“ hovorí vo videu zhotovenom v centre nočného Kyjeva dva dni po ruskej invázii.

Hrdosť na ľudí z vlády 

Ešte pred niekoľkými týždňami panovali pochybnosti, či ukrajinský štát dokáže v prípade napadnutia oveľa silnejším agresorom fungovať. Vedenie Kremľa si zrejme bolo isté, že Zelenskyj v priebehu niekoľkých dní požiada o mier. Ukrajinská vláda, ekonomika aj bankový sektor však zatiaľ vykazujú pozoruhodnú odolnosť.

„Náš finančný systém je stabilný, bankový sektor stále pracuje. Stále vyplácame nevyhnutné sociálne dávky, ako sú penzie, invalidné dôchodky a platy štátnych zamestnancov,“ povedala denníku The Financial Times vicepremiérka Olga Stěfanišyna. „Sme mimoriadne hrdí na ľudí z našej vlády, ktorí to tu riadia v čase vojny, akú svet za posledných 75 rokov nezažil,“ dodala.

Na podobný scenár sa pripravovali 

Kde konkrétne sa Zelenskyj a jeho tím nachádza, je z pochopiteľných dôvodov tajomstvom. Kyjev v utorok oznámil, že ukrajinské tajné zložky zlikvidovali čečenských bojovníkov, ktorí chystali na prezidenta atentát. „Dobrá otázka,“ odpovedala Stefanišyna reportérovi Financial Times, keď vyzvedal miesto prezidentovho pobytu. „Počkajte si dvanásť mesiacov, a potom vám poviem všetky detaily.“

​Podľa britského denníka sa vláda krajiny, ktorá bola od roku 2014 zatiahnutá do dlhotrvajúceho konfliktu v Donbase, na podobný scenár pripravovala už dlho. Pod vládnou štvrťou v Kyjeve je labyrint podzemných chodieb a niektorí vládni činitelia a poslanci sa rozptýlili do iných častí mesta a kútov krajiny.

​Ukrajinský parlament ihneď po začiatku invázie zaviedol stanné právo a prerušil činnosť. Zelenskyj ako vrchný veliteľ ozbrojených zložiek vládne pomocou dekrétov. Niektorí poslanci sa vo svojich obvodoch zapojili do organizácie humanitárnej pomoci, iní vojnovému kabinetu asistujú na diaľku zo svojich domovov a podzemných krytov.

Skrývajú sa v krytoch, ale pracujú naďalej 

Napríklad v nedeľu členovia parlamentného finančného a daňového výboru prejednávali správu centrálnej banky o pripravenosti ukrajinskej ekonomiky na následky ruskej invázie a raketových úderov. Diskusiu mohla na Zoome sledovať aj verejnosť.

„Síce sa skrývame v krytoch a v staniciach metra, ale každý z nás sa snaží ďalej pracovať. Robíme čo môžeme,“ vysvetľuje poslankyňa Aljona Škrumová, ktorá bola do parlamentu zvolená za opozičnú stranu Baťkivščyna.

Poslanci podľa nej po rozpustení parlamentu dostali dve hlavné inštrukcie. „Povedali nám, že našou hlavnou povinnosťou je zostať nažive. Tou druhou je, že sa nesmieme nechať zajať ruskými jednotkami. Keby totiž Rusi mali pod kontrolou poslancov, mohli by im dať pištoľ k hlave a donútiť ich podpísať nejakú formu kapitulácie,“ hovorí Škrumová. „Ten druhý rozkaz je dôležitejší.“

Zapojili sa aj ukrajinskí oligarchovia

V Kyjeve a ďalších veľkých mestách boli narušené dodávateľské reťazce, na mnohých miestach sa tvoria fronty na potraviny alebo pohonné hmoty. V niektorých bankomatoch došla hotovosť, platobné systémy však naďalej fungujú. „Nie sme ako v Rusku, pretože sme pripojení k medzinárodnému systému. V obchodoch s potravinami môžeme platiť kartami, elektronické platby stále fungujú,“ vysvetľuje Volodymyr Landa z magazínu Forbes Ukraine.

Do úsilia o udržanie štátnych štruktúr v chode sa zapojili aj ukrajinskí oligarchovia, pričom niektorí z nich boli predtým so Zelenským na nože. Napríklad energetický koncern DTEK Rinata Achmetova dodáva bezplatne elektrinu zdravotníckym zariadeniam, vojenským a bezpečnostným zložkám, taktiež aj pekárňam v Kyjeve alebo Doneckej a Dnepropetrovskej oblasti.

Zapojili sa aj miestne franšízy svetových fastfoodových reťazcov. McDonald's síce svoje pobočky z bezpečnostných dôvodov zavrel, ale ďalej dodáva miestnym úradom šišky, mlieko, vodu a džúsy. Konkurenčná KFC funguje ďalej a svojimi vyprážanými kurčatami kŕmi armádu, lekára i dobrovoľnícke jednotky teritoriálnej obrany.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 12:29