TASR/AP
StoryEditor

Kuleba obvinil ruských vojakov zo znásilňovania žien na Ukrajine. Tvrdenia však ničím nepodložil

TASR04.03.2022., 14:00h
Keď padajú bomby na vaše mestá, keď vojaci znásilňujú ženy v okupovaných mestách, je ťažké hovoriť o účinnosti medzinárodného práva, hovorí ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba.
Lajkuj Brainee.sk na

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba obvinil v piatok ruských vojakov zo znásilňovania žien na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že Kuleba tieto tvrdenia ničím nepodložil a nebolo ich možné nezávisle overiť.

„Keď padajú bomby na vaše mestá, keď vojaci znásilňujú ženy v okupovaných mestách – a bohužiaľ, máme množstvo prípadov, keď ruskí vojaci znásilňujú ženy v ukrajinských mestách – je, samozrejme, ťažké hovoriť o účinnosti medzinárodného práva,“ povedal Kuleba po anglicky počas prejavu v londýnskom think-tanku Chatham House.

„Toto (medzinárodné právo) je však jediný nástroj, ktorý má naša civilizácia k dispozícii, aby sme sa zaistili, že nakoniec všetci, ktorí túto vojnu umožnili, budú postavení pred súd,“ dodal šéf ukrajinského rezortu diplomacie.

Zriadenie nezávislej medzinárodnej vyšetrovacej komisie

Rada OSN pre ľudské práva zahlasovala v piatok drvivou väčšinou za zriadenie nezávislej medzinárodnej vyšetrovacej komisie, ktorá prešetrí obvinenia z porušovania ľudských práv počas ruskej invázie na Ukrajine.

Vlastné vyšetrovanie možných vojnových zločinov na Ukrajine zároveň medzičasom začal Medzinárodný trestný súd v holandskom Haagu, pripomína agentúra AFP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 14:40