TASR/AP
StoryEditor

Univerzity im bombardujú. Zahraniční študenti z Ukrajiny čakajú na hraniciach aj dni

šev05.03.2022., 12:00h
Po príchode na hraničný priechod Tysa medzi Ukrajinou a Maďarskom človeka zarazí krátky rad vozidiel. Ostrý kontrast s 30-kilometrovými kolónami na niektorých prechodoch do Poľska. Na kraji cesty však stoja dva tucty zahraničných študentov, ktorí nikam nejdú.
Lajkuj Brainee.sk na

Väčšina cudzincov sem prišla kvôli lacnému vzdelaniu na európskej univerzite, ale teraz utekajú o život, pretože ruská armáda bez rozdielu bombarduje ukrajinské mestá v snahe zvrhnúť ukrajinskú vládu.

​Nor, jeden zo 76 000 zahraničných študentov Ukrajiny, študoval v južnom meste Záporožie, ktoré leží v ceste postupu Ruska na juhu Ukrajiny. „Som tu takmer štyri dni a stále čakám,“ povedal 23-ročný študent farmácie pochádzajúci z Maroka pre Kyjev Independent.

Problém, ktorému Nor a jeho priatelia čelia, je frustrujúco byrokratický. Študenti dorazili do Tysy, ktorá sa nachádza neďaleko mesta Chop v západnej Zakarpatskej oblasti, vlakom. Pokúsili sa prejsť pešo, ale bolo im povedané, že miesto prechodu je len pre vozidlá.

„Oni (pohraničníci) mi hovoria: musíte počkať, kým vás vaše veľvyslanectvo vyzdvihne v autobusoch,“ povedal Nor. „Čakáme celé dni a stále nič."

Byrokratická nočná mora

Pre niektorých študentov, ako je Maročan Amin, problémy s byrokraciou začali ešte skôr. Naše veľvyslanectvá nám povedali, aby sme odišli (pred začatím invázie), ale naša univerzita nám ešte nedala všetky naše (imigračné) dokumenty, takže sme museli zostať,“ povedal.

Skupina mladých mužov študovala farmáciu buď na Karazinskej štátnej univerzite v Charkove, alebo na Záporožskej národnej univerzite a všetci pochádzajú z Maroka. Na Ukrajine študuje takmer 9 000 Maročanov, čo je fenomén, ktorý sa datuje od sovietskych vzdelávacích výmen.

Pijú čaj a jedia syrové sendviče, ktoré distribuuje Červený kríž, zatiaľ čo rozprávajú o svojich cestách k hraniciam, uvažujúc, kedy môžu konečne prejsť na druhú stranu. „Bol to chaos, ľudia sa navzájom tlačili, mužov nepustili do vlaku, bola to katastrofa,“ opísal svoj zážitok Amin. „V Záporoží je momentálne veľa študentov. Útočí na nich Rusko, sú vystrašení a nikto im nepomáha,“ zamiešal sa Usama.

​​Študenti na hranici tvrdia, že ich cesty sem nemali žiadne prekážky. Nikomu nebol odmietnutý nástup do vlaku pre jeho národnosť alebo etnickú príslušnosť. Nedávno sa v medzinárodných médiách objavili správy o tom, že cudzinci, najmä etnické menšiny, boli diskriminovaní na iných hraničných priechodoch, keď sa pokúšali utiecť z Ukrajiny. Nigérijčanka

Rachel Onyegbule povedala, že neukrajinským občanom, vrátane žien, bol odmietnutý nástup do cezhraničných autobusov a namiesto toho museli hodiny chodiť pešo. Niekoľko marockých štátnych príslušníkov uviedlo pre Kyjev Independent, že pri pokuse o prechod do Poľska na hraničnom priechode

Shehiny v Ľvovskej oblasti im opakovane hovorili, aby išli do zadnej časti frontu na pasovú kontrolu. Ich prechod trval tri dni.

Hovorca ministerstva zahraničných vecí Oleh Nikolenko poprel, že by došlo k akejkoľvek diskriminácii. „Neexistuje žiadna diskriminácia podľa rasy alebo národnosti, určite nie, keď cudzinci prekračujú hranice,“ povedal.

Svitá na novú nádej

Nič v Tyse nenaznačuje praktickú nemožnosť prechodu pešo. Viaceré kabínky pasovej kontroly väčšinu času nečinne stoja, pretože autá čakajú v rade na kontrolu colníkov.

Prechod na Slovensko v Užhorode, 25 kilometrov severne, je dočasne otvorený pre pešiu dopravu, ale študentom to nikto nepovedal. Noci trávia spánkom na studených dlaždiciach vnútornej čakárne, na mieste, kde by človek nechcel sedieť dlhšie ako hodinu alebo dve.

Egypťan Ahmed Nasr a Turkyňa Nina Kimyonşen sú študentmi medicíny na Charkovskej Karazinovej národnej univerzite, jednej z najprestížnejších na Ukrajine. Na univerzite je 5000 zahraničných študentov, do 2. marca pre nich nebola zorganizovaná žiadna formálna evakuácia.

V deň, keď hovorili s Kyiv Independent, rakety zasiahli univerzitu, keď sa ruské sily priblížili k Charkovu, druhému najväčšiemu ukrajinskému mestu s 1,4 milióna obyvateľov. Objavili sa zničujúce zábery vážne poškodenej a horiacej ekonomickej fakulty.

Ahmed Nasr a Nina Kimyonşen sedia na hraničnom priechode Tysa v Zakarpatskej oblasti 1. marca 2022. Nine bolo povedané, aby počkala na pomoc od tureckého veľvyslanectva, ale ona a Ahmed sa rozhodli odísť na dva dni do invázie.

„Povedali sme si, dobre, možno počkáme ešte dva dni (na ambasádu), ale potom sme odišli vlakom, pretože to bolo príliš nebezpečné. Teraz, o dva dni neskôr, je náš dom zbombardovaný,“ povedal Ahmed. "Sotva som mal šancu objaviť Ukrajinu a teraz, keď som ju stratil, cítim sa prázdny." „Naše rodiny sa o nás boja. Chcú nás vidieť, mysleli si, že zomrieme,“ dodala Nina.

Ahmeda a Ninu, ktorí boli na hranici tri hodiny, potom oslovil miestny muž a ponúkol im, že ich posadí na vlak cez hranicu. Ahmed však neskôr pre Kyjev Independent povedal, že vlak nepremával. Dvaja študenti si museli vziať taxík na iné kontrolné stanovište, aby mohli prejsť do Maďarska pešo, potom dostali nejaké jedlo a odviezli sa do Budapešti, kde sú teraz.

​Ahmed a Nina sa na hranici obávali o budúcnosť svojho vzdelávania, no na druhý deň, keď prešli hranice mali pozitívnejšie myšlienky. „Teraz nám povedali, že môžeme ísť kdekoľvek v Európe a ľahko nájsť univerzity,“ napísal Ahmed z Budapešti.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 07:03