TASR/Paul Zinken/dpa via AP
StoryEditor

Ukrajincom podáva pomocnú ruku celý svet. Pomôcť je samozrejmé, hovorí nemecká dobrovoľníčka Lubka

ČTK06.03.2022., 13:00h
Berlínskou hlavnou železničnou stanicou každý deň prejdú stovky Ukrajincov utekajúcich z vlasti pred ruskou inváziou. Jednou z mnohých dobrovoľníkov, ktorí na stanici utečencom pomáhajú, je osemnásťročná Lubka.
Lajkuj Brainee.sk na

Sama pochádza z Ukrajiny, ale od raného detstva žije v Nemecku. To, že sa podieľa na starostlivosti o vojnových utečencov, považuje za samozrejmé, povedala v rozhovore pre ČTK.

Stále spojená s Kyjevom

Zábery tvrdých bojov a utekajúcich civilistov nemôžu podľa Lubky nechať nikoho v pokoji. "U mňa je to ešte umocnené tým, že mám osobné korene v Kyjeve, s tým mestom som stále spojená," povedala. "Nič na tom nezmenilo ani to, že v Nemecku žijem od piatich rokov," uviedla.

​Najviac práce má Lubka s ďalšími dobrovoľníkmi vždy po príchode medzinárodného rýchlika z Varšavy, ktorým prichádza až 200 Ukrajincov, väčšinou matiek s malými deťmi. "Počty prichádzajúcich sa každý deň líšia. V posledných dňoch je to denne 800 až 1000 ľudí," povedala.

Železnica medzi Berlínom a Poľskom je pre Ukrajincov hlavná cesta, ktorou sa do Nemecka dostávajú. Aktivisti, odborári a pracovníci charít utečencov čakajú na peróne, odkiaľ ich odvádzajú do nižších poschodí stanice, kde je vybudované provizórne uvítacie stredisko.

"Dostanú tu najesť, napiť, môžu si tu oddýchnuť, pomôžeme im s ošetrením a liekmi, môžeme za nich rokovať s úradmi alebo im poskytnúť rady," vysvetlila Lubka. "Môžeme im zaistiť aj ubytovanie," uviedla.

Pomáha každý, kto môže

Miesto je možné zariadiť nielen v azylových centrách, ale aj v súkromí. "Ľudia k nám prichádzajú a sami ponúkajú, že majú voľnú izbu a že sú schopní si napríklad jednu rodinu vziať k sebe domov," povedala.

Ponúknuť lôžko pre utekajúcich Ukrajincov na stanicu prišiel aj Berlíňan Andreas s manželkou Sandrou. "Máme veľký byt a deti sa už dávno odsťahovali, takže sa radi napríklad o mamičku s dieťaťom postaráme," povedal Andreas. Dodal, že u nich by ukrajinská rodina našla určite viac pokoja ako v utečeneckom zariadení.

Možnú jazykovú bariéru za problém považuje málokto. Andreas uviedol, že s manželkou sa v škole učili po rusky, takže pár viet dajú dohromady. Podľa Lubky je rad Ukrajincov schopný dohovoriť sa anglicky, prípadne nemecky. "Pre ubytovanie to bohato stačí," povedala.

"A pri rokovaní s úradmi ponúkame tlmočenie. Pomáhajú tu ľudia s ukrajinskými aj ruskými koreňmi, máme tiež mnoho dobrovoľníkov, ktorí vedia po rusky," povedala.

Nie je zadarmo ako zadarmo

Keď práve Lubka nepomáha utečencom, má plné ruky práce v stredisku na dolnom poschodí hlavnej berlínskej stanice. Spolu s ďalšími kolegami tu pripravuje občerstvenie, triedi oblečenie alebo školí nových dobrovoľníkov.

​Lubka, rovnako ako ostatní, pomáha na stanici vo svojom voľnom čase a bezplatne. "Odmenu ale dostávam," povedala. "Nie je totiž krajší pocit, než keď sa na tvári človeka, ktorý bol doteraz plný obáv, objaví úsmev a radosť z toho, že mu niekto pomohol. To je pre mňa zadosťučinenie," povedala.

Či sa ukrajinskí utečenci budú môcť čoskoro vrátiť domov, Lubka nevie. Pokiaľ by Ukrajinu ovládol ruský prezident Vladimir Putin, je podľa nej možné, že sa mnoho ľudí rozhodne zostať v bezpečí Európskej únie.

"Sem si Putin netrúfne. Väčšina štátov je v NATO a z tej má Putin strach," povedala. Nebojí sa preto, že by Moskva chcela rozšíriť vojnu ďalej do Európy.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:52