OligarchaTwitter/Oliver Kay
StoryEditor

Putinovi oligarchovia. Darth Vader Kremľa či magnát Usmanov sa trasú o majetky

Lukáš Kovalčík08.03.2022., 11:00h
Vlády Spojeného kráľovstva, EÚ a USA zareagovali na ruskú inváziu na Ukrajinu zničujúcimi sankciami proti miliardárskym podnikateľom, o ktorých sa predpokladá, že sú v najbližšom kruhu prezidenta Vladimira Putina.
Lajkuj Brainee.sk na

Putin už dávno varoval svojich spojencov, že by sa mali pred takýmito opatreniami chrániť, najmä keď sa po anexii Krymu zhoršili vzťahy s USA a krajinami EÚ. No zatiaľ čo niektorí z jeho najbližších dali na jeho radu a investovali v Rusku, iní si peniaze nechali v honosných nehnuteľnostiach v zámorí či vo futbalových kluboch a ich spoločnosti zostali kótované na zahraničných burzách.

Teraz sa snažia udržať si svoj majetok uprostred najkomplexnejších ekonomických sankcií, aké si pamätáme v modernej dobe. Brainee ti prináša to najdôležitejšie, čo o týchto oligarchoch vieme. 

Alisher Usmanov

Majetok tohto magnáta Bloomberg Billionaires v tomto roku odhadol na 19,5 miliardy dolárov. Usmanov je označovaný ako Putinov najobľúbenejší oligarcha, a patrí k najbohatším ľuďom na svete. Bývalého profesionálneho šermiara opisujú ako „podnikateľa-úradníka“, ktorý pomáha prezidentovi riešiť jeho podnikateľské problémy. 

Usmanov sa narodil v Uzbekistane, ktorý bol v tej dobe ešte súčasťou Sovietskeho zväzu, a vedie USM Holdings, obrovský konglomerát, ktorý zahŕňa baníctvo a telekomunikácie vrátane druhej najväčšej ruskej mobilnej siete MegaFon, píše BBC.

EÚ voči nemu oznámila sankcie 28. februára a USA a Spojené kráľovstvo sa pripojili. Alisher Usmanov sankcie označil za nespravodlivé a uviedol, že všetky obvinenia proti nemu sú nepravdivé.

Usmanov v dôsledku sankcií už prišiel napríklad o superluxusnú jachtu Dilbar v hodnote vyše 600 miliónov dolárov. Tú mu zhabali nemecké úrady, pretože v reakcii na ruskú inváziu na Ukrajine mu EÚ zmrazila majetok. 

Igor Sečin

Vzťah Igora Sečina s Vladimirom Putinom je dlhotrvajúci a hlboký . Hovorí sa, že je jedným z najdôveryhodnejších a najbližších poradcov Putina, ako aj osobným priateľom a predpokladá sa, že títo dvaja sú v každodennom kontakte. Sečin a Putin spolu spolupracujú už roky.

Sečin Oligarcha Twitter/манжи

​Keď sa Putin stal prezidentom v roku 2000, Sečin sa stal zástupcom náčelníka jeho štábu, ktorý dohliadal na bezpečnostné služby a energetické otázky v Rusku. V súčasnosti je generálnym riaditeľom, prezidentom a predsedom správnej rady Rosneftu. Ide o veľkú ropnú spoločnosť.

​Sečin v živote stúpal bezohľadným odsúvaním protivníkov nabok –  v ruskej tlači ho dokonca prezývajú  Darth Vader. Uniknutý telegram z amerického veľvyslanectva z roku 2008 ho opisoval ako „takého temného, ​​že sa žartovalo, že v skutočnosti nemusí existovať, ale je to skôr akýsi mestský mýtus, strašiak, ktorý vymyslel Kremeľ, aby vyvolal strach“.

USA naňho v roku 2014 uvalili sankcie, ktoré označil za „úplne neoprávnené a nezákonné". Nové sankcie voči nemu oznámili 24. februára. 28. februára sa pridala aj EÚ. Francúzske úrady kvôli sankciám nedávno zadržali Sečinovu luxusnú jachtu. 

Jachta Loď TASR/AP/Douane Francaise

​Pyotr Aven a Mikhail Fridman

Pyotr Aven (vľavo na obrázku) je označovaný ako jeden z najbližších oligarchov prezidenta Putina a Mikhail Fridman je zase spätý s Avenom. Spoločne títo dvaja muži vytvorili Alfa-Bank, najväčšiu súkromnú banku v Rusku.

Aven sa s Putinom údajne stretával v Kremli asi štyrikrát do roka. V Mullerovej správe, ktorá skúmala zasahovanie Ruska do prezidentských volieb v roku 2016 v USA, bolo uvedené, že „ Aven rozumel všetkým návrhom alebo kritikám, ktoré Putin počas týchto stretnutí vyslovil, boli  vytvorené aj implicitné smernice a ak by ich Aven nedodržal, poniesol by následky".

Už v roku 2016 Putin varoval Avena a Fridmana, aby chránili svoje záujmy pred budúcimi sankciami. Dvojica len nedávno odstúpila z investičnej skupiny LetterOne so sídlom v Londýne, ktorú založili takmer pred 10 rokmi, pretože ich akcie boli zmrazené sankciami EÚ 28. februára. Aven odstúpil aj z funkcie správcu Kráľovskej akadémie umení v Londýne.

Fridman, ktorého majetok sa odhaduje na približne 12 miliárd dolárov, žije v Londýne v dome vedľa kriketového ihriska Lord's Cricket Ground a vlastní obrovskú nehnuteľnosť, Athlone House v severnom Londýne, za ktorú v roku 2016 zaplatil 65 miliónov libier.

Roman Abramovič

O jeho vplyve v Kremli sa veľa diskutuje. Niektorí tvrdia, že ho prezident Putin iba toleruje, iní tvrdia, že tento vzťah je oveľa bližší. Momentálne sa však na sankčnom zozname nenachádza.

Abramovič dôrazne popiera, že by mal úzke vzťahy s Putinom alebo Kremľom, avšak jeho majetok vo výške 12,4 miliardy dolárov by sa mohol ocitnúť v ohrození, ak by na neho uvalili sankcie. Abramovič nedávno oznámil, že chce predať svoj slávny futbalový klub FC Chelsea za 3 miliardy libier a jeho dom za 150 miliónov libier v londýnskej Kensington Palace Gardens je údajne tiež na predaj.

Rus, ktorý vlastní aj izraelsky a portugalský pas, svet prekvapil oznámením, že výťažok z predaja pôjde pre obete vojny na Ukrajine. „Poveril som tím, aby vytvoril charitatívnu nadáciu, kde skončia všetky prostriedky z predaja. Bude slúžiť na poskytovanie finančných prostriedkov pre naliehavé a okamžité potreby obetí, ako aj pre dlhodobé projekty na obnovu krajiny.“

Medzi boháčove najväčšie aktíva patrí tretia najdlhšia jachta na svete Eclipse, ktorá sa v piatok plavila pri Britských Panenských ostrovoch, a ďalšia megajachta Solaris kotviaca v Barcelone.

Záhadná smrť

Michail Watford, ruský ropný magnát bol len prednedávnom nájdený mŕtvy. Našiel ho záhradník obeseného v garáži jeho sídla za 18 miliónov libier. Polícia k prípadu pristupuje s najvyššou vážnosťou, keďže sa špekuluje, že za jeho smrťou môže stať Kremeľ, ktorý je spájaný s niekoľkými ďalšími úmrtiami v Británii.

„Načasovanie jeho smrti a invázia na Ukrajinu rozhodne nie je náhodné,“ povedal Watfordov kamarát pre portál The Sun. 

Watford nebol na zozname Rusov sankcionovaných britskou vládou.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:01