Hoaxy o vojneTwitter/CinemaPeople/Facebook/Steven Seagal fans page
StoryEditor

Veria, že vojna je hoax a zbrane sú z dreva. Najzdieľanejšie konšpiračné teórie je však jednoduché vyvrátiť

iDnesČTK09.03.2022., 10:30h
Na internete koluje množstvo hoaxov.
Lajkuj Brainee.sk na

Internetom sa šíria zvláštne až bizarné teórie ohľadom vojny na Ukrajine. Sú medzi nimi aj také, ktoré tvrdia, že celá vojna je len mystifikácia či novinárska kačica, alebo že jej rozsah umelo nafukujú západné krajiny.

Spravodajský server BBC News sa niektoré z takýchto teórií rozhodol overiť.

Obete sú len herci

Video, na ktorom mladej žene a mladému mužovi nanášajú na tvár falošnú krv, na niekoľkých internetových platformách nazbieralo milióny vzhliadnutí. Používatelia ho zdieľajú ako údajný dôkaz, že vojna na Ukrajine je podvod a že civilné obete sú v skutočnosti len herci či najatý komparz zohrávajúci scény z údajných útokov.

Ale video nemá s vojnou žiadnu súvislosť. Bolo urobené v roku 2020 pri natáčaní ukrajinského televízneho seriálu Contamin - herec na videu sa objavuje na fotografiách z natáčania, ktoré produkcia zverejnila v decembri 2020 na Twitteri.

Hýbajúca sa mŕtvola

Na niekoľkých veľkých sociálnych sieťach sa na účtoch stúpencov Kremľa šíri video, na ktorom stojí reportér pred radmi vyrovnaných vakov na telá. Po niekoľkých sekundách sa jeden z vriec začne hýbať a vylezie spod neho muž, ku ktorému pristúpi fotograf. Podľa sprievodného textu bolo video údajne urobené na Ukrajine a dokazuje, že vojna je buď mystifikácia, alebo výtvor „západnej propagandy“.

Toto tvrdenie je ale falošné. Videoklip je z protestu proti klimatickým zmenám, ktorý sa konal začiatkom februára vo Viedni. Ako informoval rakúsky denník Österreich, protest zorganizovali klimatickí aktivisti zo skupiny Friday for Future a vaky na telá mali zdôrazniť, aké nebezpečenstvo pre ľudský život predstavujú uhlíkové emisie. Ostatne rovnaké video zneužila iná konšpiračná skupina, keď minulý mesiac tvrdila, že ukazuje „nahrané scény“ z covidovej krízy.

Zbrane sú len z dreva

Snímka obrazovky zo spravodajstva televíznej stanice Fox News, ktorá ukazuje dvoch Ukrajincov držiaci to, čo vyzerá ako drevené zbrane, sa tiež rýchlo šíri po sieťach - často doplnená falošným tvrdením, že vojna na Ukrajine je len kačica, čo majú dokazovať falošné zbrane.

Použité zábery sú ale v skutočnosti už z polovice februára, teda z obdobia ešte predtým, než vojna na Ukrajine začala. A obstarané boli pri výcviku, ktorý poskytol Azovský prápor civilným dobrovoľníkom v Charkove, aby mohli svoje komunity brániť v prípade ruskej invázie.

Steven Seagal je na Ukrajine

Falošný príspevok na Twitteri, ktorý sa tvári, ako by bol odoslaný z overeného účtu CNN, tvrdí, že americký herec Steven Seagal, ktorý má ako ruské, tak americké občianstvo, bol „zistený medzi príslušníkmi ruských špeciálnych síl“ neďaleko ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Tento nepravdivý príspevok šíril aj Joe Rogan.

Herec Vojna Instagram/Joe Rogan

​Seagal ale na Ukrajine v radoch ruských síl nebojuje. Šesťdesiatdeväťročný herec minulý týždeň stanicu Fox News povedal, že obe krajiny vníma ako „jednu rodinu“ a dúfa v „pozitívne, mierové riešenie“. CNN uviedla, že snímka je falzifikát, a že o ničom podobnom nikdy neinformovala.

Dvakrát mŕtvy novinár?

Diplomat Dmitrij Poljanskij z ruskej misie pri OSN zdieľal snímku, ktorá podľa neho dokazuje vymyslený príbeh o novinári údajne zabitom počas ruskej invázie na Ukrajine. „Ako vyrobiť podvrh... kolegovia, pozor, hlavná bitka sa nevedie na Ukrajine, ale v klamstvách a podvrhoch veľkých médií,“ napísal na twitteri.

Svoj príspevok odprevadil odkazom na správu z údajného twitterového účtu CNN o smrti novinára „Bernieho Goresa“ na Ukrajine - a ďalšie, podľa ktorej rovnaký novinár zomrel v minulom roku v Afganistane. Oba snímky, ktoré použil ako údajný dôkaz, pochádzali z falošných účtov tváriacich sa ako CNN – a Twitter oba medzitým zablokoval. Okrem toho muž na snímkach nie je Bernie Gores, ale aktívny youtuber Jordie Jordan, ktorý je nažive.

Falošné davové scény

Státisícov zhliadnutí sa na niekoľkých platformách dočkalo niekoľko rôznych verzií veľkého davu, ktorý režisér žiada, aby sa s vydeseným krikom dal na útek. Popisy tvrdia, že táto nahrávka unikla z Ukrajiny a dokazuje, že niektoré zo scén vysielaných v médiách, sú len nafilmované.

Zverejnené video v skutočnosti vzniklo v roku 2013 na Viktóriinom námestí v Birminghame pri natáčaní sci-fi filmu Invasion Planet Earth, ktorý mal v tom čase pracovný názov Kaleidoscope Man. Režisér filmu Simon Cox na twitteri napísal, že ho "šokovalo, keď videl, na čo boli jeho zábery použité".

Manželka viceprezidenta v armáde

Používatelia sociálnych sietí zdieľajú fotografiu, ktorá údajne predstavuje manželku „ukrajinského viceprezidenta“, ktorá nastúpila do ozbrojených síl krajiny, aby bojovala proti ruskej invázii. Ukrajina ale viceprezidenta nemá.
Podľa inej verzie sa má jednať dokonca o ukrajinskú prvú dámu - ale pri overení skupina Logically zistila, že fotografia bola zhotovená v roku 2021, kedy sa neznáma príslušníčka ukrajinskej armády s ostatnými pripravovala na vojenskú prehliadku v Kyjeve.

Niektorí ľudia tvrdia, že podobné zábery skazy sú dielom filmárov:

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:46