StrelecTwitter/Turiz
StoryEditor

Prízrak z vojny v Iraku: Na Ukrajinu dorazil elitný kanadský sniper, trafí cieľ z 3,5 kilometra

rviDnes10.03.2022., 14:00h
Na Ukrajinu prišiel elitný kanadský ostreľovač, známy pod prezývkou Wali, ktorý drží rekord vo vzdialenosti, na akú niekto dokázal trafiť svoj cieľ.
Lajkuj Brainee.sk na

Sniper hovorí, že chce pomôcť Ukrajincom, ktorí si nezaslúžia byť bombardovaní „len preto, že chcú byť Európanmi, a nie Rusmi“.

„Pred týždňom som ešte programoval,“ prezradil veterán, ktorý bol súčasťou kanadského 22. kráľovského pluku. „Teraz chystám protitankové strely v sklade, aby som zabíjal skutočných ľudí... to je teraz moja realita,“ citovala bojovníka kanadská televízia CBC.

Elitný sniper

Wali opustil ženu a ročného syna a odcestoval na Ukrajinu po tom, čo Kyjev oznámil, že buduje „medzinárodnú légiu“ pre zahraničných dobrovoľníkov, ktorí sa k nemu môžu pripojiť a bojovať proti ruskej invázii.

Jeho manželka údajne povedala, že brániť mu v odchode do boja by bolo ako držať ho vo väzení.

Ako ostreľovač patrí Kanaďan do prestížneho kolektívu. Príslušník zvláštnych síl drží rekord v najdlhšom potvrdenom zásahu. V roku 2017 zlikvidoval bojovníka Islamského štátu z 3 540 metrov.

​V Iraku tak prekonal výkon britského snipera Craiga Harrisona. Ten v roku 2009 zastrelil v Afganistane bojovníka Talibanu zo vzdialenosti 2 475 metrov.

Wali, v arabčine znamená „ochranca“ alebo „strážca“, bojoval v Afganistane v provincii Kandahár.

Vojak Tank TASR/AP

​V minulosti sa dobrovoľne zapojil do kurdského odboja proti Islamskému štátu v Iraku, uviedla televízia CBC. Jeho skutočné meno neprezradila, aby chránila jeho rodinu.

K Walimu sa pripojili ďalší traja bývalí kanadskí vojaci. Po príchode na Ukrajinu ich miestni zahrnuli objatiami a vrelým potriasaním rúk. „Boli tak radi, že nás tam majú,“ dodal.

O službu v ukrajinskej medzinárodnej légii má údajne záujem približne 20-tisíc cudzincov z 52 krajín sveta.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 14:53