ĽudiaTwitter/Ros
StoryEditor

Záhadné Z ako súčasť novej ruskej identity? Študenti v Kazani podporili inváziu, inde písmeno vytvorili z áut

sloiDnes10.03.2022., 16:00h
Zatiaľ čo tisíce ľudí, ktorí s inváziou na Ukrajinu nesúhlasia, už v Rusku zatkli, v krajine sa nájdu sa aj mnohí, ktorí agresiu podporujú.
Lajkuj Brainee.sk na

V Kazani organizovali happening na podporu vojny tamojší študenti. Inde Rusi zdobia svoje autá písmenom Z, ktoré sa stalo symbolom podpory konfliktu. Vo Volgograde dokonca písmeno z áut zostavili.

V Kazani sa v obchodnom centre zišli desiatky študentov tamojšieho Kazanského štátneho inštitútu kultúry (KazGIK), ktorí na školou organizovanej akcii za sprievodu bubnovania skandovali: „Dopredu, Rusko! Za mier!“

Z ako symbol

Účastníci „flash mobu“ boli oblečení do bielych búnd s písmenom Z na hrudi.

V niekoľkých ruských mestách sa objavili autá s vylepeným písmenom Z za oknom. Vo Volgograde potom ruskí občania zašli v podpore svojej armády ešte o krok ďalej. Autá zoskupili tak, aby pri pohľade z neba tvorili spomínaný znak.

Z sa objavuje aj v centre Moskvy, okoloidúci si ho môžu popri podobizniach prezidenta Vladimira Putina všimnúť v obchodoch so suvenírmi.

Písmeno Z je vyobrazené na tankoch a ďalšej vojenskej technike, ktorú ruská armáda nasadila v bojoch na Ukrajine. Niektorí si význam písmena „Z“ na tancoch vykladajú ako skratku pre heslo „za pobedu“ (za víťazstvo) alebo slová „Zapad“ (Západ), uviedol jeden z užívateľov Twitteru.

Tank Rusi Twitter/El Confidencial

„Nech je to ako chce, tento symbol, ktorý sa objavil len pred pár dňami, sa stal symbolom novej ruskej ideológie a identity,“ doplnil tento používateľ.

Výklad symbolu ako heslo „za pobedu“ podporilo aj ruské ministerstvo obrany na Instagrame. Ľudia tento symbol prebrali ako podporu vojny, písmenom „zdobia“ svoje autá, oblečenie aj doplnky.

Podpora invázie sa objavila aj v športe. Ruský gymnasta Ivan Kuliak si písmeno Z nechal vyšiť na dres počas Svetového pohára v športovej gymnastike v katarskom Dauhe. Viac sme o tom písali v tomto článku. Za gesto ho teraz vyšetruje Medzinárodná gymnastická federácia.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 20:51