BBC
StoryEditor

Drahé štúdium v zahraničí – mýtus, alebo fakt? Vzdelanie v týchto krajinách stojí poriadny balík

Blanka Kucharovicová09.06.2021., 07:00h
Zaujímavá plusová vstupenka na pohovor k zamestnancovi a kvalitné štúdium plné praktických zadaní. Aj to sú benefity štúdia v zahraničí. Výška finančných nákladov na zahraničných školách ťa možno aj prekvapí.
Lajkuj Brainee.sk na

Veľa projektov v skupinách, workshopov, predmetov vedených profesormi z praxe a učiteľov s iným prístupom k študentom a širší prehľad o svete naučí študentov schopnosti učiť sa efektívne, vyjsť zo svojej komfortnej zóny a žiť samostatne. To všetko sú dôvody, pre ktoré v súčasnosti kvalita vysokoškolského štúdia v zahraničí nedá porovnať s tou slovenskou.

Či už sa ako stredoškolák rozhodneš ísť študovať medzinárodný cestovateľský a turistický manažment, televíznu produkciu či medzinárodný módny obchod, je to reálne a pokojne choď do toho. Priprav sa však na výdavky, najmä v krajinách mimo EÚ.

Spojené kráľovstvo

Už niekoľko rokov je Veľká Británia sídlom vysokých škôl s jedným z najlepších vzdelávacích systémov na svete. Náklady naň sú preto vyššie ako u nás. Ročné školné na bakalárskom stupni štúdia je všeobecne rovnaké – vyjde ťa na približne 10 tisíc eur. Magisterské je drahšie a vždy závisí od univerzity, odboru a dĺžky štúdia. Pohybuje sa to v priemere medzi 15 – 20 tisíc eur. Do bilaterálnych dohôd či samotného prijatia na univerzity a štúdia však zasiahlo rozhodnutie Anglicka odísť z Európskej únie.

Dopad Brexitu

Podľa našich informácií ministerstvá (či už anglické alebo slovenské) popri rozruchu s odchodom Británie z EÚ na študentov trochu pozabudli. Ako členovia rovnakého spoločenstva mali Slováci študujúci v Anglicku rôzne výhody – mohli požiadať o štipendium, mali benefity či zľavnené školné. Aspoň v porovnaní so študentami mimo EÚ. Teraz sa to mení, o výhody prichádzajú. Štúdium bude finančne náročnejšie.

Od školského roku 2021/2022 výhody financovania štúdia pôžičkou pre občanov EÚ, Islandu, Lichtenštajnska, Nórska a Švajčiarska zaniká. ,,Po Brexite treba rátať s vyšším školným. Slovenskí študenti budú musieť hradiť medzinárodné školné, ktoré je pri bakalárskom štúdiu asi dvojnásobne vyššie ako pre domácich obyvateľov,“ hovorí Charlotte, bývalá študentka medzinárodných vzťahov v Londýne.

Vyššie príjmy, samozrejme, spôsobujú vyššie životné náklady. Hoci potraviny stoja v Anglicku porovnateľne s tými na Slovensku, ubytovanie a spoločenský život sú podstatne drahšie. ,,Osobne som počas štúdia pracovala, ak budete mať tú možnosť a čas, odporúčam, je to dobrá skúsenosť so šancov spoznať nových ľudí a zlepšiť si jazyk,“ dodáva Charlotte.

Reuters

Pôžičky a granty

V Holandsku, podobne ako vo Veľkej Británii, sa platí pomerne vysoké školné. Pre Holanďanov a študentov EÚ je to približne 2 tisíc eur na rok, tí mimo EÚ si zaplatia až 10 tisíc eur. ,,Pokiaľ ide o životné náklady, ku školnému som naviac platil asi tristo eur, mal som veľmi lacné ubytovanie, väčšinou stojí okolo štyristo eur,“ tvrdí Juraj, bývalý študent v Groningene.

Počas štúdia môžu Slováci využívať, podobne ako tí holandskí, rôzne benefity. Podmienkou je brigádovať aspoň 56 hodín mesačne. Naskytne sa im možnosť vlakov zdarma, alebo si môžu uplatniť zľavy na daniach a zdravotnom poistení. ,,Benefitom brigádujúceho človeka je, že môže získať študentskú pôžičku alebo grant vo výške 1000€ na mesiac,“ vysvetľuje Ján, študent medzinárodných vzťahov v Groningen. Štúdium je atraktívnejšie tým, že zahŕňa veľa praxe. Pedagógovia odporúčajú čo najviac stážovať alebo vycestovať aspoň na polroka do zahraničia, a tam nabrať nové skúsenosti.

Dánske benefity

Severské krajiny lákajú vysokou životnou úrovňou. Štúdium je pre ľudí z členských štátov EÚ bezplatné a je v anglickom jazyku. Výhodou je aj povinná polročná stáž, ktorú študenti majú možnosť absolvovať kdekoľvek vo svete – týmto sa Škandinávci zaraďujú medzi krajiny podporujúce praktické využitie vedomostí. Pokiaľ ide o životné náklady, všetko závisí od mesta. Dánsko nie je najlacnejšou krajinou, no priemerná študentská mzda sa pohybuje okolo 12-15€/hod. Hovorí Viktor absolvent marketingového managementu v meste Aalborgn: ,,Bývanie je najväčšia položka, na študenta to vyjde medzi 400-500 eur. Potraviny a strava v školských jedálňach sú tiež drahšie,“ upozorňuje. Je však logické, že vyššie náklady na život sú spojené s vyššími príjmami. Pracujúci študent (brigádne alebo na čiastkový úväzok) má možnosť dostať štátne štipendium od vlády približne 750 eur mesačne, čo by mu mohlo pokryť tie najdôležitejšie výdavky. Podmienkou k takej podpore je odrobiť určitý počet hodín týždenne.

Dánsko Dánsko Reuters

Univerzity u susedov

Pokiaľ ide o Rakúsko, Česko, Poľsko alebo Maďarsko výhodou je znalosť ich jazyka. Tá ti umožní študovať za pár eur. Ak máš však v krajinách záujem o odbory v anglickom jazyku, priprav si poriadny balík. Napríklad, ak sa rozhodneš študovať medicínu v češtine na univerzite v Brne, štúdium budeš mať bezplatné. Naopak v angličtine ťa to môže vyjsť nad 10 tisíc eur ročne.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:29