TASR/AP
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Rusi zabili 1300 ukrajinských vojakov, tvrdí Zelenskyj. Bielorusko sa do invázie nezapojí

ševTASR12.03.2022., 07:38h
Aj dnes pre vás aktuálne dianie sledujeme online.
Lajkuj Brainee.sk na

19:01 Ukrajinské ministerstvo obrany: Ruské sily strieľajú na evakuujúcich civilistov, informuje The Kyiv Independent. 

K útoku došlo 11. marca, keď kolóna žien a detí opúšťala obec Peremoha v Kyjevskej oblasti schváleným koridorom. Zahynulo sedem ľudí vrátane dieťaťa.

18:48 PayPal bude od 18. marca blokovať všetky elektronické peňaženky v Rusku. Informoval o tom server Nexta. 

18:44 Francúzsko a Nemecko v sobotu vyzvali ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil obliehanie ukrajinského prístavného mesta Mariupol. Podľa tlačovej agentúry AFP to po trilaterálnom telefonickom rozhovore oznámila kancelária francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

„Situácia (v Mariupole) je veľmi ťažká a ľudsky neúnosná," uviedol zdroj z Elyzejského paláca po tom, ako telefonát Macrona s Putinom označil za "veľmi zložitý, ale úprimný“.

„Jediné rozhodnutie, ktoré musí prezident Putin urobiť, je zastaviť obliehanie,“ uviedol prezidentský zdroj. Macronov úrad takisto obvinil Putina z „klamstiev“ za tvrdenie, že sa ukrajinské sily dopustili porušenia ľudských práv tým, že použili civilistov ako ľudské štíty.

18:10 Rusko stále vrhá viac vojenskej sily na západ a východ od Kyjeva v snahe obkľúčiť a preniknúť do mesta. Mapa zobrazuje približné ruské (červené) a ukrajinské (modré) pozície a osi útoku v bitke o Kyjev k 12. marcu 2022.

17:59 Poskytovanie humanitárnej pomoci funguje, no je potrebné zlepšiť koordináciu a komunikáciu v celom procese. Predseda vlády SR Eduard Heger (OĽANO) to uviedol po sobotňajšom rokovaní so zástupcami regionálnej samosprávy i neziskového sektora, s ktorými diskutoval o situácii na východnej hranici a zvládaní utečeneckej krízy v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

Heger - návšteva humanitárneho centra na pomoc utečencom z Ukrajiny v Košiciach TASR

17:33 Podpredseda Európskeho parlamentu (EP) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko) rokoval na Ukrajine o humanitárnej pomoci pre civilné obyvateľstvo. V sobotu ráno sa vrátil z tejto pracovnej cesty, ktorú absolvoval spolu s ďalšími piatimi europoslancami z Nemecka, Španielska, Rumunska a Litvy. TASR o tom informovalo komunikačné oddelenie strany PS.

17:05 Volanie, aby Ukrajina nedostávala vojenský materiál, nevedie k mieru ani k pokoju zbraní. Na sociálnej sieti to uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová. Ako doplnila, je to síce ľudsky pochopiteľné, vo výsledku by to však neviedlo k mieru, iba k posilneniu pozície Ruska a k faktickému ovládnutiu Ukrajiny.

„Ukrajina by zostala teritóriom na ďalšie presadzovanie Putinových mocenských záujmov. Takáto situácia nie je v záujme Slovenska - naším záujmom je nemať za suseda niekoho, kto nevie, kde končia jeho hranice, niekoho, kto je schopný zabíjať civilistov v susednej krajine,“ povedala prezidentka. Dodala, že naším bytostným záujmom je mať na východnej hranici stabilného suseda, ktorý si ctí európske hodnoty a mierové spolužitie medzi národmi.

16:44 Zelenskyj navrhuje stretnutie s Putinom v Jeruzaleme, informuje The Kyiv Independent. 

Prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že požiadal izraelského premiéra Naftaliho Bennetta, aby konal ako sprostredkovateľ.

16:19 Počet Čechov, ktorí chcú vstúpiť do aktívnych záloh, sa od invázie Ruska na Ukrajinu zvýšil desaťnásobne. Na cvičenie, aké tento týždeň absolvujú takzvaní "záložáci" vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá, však vedie dlhá cesta. Výcvik je náročný najmä z fyzickej stránky. Informovala o tom v sobotu stanica ČT24.

16:07 Ruský prezident Vladimir Putin obvinil v sobotu ukrajinské sily z „flagrantného porušovania“ medzinárodného humanitárneho práva. Urobil tak počas telefonického rozhovoru s lídrami Francúzska a Nemecka, informoval Kremeľ. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

„Putin informoval (francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a nemeckého kancelára Olafa Scholza) o skutočnom stave vecí... Uvádzal najmä mnohé fakty o flagrantnom porušovaní noriem medzinárodného humanitárneho práva ukrajinskými bezpečnostnými silami,“ uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Podľa Kremľa Putin obvinil ukrajinskú armádu z „mimosúdnych popráv odporcov“ a „brania rukojemníkov a využívania civilistov ako ľudských štítov“. Tvrdil tiež, že ukrajinská armáda rozmiestňuje ťažké zbrane v blízkosti nemocníc, škôl a škôlok.

16:01 Rusko zabilo 1300 ukrajinských vojakov, povedal to prezident Zelenskyj. The Kyiv Independent informuje, že toto je prvýkrát, čo prezident spomenul odhadované vojenské straty Ukrajiny. 

Ukrajinské ozbrojené sily odhadujú ruské straty na viac ako 12-tisíc. 

15:41 Podľa ukrajinského ministerstva energetiky je bez elektriny 960 000 Ukrajincov, informuje The Kyiv Independent.

15:33 Mariupol a dôsledky ruskej invázie. 

15:05 Ukrajina, významný svetový výrobca poľnohospodárskych produktov, zakázala vývoz hnojív vzhľadom na ruskú inváziu, informovalo v sobotu ministerstvo poľnohospodárstva. Ukrajina už zakázala vývoz niektorých poľnohospodárskych komodít a zaviedla licencie na svoj kľúčový exportný tovar – pšenicu, kukuricu a slnečnicový olej.

14:58 Talianska polícia zhabala luxusnú jachtu ruskému miliardárovi Andrejovi Meľničenkovi. Oznámila to v sobotu kancelária talianskeho premiéra. Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, ako sa Meľničenko ocitol na európskom sankčnom zozname v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

Talianske úrady skonfiškovali 143 metrov dlhú jachtu v hodnote 530 miliónov eur v prístavnom meste Terst na severe Talianska. Podľa talianskej vlády ide pritom o najväčšiu motorovo-plachetnicovú jachtu na svete.

14:33  Generálne prokuratúry (GP) SR a Ukrajiny budú spolupracovať pri konaniach týkajúcich sa trestných činov proti ľudskosti a vojnových trestných činov, ktoré mali byť spáchané v súvislosti s vojenským napadnutím Ukrajiny. Memorandum o spolupráci podpísali v sobotu šéfovia prokuratúr oboch krajín Maroš Žilinka a Iryna Venediktová.

„Na stretnutí, ktoré sa konalo v ukrajinskom Užhorode, sme si vymenili informácie o trestných konaniach, ktoré obe generálne prokuratúry v tejto súvislosti vedú,“ uviedol generálny prokurátor SR na sociálnej sieti.

14:25 Zábery zničeného mesta Makariv v Kyjevskej oblasti. 

14:20 Kancelária českého prezidenta Miloša Zemana poskytuje súčinnosť viac ako 600 Čechov, ktorí žiadajú o možnosť vstúpiť do ukrajinskej armády. Hrad o tom informoval na svojom webe. 

14:17 Sony Pictures oznámilo pozastavenie aktivít v Rusku, informoval server Nexta. 

14:08 Izraelský premiér popiera, že by navrhol kapituláciu Zelenskému, informoval The Kyiv Independent

Jerusalem Post a Haaretz predtým napísali, že premiér Bennett naliehal na Zelenského, aby prijal ruské podmienky. Toto tvrdenie poprel aj Mychajlo Podoljak, poradca šéfa Zelenského štábu. 

14:01 Náčelník generálneho štábu bieloruskej armády Viktor Gulevič uviedol, že Bielorusko sa neplánuje zapojiť do ruskej invázie na Ukrajine. Zároveň však oznámil, že bieloruská armáda vysiela na hranice päť práporových taktických skupín. Tie majú vystriedať jednotky, ktoré sa tam nachádzajú už dlhšie. TASR správu prevzala od denníka The Guardian, ktorý o tom informoval v sobotu.

„Chcem zdôrazniť, že presun jednotiek nie je v žiadnom prípade spojený s prípravami, predovšetkým nie s účasťou našich vojakov v špeciálnej vojenskej operácii na území Ukrajiny,“ uviedol Gulevič.

13:24 Prebiehajúce udalosti na Ukrajine čoraz viac potvrdzujú to, že agresorom v konflikte je Ruská federácia vedená Vladimirom Putinom. V sobotňajšej diskusnej relácii RTVS Sobotné dialógy to zdôraznil poslanec Národnej rady SR, člen predsedníctva hnutia Sme rodina Igor Kašper. Na rozdiel od spoludiskutujúceho v relácii, podpredsedu strany Smer-SD Ladislava Kamenického je presvedčený, že je v poriadku, ak Ukrajine pomáha Slovensko aj dodávkou vojenského materiálu.

13:22 Lídri Francúzska a Nemecka viedli v sobotu ďalšie kolo telefonických rozhovorov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, informovala stanica BBC.

Podľa nej sa predchádzajúci telefonát uskutočnil vo štvrtok, keď francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecký kancelár Olaf Scholz požadovali od Ruska okamžité prímerie v súvislosti s ruskou vojenskou inváziou na Ukrajinu. Moskva však takéto výzvy odmietla.

Prezident Macron počas krízy zdôrazňoval potrebu ponechať komunikačné kanály s Ruskom otvorené a uskutočnil celkovo deväť telefonických rozhovorov so šéfom Kremľa, dodala BBC.

13:11 Rusko v sobotu oznámilo, že jeho jednotky sa môžu na Ukrajine zamerať na konvoje s dodávkami zbraní zo Západu. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„Varovali sme Spojené štáty, že organizovanie dodávok zbraní z niekoľkých krajín nie je len nebezpečný krok, je to krok, ktorý robí z týchto konvojov ciele,“ uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Zároveň dodal, že Moskva varovala pred „následkami neuváženej prepravy takých zbraní na Ukrajinu, akými sú prenosné systémy vzdušnej obrany, protitankové raketové systémy a podobne“.

12:55 Ruská armáda utrpela najväčšie straty za posledné desaťročia, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v novom videoprejave k národu zverejnenom v sobotu. TASR prevzala správu od stanice BBC.

Zelenskyj uviedol, že už 31 ruských práporových taktických skupín je neschopných boja.
Zároveň vyzval na okamžité prepustenie starostu mesta Melitopoľ, ktorý bol údajne unesený ruskými silami. Zelenskyj uviedol, že o tom rokoval aj s lídrami Francúzska a Nemecka. Zelenskyj taktiež vyhlásil, že Ukrajina spolupracuje s Európskou komisiou na urýchlení svojho členstva v EÚ.

12:30 V ukrajinskom meste Mykolajiv boli v noci na sobotu ostreľované nemocnice, a to vrátane centra pre liečbu rakoviny a očnej kliniky. Informovala o tom agentúra AFP. Na budove centra pre liečbu rakoviny, v ktorom ľudia podstupujú liečbu chemoterapiou, boli vybité okná a zničené dvere. V centre sa však v čase útoku nenachádzali zamestnanci ani pacienti.

„Strieľajú v obývaných oblastiach, v ktorých sa nenachádzajú žiadne vojenské objekty,“ uviedol šéf nemocnice, v ktorej sa nachádza aj detský domov a očná klinika, Dmytro Lagočev. No očnej klinike sa pritom v čase útoku mali nachádzať pacienti. „Všetci sme strávili noc v pivnici. Všetci sa triasli, pacienti boli vystrašení,“ uviedla riaditeľka očnej kliniky.

12:26 Dvojdňové plenárne zasadnutie Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE) v Štrasburgu sa v piatok poobede nieslo v znamení vojny na Ukrajine. V pléne Európskeho parlamentu, kde plenárka prebieha, vystúpili viacerí členovia 30-člennej delegácie občanov Ukrajiny. Ich hlavným odkazom pre Európu je - zatvorte nebo nad Ukrajinou. Zo Štrasburgu informuje spravodajca TASR.

Členmi ukrajinskej delegácie boli poslanci Verchovnej rady, členovia spolku PromoUkraina aj utečenci pred vojnou. „My nechceme odchádzať do iných krajín. Chceme žiť šťastne a v mieri doma na Ukrajine, vo vlastnom nezávislom štáte,“ taký je spoločný odkaz Ukrajincov, ktorí prišli do Štrasburgu podať svedectvá o vojne, o každodennom trápení obyvateľov bombardovaných miest a o ľuďoch na úteku pred vojnou.

12:05 Nemecko príjme 2500 utečencov, ktorí odišli z Ukrajiny do Moldavska. Oznámila to v sobotu nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

12:03 Rusko je pripravené obnoviť rozhovory o kontrole zbrojenia so Spojenými štátmi, ak Washington bude, povedal v sobotu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov podľa tlačovej agentúry RIA, informuje agentúra Reuters. 

Rjabkov povedal, že Moskva a Washington zostávajú v neustálom kontakte, no Kremeľ nevidí žiadne známky toho, že by Washington bol pripravený pokračovať v dialógu o Ukrajine.

17. deň ruskej invázie na Ukrajine TASR/AP

11:40 Pre ľudí prichádzajúcich z Ukrajiny do mesta pod Urpínom sa uskutočnia bezplatné kurzy slovenského jazyka. Úvodné stretnutie a zápis bude 15. marca v priestoroch historickej radnice na Námestí SNP v Banskej Bystrici. TASR o tom informovala Dominika Adamovičová, hovorkyňa banskobystrického primátora.

„Organizuje ich mesto spolu s jazykovou školou RK Centrum Universa a Univerzitou Mateja Bela. Lekcie budú dvakrát týždenne v 90-minútovom trvaní v jazykovej škole v Lazovnej ulici. O deti sa postaráme, zabavia sa v detských ateliéroch,“ doplnila Adamovičová.

11:19 Švédska kozmetická spoločnosť Oriflame vyhlásila, že bude aj naďalej pokračovať v podnikaní v Rusku, aby podporila svojich zamestnancov. Informáciu priniesol server Nexta. 

11:08 Vojna, ktorú Rusko rozpútalo na Ukrajine, nepochybne ovplyvní závery Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE). V rozhovore pre TASR to uviedla podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

Česká eurokomisárka sa zúčastnila na dvojdňovom plenárnom zasadnutí CoFoE (11.-12.3) na pôde Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Tvrdí, že okrem bežných tém, na ktoré sa účastníci konferencie od jej spustenia zameriavajú, CoFoE a jej výsledky ovplyvnili aj nečakané udalosti.

Pripomenula, že konferencia bola plánovaná ešte pred pandémiou koronavírusu a pandémia sa stala jednou zo zásadných okolností, ktoré konferenciu posunú nečakaným smerom, trebárs do posilnenia spoločnej zdravotnej starostlivosti. 

11:00 Severozápadne od Kyjeva v sobotu pokračovali boje a väčšina ruských pozemných síl sa nachádza 25 kilometrov od centra ukrajinskej metropoly, pričom niekoľko ďalších miest je obkľúčených a ostreľovaných. S odvolaním sa na britské ministerstvo obrany o tom informovala agentúra Reuters.

Vo väčšine ukrajinských miest sa v sobotu ráno rozozvučali sirény oznamujúce nálet a vyzývajúce ľudí, aby si vyhľadali úkryt, informovali miestne médiá po tom, čo ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal, že jeho krajina dosiahla strategický zlomový bod vo vojne s Ruskom.

10:49 Ruské sily ostreľovali mešitu v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol. Podľa informácii, ktoré prinieslo ukrajinské ministerstvo zahraničných veci, sa v nej schovávalo viac ako 80 dospelých a detí vrátane tureckých občanov. Informáciu priniesla agentúra Reuters. 

„Mešita sultána Sulejmana Nádherného a jeho manželky Roxolany (Hurrem Sultan) v Mariupole bola ostreľovaná ruskými útočníkmi," uviedlo ministerstvo zahraničných vecí v tweete. „Pred ostreľovaním sa tam skrýva viac ako 80 dospelých a detí, vrátane občanov Turecka.“

10:39 Vojenské letisko Vasylkiv je úplne zničené. Ruské sily zaútočili ôsmimi raketami, tvrdí starostka Natalia Balasynovič. Zničený má byť aj miestny ropný sklad a muničný sklad zachvátil požiar. Informáciu priniesol The Kyiv Independent. 

10:37 Za posledných 24 hodín do soboty do 6.00 h vybavili na hraničných priechodoch pri vstupe z Ukrajiny celkovo 9581 osôb, z toho od piatkového (11. 3.) večera do sobotného rána 2613 osôb. TASR o tom informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru (PPZ) Denisa Bárdyová.

Od vypuknutia konfliktu 24. februára do sobotného rána vybavili celkovo 185.660 osôb vstupujúcich na Slovensko z Ukrajiny.

Najviac osôb za uplynulých 24 hodín vybavili opäť na hraničnom priechode Vyšné Nemecké, a to 6684 ľudí. Z toho od piatkového večera do sobotného rána 2030 ľudí. Na hraničnom priechode Ubľa vybavili 1794 osôb, z toho od piatka od 20.00 h do soboty do 6.00 h ich bolo 302. Na hraničnom priechode Veľké Slemence na vstupe z Ukrajiny vybavili počas 24 hodín celkovo 1103 osôb, z toho od večera do rána 281.

10:33 Ukrajina po spomalení ruskej ofenzívy očakáva novú vlnu útokov na oblasti Kyjeva, Charkova a Donbasu, uviedol v sobotu poradca náčelníka generálneho štábu ukrajinského prezidenta Oleksij Arestovyč. Informovala o tom agentúra Reuters. 

Arestovyč tiež povedal, že Ukrajina neočakáva, že sa Bielorusko pripojí k ruským inváznym silám.

10:30 Evakuácia Irpinu. 

10:20 Ruské raketové útoky zničili v sobotu ráno ukrajinskú leteckú základňu pri meste Vasylkiv v Kyjevskej oblasti, citovala agentúra Interfax Ukrajina miestneho starostu.
Raketové útoky zasiahli aj muničný sklad, uviedla starostka Vasylkivu Natalia Balasynovyč.

10:11 Ekonomický poradca ukrajinského prezidenta v sobotu bagatelizoval riziká ďalšej devalvácie hrivny napriek ruskej invázii do krajiny, ktorá sa začala 24. februára.

Oleg Ustenko pre miestne médiá povedal, že ukrajinský rozpočet je plne financovaný a že devízové ​​rezervy krajiny vo výške 27,5 miliardy dolárov budú doplnené. Ukrajina zabezpečila núdzové financovanie od Medzinárodného menového fondu a ďalších inštitúcií na podporu svojej ekonomiky počas vojny.

9:54 Európska únia čelí prudkým nárastom cien energií v dôsledku sankcií uvalených na Moskvu v súvislosti s udalosťami na Ukrajine, citovala v sobotu agentúra Interfax predstaviteľa ruského ministerstva zahraničných vecí.

Nikolaj Kobrinec povedal, že Rusko je spoľahlivým dodávateľom energie, ale v prípade potreby je pripravené na tvrdú konfrontáciu v tomto sektore. Podrobnosti o tom, čo by táto konfrontácia mohla znamenať, neposkytol. Povedal, že situácia na svetových energetických trhoch povedie k tomu, že EÚ bude platiť za ropu, plyn a elektrinu najmenej trikrát viac.

9:20 Západné protiruské sankcie môžu mať za následok pád Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Povedal to dnes šéf ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin, ktorý zároveň žiada zrušenie sankcií uplatňovaných voči ruskej kozmickej korporácii. Jeho výzva je adresovaná partnerským agentúram v USA, Kanade a Európe - NASA, CSA a ESA.

Rogozin tvrdí, že prevádzka ruských lodí využívaných na zásobovanie ISS bude sankciami narušená. Ovplyvní to podľa neho aj ruský segment ISS, ktorý koriguje pohyb stanice po obežnej dráhe.

Medzinárodná vesmírna stanica NASA

9:10 V sobotu sa otvoria humanitárne koridory vedúce z niekoľkých ukrajinských miest a dedín vrátane obliehaného Mariupoľu. Uviedla to v sobotu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereshchuk. Doplnila, že dúfa, že Rusko dodrží dohodu o zastavení paľby.

9:00 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR odporúča ideálne zaradiť žiakov, ktorí odišli z Ukrajiny z dôvodu vojny, do ročníka podľa ich veku. Teda, ak sú vo veku siedmaka, tak by mali byť zaradení do siedmeho ročníka. Uviedol to šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) na sociálnej sieti. 

8:50 Tisícky obyvateľov Melitopoľa žiadajú prepustenie starostu Ivana Fedorova. 

8:36 Ruské pozemné sily, ktoré sa pokúšajú obkľúčiť ukrajinské hlavné mesto Kyjev, si po neúspešných útokoch z 8. až 10. marca vzali v piatok ďalšiu prestávku na doplnenie zásob a údržbu. Vyplýva to z analýzy Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), z ktorej v sobotu citoval britský denník The Guardian.

„Zdá sa, že ruské sily sú v okolí Charkova do značnej miery uviaznuté... pokrok za posledných 24 hodín nedosiahli ani jednotky smerujúce z Krymu k Mykolajivu a Záporožiu, ani na východe v okolí Doneckej a Luhanskej oblasti,“ uvádza sa v hodnotení amerického think-tanku.

ISW vo svojej správe poznamenal, že ruský prezident Vladimir Putin údajne vykonáva personálne čistky, ktoré sa dotkli aj zamestnancov tajných služieb.

6:46 Zábery obce Yatsovka v regióne Charkov. 

4:04 Španielsko v piatok prijalo 25 ukrajinských detí s rakovinou, ktoré budú môcť pokračovať v liečbe po tom, ako ju zastavila ruská invázia na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe piatkovej správy prevzatej od agentúry AFP.

„Práve pristálo lietadlo ministerstva obrany s 25 ukrajinskými deťmi s rakovinou a ich rodinami, takže budú môcť pokračovať v liečbe v Španielsku,“ uviedla španielska vláda na Twitteri.

Vojenské lietadlo, ktoré pristálo na letisku v Madride, viezlo aj „ďalších 22 vysídlených“ Ukrajincov, ktorých tiež prijme Španielsko, uviedlo ministerstvo obrany. 

3:06 České nakladateľstvo Argo sa s okamžitou platnosťou prestáva podieľať na vydávaní kníh ruského spisovateľa Sergeja Lukianenka, ktorý patril medzi jeho kmeňových autorov. Nakladateľstvo sa od neho dištancovalo z dôvodu jeho podpory politických postojov Kremľa voči Ukrajine a západným demokraciám, informovala v piatok stanica ČT24.

2:08 Ruské jednotky začali v piatok večer ostreľovať civilné ciele v prístavnom meste Mykolajiv, pričom zasiahli kaviareň, obytný dom a parkovisko veľkého nákupného centra, uviedol guvernér regiónu Vitalij Kim. V piatok to napísal americký denník The New York Times.

Sirény oznamujúce nálet sa spustili približne o 20.00 h miestneho času. Po nich nasledovalo niekoľko delostreleckých útokov v rôznych častiach mesta na juhu krajiny. 

1:02 Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí obvinilo ruské sily z únosu starostu mesta Melitopol, Ivana Fedorova. TASR prevzala správu od britskej stanice BBC. Ministerstvo uviedlo, že ruské jednotky uniesli starostu mesta na juhovýchode krajiny v piatok popoludní po tom, čo ho krivo obvinili z terorizmu.

BBC tieto obvinenia nezávisle nepotvrdila a ruskí predstavitelia sa k nim zatiaľ nevyjadrili.

00:00  Včerajší online si môžeš pozrieť TU

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 01:38