Protest redaktorkyTwitter/José Luis Sastre
StoryEditor

Protestovala v štátnej ruskej televízii, skončila pred súdom. Redaktorka sa objavila po niekoľkých hodinách

khiDnesČTK15.03.2022., 07:55h
Zamestnankyňa ruskej štátnej televízie v pondelok narušila živé vysielanie, keď pred kamery vtrhla s transparentom, ktorý vyzýval na zastavenie vojny na Ukrajine.
Lajkuj Brainee.sk na

Natočila aj video, v ktorom priznala, že sa hanbí za to, že v televízii niekoľko rokov pracovala. Polícia si ju už odviedla a podľa nového zákona jej hrozí až pätnásťročný trest väzenia.

„Nie vojne. Zastavte vojnu. Neverte propagande. Klamú vám tu,“ napísala si Marina Ovsjannikovová na transparent pred tým, než vtrhla do živého vysielania Kanálu jedna a postavila sa za moderátorku tak, aby ju zachytili kamery.

Protest proti vojne

To isté sama vykrikovala, zatiaľ čo žena pred ňou ďalej hovorila to, čo mala. Nakoniec réžia zareagovala a divákom namiesto vysielania zo štúdia pustila reportáž. Podľa ľudskoprávnej organizácie Agora už bola Ovsjannikovová zatknutá a je na policajnej stanici.

Ukrajina v pondelok prežila už devätnásty deň vojny, ktorej sa v Rusku smie hovoriť len „špeciálna vojenská operácia“, a to aj v médiách. Vedenie ruskej televízie k incidentu uviedlo, že ho prešetruje.

Na internet medzitým video umiestnila napríklad hovorkyňa uväzneného opozičného politika Alexeja Navalného s dodatkom „wow, to je cool dievča“. Len vďaka nej už protest videlo 180-tisíc ľudí a okrem nich aj obrovské množstvo divákov štátnej televízie, ktorí mnohokrát iný informačný zdroj nemajú.

Pre nich má „vojenská operácia“ na Ukrajine jasný cieľ – „demilitarizovať a denacifikovať“ túto susednú krajinu.
Protestujúca pred svojím činom natočila video zverejnené na Twitteri, v ktorom hovorí, že bohužiaľ posledné roky pracovala v ruskej štátnej televízii, za čo sa teraz veľmi hanbí.

Bratovražedná vojna

Žena hovorí, že jej rodičia sú Ukrajinec a Ruska, a že to, čo sa teraz deje na Ukrajine, je zločin. Zodpovednosť za agresiu podľa nej nesie jediný človek – ruský prezident Vladimír Putin.

Hanby za bratovražednú vojnu sa podľa nej nezbaví ani ďalšia generácia Rusov. „Mlčali sme v roku 2014, keď to všetko začínalo. Nevyšli sme na demonštrácie, keď Kremeľ otrávil Navalného. Len sme mlčky sledovali tento neľudský režim,“ poznamenáva. Rusov potom nabáda, aby šli protestovať. „Nebojte, nemôžu nás zavrieť všetkých,“ dodáva.

Žene zrejme hrozí tvrdý trest vzhľadom na novo prijatý zákon, ktorý až pätnásťročným odňatím slobody postihuje každého, kto sa postaví proti oficiálnej línii Moskvy.

Trest hrozí za „dezinformácie a lživé správy" o ruskej armáde, za diskreditáciu ozbrojených síl a za výzvy na protiruské sankcie. Cez víkend sa napriek tomu odvážili verejne protestovať stovky ľudí. Polícia ich pozatýkala.

Vplyv zákona ukazuje aj to, že keď o večernom incidente v televízii informoval web nezávislého denníka Novaja Gazeta, musel konštatovať, že obsah protestného oznámenia nemôže zverejniť. Na fotografii, ktorú článok doplnil, bol text na transparente najskôr celý zahmlený. Neskôr sa objavil aspoň nápis „neverte propagande“.

Novinárka zmizla

Ovsjannikovovú podľa prvých správ policajti odviezli na policajnú stanicu v moskovskej štvrti Ostankino. Keď tam ale jej advokáti dorazili, policajti im povedali, že zadržaná tam nie je. Podobne právnici dopadli v televíznom centre Ostankino.

Daniil Bermana, advokát združenia na ochranu ľudských práv Agora, serveru Meduza oznámil, že do utorkového rána sa Ovsjannikovovou nepodarilo nájsť ani na iných policajných staniciach v Moskve.

Jedným z právnych zástupcov Ovsjannikovovej je Pavel Čikov, ktorý v utorok dopoludnia na Twitteri zverejnil správu, že Ovsjannikovová zmizla. „Polícia ju zadržala už pred viac ako dvanástimi hodinami. Predvyšetrovacia previerka neposkytuje dôvod na väzbu a uväznenie,“ napísal.

Denník Kommersant uviedol, že s Ovsjannikovovou, ktorá do televízneho štúdia vtrhla s protivojnovým plagátom, policajti spísali protokol podľa paragrafu o „diskreditácii" ozbrojených síl a že aj televízia Pervyj kanal incident vyšetruje. O mieste jej súčasného pobytu sa denník nezmienil.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov čin Ovsjannikovovej v utorok označil za „chuligánstvo“. Podľa agentúry Reuters zároveň vyzdvihol spravodajstvo ruskej štátnej televízie, ktoré je podľa neho „kvalitné, objektívne a aktuálne".

Súd

Marina Ovsjannikovová, ktorú nemohli advokáti nájsť po tom, čo v živom vysielaní ruskej štátnej televízie protestovala proti vojne na Ukrajine, je teraz na súde. 

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 04:14