VojnaFacebook/Dignity For All
StoryEditor

Apokalypsa v Mazyre. V bieloruských márniciach sa hromadia telá Rusov, lekári musia mlčať

dttiDnes15.03.2022., 12:00h
Telá ruských vojakov, ktorí zahynuli v bojoch na Ukrajine, zapĺňajú márnice v Bielorusku. S odkazom na očité svedectvá to uvádza Rádio Slobodná Európa (RFE).
Lajkuj Brainee.sk na

„Mŕtvych Rusov privážajú nákladné autá do márnic a potom sú poslaní späť do vlasti vlakom alebo lietadlom," uviedli svedkovia.

Bieloruskí obyvatelia stanici RFE cez víkend popísali, že videli telá Rusov naložené vo vlakovej súprave v meste Mazyr, ktoré sa nachádza v Homelskej oblasti na juhu Bieloruska - asi 45 kilometrov severne od hraníc s Ukrajinou. Vlak podľa svedkov následne zamieril do Ruska.

Telá naložené vo vlakoch či autobusoch

„Počet tiel bol neuveriteľný. Ľudí, ktorí boli na stanici v Mazyre, to úplne šokovalo,“ popísal jeden z miestnych. „Niektorí začali natáčať videá, ale armáda ich okamžite dostihla a donútila ich záznam zmazať,“ dodal.

Ďalší svedok potom opísal, že v bieloruskej obci Kamenka neďaleko Mozyru oblepili vojaci miestny cintorín páskou a nikto tam nesmel.

„Možno tam začali pochovávať Rusov. Pri Kamenke-Bokovej je letisko a veľký tábor ruských vojakov,“ uviedol svedok. Podľa obyvateľov sú zaplnené aj márnice v mestách Homel a Naroulja, ktoré sa tiež nachádzajú na juhu krajiny.

Ľudia z Homelu popísali, že autobusy so zranenými Rusmi a nákladné autá Ural s tými zabitými, sú na uliciach bežne k videniu. „V Uraloch prevážajú mŕtvych na letisko a odtiaľ ich vozia do Ruska,“ uviedol obyvateľov Homelu.
Zranených ruských vojakov podľa RFE od začiatku invázie prijíma napríklad Homelské centrum radiačnej medicíny.

​Niekoľko poschodí budovy údajne „obsadili“ a prevzali ruskí lekári. Ruská armáda vozí svojich ranených aj do nemocnice v obci Kostyukovka a ďalších regionálnych zdravotníckych zariadení. Preplnená je aj nemocnica v Mozyre.

RFE uvádza, že bieloruskí lekári a zdravotníci, ktorí sa starajú o ranených Rusov, sa museli zaviazať k mlčanlivosti. Ak ich úrady pristihnú pri šírení informácií o mŕtvych či ranených, hrozí im strata zamestnania.

Ukrajinská armáda tvrdí, že Rusko prišlo už o viac ako dvanásť tisíc vojakov. Nie je pritom jasné, či Kyjev do strát započítava aj zajatcov a zranených, ktorí nie sú schopní boja. Informáciu nie je možné nezávisle overiť.

Spojené štáty teraz odhadujú straty okolo dvoch až štyroch tisíc padlých vojakov na ukrajinskej strane a päť až šiestich tisíc mŕtvych príslušníkov ruských ozbrojených síl.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 15:09