TASR/AP Photo/Michel Euler
StoryEditor

VIDEO Eiffelova veža narástla o šesť metrov. Takto vyzeralo osádzanie antény v centre Paríža

TASR16.03.2022., 10:30h
Eiffelova veža, ikonická technická pamiatka francúzskeho hlavného mesta, v utorok "vyrástla" o šesť metrov po tom, ako špecialisti s pomocou helikoptéry pripevnili na jej vrchol novú rádiovú anténu. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a AFP.
Lajkuj Brainee.sk na

Táto najvyššia stavba v Paríži, miestnymi prezývaná aj Železná lady, má po najnovšej úprave výšku 330 metrov. Nová anténa bude slúžiť na prenos digitálneho rozhlasového signálu pre región francúzskej metropoly.

„Je to historický moment, pretože Eiffelova veža sa dnes stala vyššou, čo nie je až také bežné. Vracia sa ku svojim koreňom ako miesto technologického a vedeckého experimentovania,” uviedol šéf prevádzkovej spoločnosti veže Jean-Francois Martins.

„Dočasná” ikona má 133 rokov

„Vedecký pokrok je integrálnou súčasťou 133-ročnej histórie Eiffelovej veže. Od vynájdenia rozhlasu na začiatku 20. storočia až doteraz je veža partnerom rádiovej technológie,” dodal. Eiffelova veža bola pri slávnostnom otvorení 31. marca 1889 vysoká 312 metrov, píše AP.

​Predchádzajúcu zmenu jej antény vykonali v roku 2000, keď ju prispôsobili pre potreby digitálnej televízie. Toto majstrovské dielo postavili podľa návrhu francúzskeho architekta Gustava Eiffela ako dočasnú štruktúru v rámci Svetovej výstavy. Rozobrať ju plánovali o 20 rokov neskôr.

Vrtuľník umiestňuje novú rádiovú anténu na vrchol Eiffelovej veže v Paríži TASR/AP Photo/Michel Euler

Telegramy až do USA

Eiffel - so zámerom zachrániť vežu - tvrdo pracoval na tom, aby jej bol úradne prisúdený vedecký účel. Nainštaloval na nej preto zariadenie na monitorovanie počasia a podporil aj jej využívanie na astronomické pozorovania.

Pred demontážou ju napokon zachránila úloha dôležitého rádiotelekomunikačného prostriedku. Slúžila na odosielanie telegramov až do USA. Rádiový vysielač umiestnený na veži počas prvej svetovej vojny zachytával depeše nemeckej armády.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 09:25