Mladí vojaciTwitter/The Nabster/ยูเครน
StoryEditor

„Smrť nepripadá do úvahy,“ hovoria tínedžeri z Kyjeva, ktorí sa pridali k vojakom brániť svoju vlasť

dttiDnes17.03.2022., 10:00h
K ukrajinskej teritoriálnej obrane sa v posledných týždňoch pridalo dobrovoľne aj mnoho tínedžerov, ktorí sú odhodlaní ruským okupantom čeliť po boku profesionálnych vojakov.
Lajkuj Brainee.sk na

„Smrť nepripadá do úvahy,“ hovoria mladí muži, ktorí nastúpili na svoje stanovištia len po niekoľkých dňoch základného výcviku. Ostrých bojov sú zatiaľ ušetrení, v okamihu sa to ale môže zmeniť.

„Netrápi ma, že sa stanem vojakom po pár dňoch výcviku,“ opísal začiatkom minulého týždňa BBC devätnásťročný študent biochémie na kyjevskej univerzite Maksym Lutsyk, keď s partiou dobrovoľníkov, väčšinou tínedžerov, vyrážal z ukrajinskej metropoly na základný armádny tréning.

Po týždni výcviku na checkpoint

Lutsyk má za sebou päť rokov v skaute, kde sa naučil zručnostiam v lese aj zaobchádzaní so zbraňami. Spoločne s ním sa k teritoriálnej obrane prihlásil aj jeho osemnásťročný kamarát Dmytro Kisilenko, ktorý študuje ekonómiu.

Niektorí z dobrovoľníkov mali pri odchode na výcvikovú základňu na kolenách chrániče, ďalší v rukách držali spacie vaky. Všetci pred nástupom do autobusu dostali do rúk zbraň - kalašnikov.

Teraz, o týždeň neskôr, už strážia svoje stanovište na východnom okraji Kyjeva. Každý z nich dostal uniformu, nepriestrelnú vestu, poriadne pechotné chrániče kolien i prilbu. Na starosť majú jedno z kontrolných stanovíšť, ktoré obložili vrecia s pieskom a oceľovými zábranami proti tankom.

„Zvykol som si na svoju zbraň, naučil sa strieľať, ako sa správať v bitke aj množstvo ďalších vecí, ktoré budeme v boji s Rusmi potrebovať,“ popísal Lutsyk. „Cítim sa oveľa sebavedomejšie ako predtým, pretože už máme znalosti v taktike, boji i poľnej medicíne,“ súhlasí Kisilenko.

Všetkým mladíkom sa teraz hlavou naháňa otázka, či sa blíži bitka o Kyjev. „Určite je to možné. Musíme tu Rusko zastaviť, pretože ak sa dostanú do hlavného mesta, vojna by mohla skončiť,“ myslí si Kisilenko.

Nesnaž sa byť hrdinom, hovoria synom rodičia

Obaja mladíci pochádzajú z rovnakého mesta pri ruských hraniciach, ktoré teraz čelia ostreľovaniu. Ich rodiny sa tam stále nachádzajú. „Matka mi povedala, nech zostanem niekde v bunkri a možno sa ponúknem, že budem variť jedlo,“ hovorí Lutsyk s tým, že svojich rodičov ušetril podrobností o svojom nasadení.

Kisilenkovi rodičia naopak presne vedia, kde je a čo robí. Spočiatku invázie sa v Kyjeve prihlásil na výrobu Molotovových koktailov, po niekoľkých dňoch zavolal otcovi, aby mu povedal, že sa rozhodol pripojiť k teritoriálnej obrane.

„Povedal mi, nech sa nesnažím byť hrdinom. Moji rodičia sú ale hrdí na to, čo robím,“ hovorí s tým, že strach nemá. „Zatiaľ sa nebojím, ale je to v ľudskej prirodzenosti. Hlboko v duši strach asi cítim, pretože nikto nechce zomrieť, aj keď je to pre našu krajinu. Takže smrť pre nás neprichádza do úvahy,“ vysvetľuje.

Maksym Lutsyk a Dmytro Kisilenko na checkpointe:

Dobrovoľníci sa preto na checkpointe rozprávajú o tom, čo budú robiť v budúcnosti. Sníva o dokončení svojich štúdií, kariérach, dievčatách a založení rodín. Profesionálna ukrajinská armáda je len niekoľko kilometrov pred nimi, kde čelia tvárou v tvár ruským okupantom a ľútym bojom.

Ak však Rusi skutočne prídu do Kyjeva, tak ako všetci dobrovoľníci v teritoriálnej obrane, aj Maksym a Dmytro budú musieť strieľať zo zákopov, ktoré sami pomáhali vykopať. Pripravené sú v nich krabice s Molotov koktailmi. „Všetci v Kyjeve čakajú na bitku. Vojaci, civilisti v uniformách aj bez nich, budeme bojovať,“ uzatvára Maksym.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 08:14