Twitter/Nexta
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Rusi posielajú utečencov do táborov na Sibíri, tvrdia Ukrajinci

TASRšev22.03.2022., 06:24h
Aj dnes pre teba aktuálne dianie sledujeme online.
Lajkuj Brainee.sk na

18:59 Niektoré ukrajinské mestá majú zásoby potravín na najviac tri alebo štyri dni, keďže humanitárny systém v krajine sa prakticky zrútil. Medzinárodná spravodajská stanica Euronews v utorok potvrdila, že ruské úrady ju stiahli z ponuky televíznych programov a zablokovali aj prístup k jej webu. Príčinou je vojnové spravodajstvo o Ukrajine.

Prístup na webovú stránku euronews.com a jej ruskú verziu ru.euronews.com je obmedzený rozhodnutím ruskej Generálnej prokuratúry z 21. marca.

18:51 V utorok o tom informovala nezisková organizácia Mercy Corps. TASR správu prevzala od stanice CNN.

18:37 Na podporu ukrajinských zoologických záhrad vyzbierali 576-tisíc eur, informuje The Kyiv Independent. 

Európska asociácia zoologických záhrad a akvárií už previedla časť prostriedkov do zoologických záhrad na Ukrajine, ktoré trpia od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu, uvádza sa vo vyhlásení organizácie.

18:31 Slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Ivan Štefanec (KDH) v utorok navrhol na udelenie tohtoročnej Sacharovovej ceny za slobodu myslenia ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Europoslanec o tom informoval spravodajcu TASR v Bruseli.

Štefanec, ktorý je vedúcim slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane (EPP) v europarlamente, pripomenul, že zákonodarný zbor EÚ každoročne udeľuje Sacharovovu cenu za slobodu myslenia ako najvyššie ocenenie Únie za prácu v oblasti boja za ľudské práva.

18:07 Vozidlá prevážajúce humanitárnu pomoc a odídencov budú oslobodené od úhrady mýta. Vozidlá registrované na Ukrajine nebudú musieť uhrádzať diaľničnú známku na území SR. Vyplýva to zo zákona o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, ktorý v utorok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Parlament o takzvanom lex Ukrajina rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.

17:57 Ruský novinár a laureát Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov v utorok oznámil, že vydraží svoju Nobelovu medailu a výťažok z tejto aukcie venuje na pomoc ukrajinským utečencom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

17:40 Obyvatelia Chersonu opäť vyšli na pokojné protestné zhromaždenie. Podľa serveru Nexta ruská armáda použila na rozohnanie protestujúcich slzotvorný plyn. 

17:25 Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok schválili zákon o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine. Parlament o takzvanom lex Ukrajina rokoval v skrátenom legislatívnom konaní. Upravuje príspevok za ubytovanie odídencov a súvisiace podmienky, oslobodenie od úhrady mýta či diaľničnej známky pre Ukrajincov. Rieši tiež nárok na poskytnutie neodkladnej zdravotnej starostlivosti pre utečencov z Ukrajiny. Legislatíva tiež rieši žiadateľov o azyl, ich pracovnoprávne vzťahy či ubytovanie.

16:57Summit EÚ (24.-25.3) v Bruseli okrem ďalších sankcií voči Rusku, za vedenie vojny na Ukrajine, zváži aj eurointegračné perspektívy Ukrajiny. Uviedol to v utorok štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí SR Martin Klus v rámci zasadnutia Rady EÚ pre všeobecné záležitosti, ktoré pripravuje témy rokovaní pre lídrov 27-člennej Únie. Informuje o tom spravodajca TASR.

16:45 Generálny tajomník OSN António Guterres v utorok vyhlásil, že je načase, aby Rusko ukončilo „absurdnú vojnu“ na Ukrajine, pretože ju aj tak nemôže vyhrať. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

„Už viac ako dva týždne je Mariupol obkľúčený ruskou armádou a neúprosne bombardovaný. Prečo? Aj keby padol, Ukrajina nemôže byť dobýjaná mesto po meste,“ zdôraznil generálny tajomník OSN.

TASR/AP

16:23 V Rusku sa obyvatelia začínajú zásobovať cukrom pre obavy, že niektoré tovary si čoskoro nebudú môcť dovoliť v dôsledku sankcií Západu uvalených na Rusko pre jeho inváziu na Ukrajinu. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Hoci Rusko čelí najväčšej ekonomickej kríze za posledných 20 rokov, Kremeľ občanov ubezpečuje, že potravín je dostatok, a teda nemusia vo veľkom nakupovať základné potraviny, ako je cukor či pohánka.

16:05 Srbský minister vnútra Alexandar Vulin v utorok vyhlásil, že Belehrad sa nepridá k "hystérii" Západu a nikdy nezavedie sankcie voči Rusku pre jeho inváziu na Ukrajinu. TASR prevzala túto správu od agentúry AP.

Vulin uviedol, že Srbsko sa nepridá k "hystérii", pri ktorej je kradnutý majetok Ruskej federácie a jej občanov. Dodal, že v Srbsku nemienia zakázať ani ruské médiá. 

15:59 Ukrajinská armáda začala v niektorých oblastiach prechádzať do ofenzívy aj napriek tomu, že už takmer štyri týždne čelí ruskej agresii. V utorok to uviedol hovorca Pentagónu John Kirby, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

15:48 Izrael otvoril v západoukrajinskom meste Mostyska poľnú nemocnicu s kapacitou 66 lôžok. Bude v nej pracovať 65 izraelských lekárov a zdravotných sestier, ktorí budú schopní poskytnúť zdravotnú starostlivosť naraz až 150 pacientom. V utorok to oznámila telavivská nemocnica Šeba. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

15:43 Ukrajinské ozbrojené sily ničia  ruské tanky a obrnené vozidlá v Mariupole. 

15:22 Košický samosprávny kraj (KSK) rozšíril rezervačný systém na ubytovanie ukrajinských utečencov aj o ubytovanie v súkromí. Doposiaľ mohli dobrovoľníci ponúkať vojnovým utečencom dočasný pobyt len v niektorom z 25 zariadení núdzového bývania, ktoré zriadil kraj.

Každý, kto chce vojnovým utečencom ponúknuť dočasné ubytovanie vo svojej nehnuteľnosti, môže registrovať svoje kapacity prostredníctvom formulára na webstránke ukrajinaksk.sk, informoval v utorok samosprávny kraj. Týka sa to aj súkromných osôb a podnikateľov.

15:10 Ruský najvyšší súd odmietol pozastaviť likvidáciu najstaršej ľudskoprávnej organizácie v Rusku – Medzinárodný Memorial (v angličtine International Memorial) –, ktorá bola predtým úradmi vyhlásená za zahraničného agenta. V utorok o tom informovala agentúra AFP.

Právnici Memorialu žiadali, aby bola likvidácia ľudskoprávnej organizácie pozastavená, kým Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu neposúdi sťažnosť proti v Rusku platnému zákonu o zahraničných agentoch.

14:59 Grécky minister zahraničných vecí Nikos Dendias v utorok uviedol, že chce byť na čele humanitárnej misie do obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol, kde žijú tisíce etnických Grékov. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

14:55 Následky ostreľovania psychiatrickej liečebne v Mykolajive. 

14:40 Poslanci ruskej Štátnej dumy schválili v utorok návrh zákona, podľa ktorého za zverejnenie „falošných informácií“ o pôsobení Ruska v zahraničí hrozia väzenské tresty vo výške do 15 rokov. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

Návrh zákona prijatý po treťom čítaní stanovuje podmienky väzenia a pokuty pre ľudí, ktorí „vedome zverejňujú nepravdivé informácie“ o akciách ruských vládnych agentúr v zahraničí. 

14:35 V Užhorode demontovali aktivisti pamätnú tabuľu, ktorú postavili k 300. výročiu „znovu zjednotenia“ Ukrajiny a Ruska.

14:12 Päť desiatok ukrajinských utečencov je v súčasnosti ubytovaných v obecnej ubytovni v Jaslovských Bohuniciach pri Trnave. Je medzi nimi aj skupina 20 sluchovo postihnutých, nepočujúcich rodičov s počujúcimi deťmi. Podľa koordinátorky pomoci Dany Halaškovej sa obec snaží poskytnúť im zázemie a nájsť pre nich aj pracovné uplatnenie. 

13:43 Z ukrajinských hraníc priviezli v pondelok do Budapešti mimoriadnymi vlakmi 1953 utečencov, medzi ktorými bolo 683 detí, informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na utorňajšiu správu Budapeštianskeho veliteľstva polície (BRFK).

13:31 Kremeľ by uvítal, keby prebiehajúce rokovania s Kyjevom o ukončení ruskej vojenskej invázie na Ukrajine „mali väčšiu podstatu“, uviedol v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

„Prebieha nejaký proces. Chceli by sme aktívnejšie a podstatnejšie (rozhovory),“ povedal Peskov novinárom. Pozícia Moskvy je podľa neho „pre ukrajinskú stranu dobre známa“, pretože Moskva písomne odovzdala svoje požiadavky už „pred mnohými dňami“.

13:24 Ministerstvo zahraničných vecí Ukrajiny vyzýva Maďarsko, ktoré nepodporuje odmietnutie dovozu ruských energií do Európskej únie, aby pomohlo vzoprieť sa ruskej agresii, cituje spravodajca TASR z vyhlásenia zverejneného v utorok ukrajinskou agentúrou UNIAN.

13:15 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok v príhovore v talianskom parlamentu uviedol, že v dôsledku vojny s Ruskom, ktoré sa podľa neho snaží cez Ukrajinu dostať do zvyšku Európy, je jeho vlasť na pokraji prežitia. TASR o tom informuje na základe videozáznamu z talianskeho zákonodárneho zboru a správy agentúry Reuters.

AP

„Obraciam sa na vás Z Kyjeva. Z mesta, ktoré má pre náš región taký význam ako Rím pre celý svet. Z Kyjeva, z ktorého vzišla veľká kultúra veľkého národa. A zrazu sme na pokraji prežitia!“ uviedol Zelenskyj, podľa ktorého si Kyjev po všetkých tragédiách, ktorými v minulosti prešiel, zaslúži žiť v mieri.

„Pre ruských vojakov je Ukrajina bránou do Európy, do ktorej chcú preniknúť. Barbarstvu však nesmie (byť dovolené, aby tade) prešlo,“ povedal Zelenskyj.

13:05 Láska počas vojny. 

13:03 Päť ľudí prišlo o život a najmenej 19 ďalších utrpelo zranenia počas ruských útokov na mesto Avdijivka na východe Ukrajiny, uviedli v utorok tamojší predstavitelia. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

13:00 Ukrajinci obviňujú Rusko z genocídy. Podľa informácií, ktoré priniesla CNN Prima News, Mariupolské úrady tvrdia, že utečencov z mesta odvádzajú do "filtračných centier" a následne sú násilne premiestňovaní do odľahlých častí na Sibíri. 

Starosta Vadym Bojčenko údajnej násilnej deportácie prirovnal k transportom väzňov nacistickým Nemeckom počas druhej svetovej vojny. „To, čo dnes robia okupanti, je známe staršej generácii, ktorá videla hrozné udalosti druhej svetovej vojny, keď nacisti násilne zatýkali ľudí. Je ťažké si predstaviť, že by v 21. storočí mohli byť ľudia násilne odvlečení do inej krajiny,“ vyhlásil.

12:50 Európska komisia (EK) v utorok spustila portál "Európsky výskumný priestor pre Ukrajinu" (ERA4Ukraine), čiže jednotné kontaktné miesto pre informačné a podporné služby určené pre výskumných pracovníkov, ktorí na Ukrajine buď pôsobia, alebo odtiaľ museli utiecť.

Portál združuje iniciatívy na úrovni EÚ, a to podľa krajín a mimovládnych skupín. Jeho cieľom je pomôcť výskumným pracovníkom z oblastí postihnutých konfliktom nájsť bývanie a pracovné príležitosti, uľahčiť uznávanie ich diplomov a ponúknuť im ďalšie služby.

12:24 Ruské inštitúcie naďalej dostávajú od niektorých západných partnerov meteorologické údaje, ktoré by podľa expertov mohli byť použité aj pri plánovaní chemického alebo biologického útoku na Ukrajine. TASR o tom informovala na základe informácií od agentúry Reuters.

„Západné spravodajské služby varovali, že Moskva môže plánovať použitie chemických alebo biologických zbraní. Napriek tomu údaje o počasí z niektorých krajín – vrátane Spojených štátov a Británie – natekajú takmer v reálnom čase do ruských agentúr,“ upozorňuje Reuters. Ide o merania rýchlosti a smeru vetra, slnečného žiarenia, zrážok a ďalších údajov, ktoré by „mohli byť kľúčové“ pri plánovaní útoku biologickými alebo chemickými zbraňami.

12:15 Írsko sa pripravuje na príchod 200.000 utečencov z Ukrajiny. Vládny kabinet bude v utorok diskutovať o „významnom memorande o Ukrajine“ s cieľom zvážiť problémy, ktoré sa toho týkajú, najmä otázku bývania. Informoval o tom denník The Guardian.

Írsky minister dopravy Éamon Ryan v pondelok oznámil, že do jeho vlasti doteraz prišlo 10.000 ľudí z Ukrajiny.

12:13 Okupanti vyvesili svoju zástavu z okna polorozpadnutej budovy SSU v Chersone. 

11:47 Dve luxusné superjachty patriace ruskému oligarchovi Romanovi Abramovičovi sú zakotvené v Turecku, ktoré sa nepridalo k sankciám Európskej únie proti Rusku. Tieto sankcie sú zamerané aj na tohto majiteľa futbalového klubu Chelsea, ako i ďalších ruských oligarchov. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá o tom informovala v utorok a odvoláva sa na turecké médiá.

Abramovičova 160 metrov dlhá jachta s názvom Eclipse, ktorá sa plaví pod bermudskou vlajkou, bola v utorok ráno zakotvená v prístave Marmaris na juhozápade Turecka. Eclipse sa tak pridala k druhej Abramovičovej jachte Solaris, ktorú v pondelok zachytili na videu v neďalekom tureckom letovisku Bodrum.

11:40 Renault obnovuje svoju výrobu v moskovskom závode, informuje agentúra Reuters. 

Francúzka automobilka výrobu obnovila už v pondelok, informoval o tom hovorca spoločnosti. Renault koncom februára pozastavil prevádzku vo svojom závode na montáž automobilov v Moskve s tým, že v tom čase uviedol, že to bolo kvôli „nútenej zmene existujúcich logistických trás“.

Renault Twitter/RenaultUK

11:36 Ukrajinskí advokáti, ktorí sú momentálne na Slovensku, sa môžu hlásiť na pozície odborných zamestnancov advokátskych kancelárií.

„Napriek rozdielom medzi ukrajinským a slovenským právom si myslíme, že ide o zaujímavú možnosť. Stretli sme sa so vzdelanými a vysokokvalifikovanými ukrajinskými advokátmi, o ktorých si myslíme, že ich znalosti by mohli byť prínosom aj pre činnosť našich advokátov,“ povedal predseda SAK Viliam Karas.

11:30 Ukrajinskí lekári a ošetrovatelia budú môcť predbežne do 4. marca 2023 svoje povolanie vykonávať v nemocniciach v Taliansku. Vyplýva to z dekrétu talianskej vlády, ktorý vstúpil do platnosti v utorok. Informovala o tom agentúra APA.

Lekári a ošetrovatelia môžu podľa výnosu svoje povolanie vykonávať vo verejných alebo súkromných zdravotníckych zariadeniach v Taliansku na základe kvalifikácie nadobudnutej v zahraničí a regulovanej smernicami Európskej únie. Možný bude dočasný pracovný pomer alebo nezávislá spolupráca.

11:26 Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu prišlo z tohto východoeurópskeho štátu do Grécka približne 13.000 ľudí vrátane 4161 maloletých. Informovala o tom v utorok agentúra DPA s odvolaním sa na grécke ministerstvo civilnej ochrany.

Viac ako 6000 ľudí z Ukrajiny zase podľa štátneho Cyperského rozhlasu (Radiofoniko Idryma Kypru, RIK) dorazilo na susedný Cyprus.

Okrem toho bolo v čase vypuknutia konfliktu na dovolenke alebo pracovalo na Cypre približne 2000 ľudí z Ukrajiny, ktorí sa v dôsledku vojny do svojej domovskej krajiny nemôžu vrátiť.

11:22 Prezident Ukrajiny telefonoval s pápežom Františkom. Zelenskyj a pápež František riešili neľahkú situáciu o humanitárnych koridoroch. Zelenskyj uviedol, že by uvítal sprostredkovateľskú úlohu Svätej stolice pri „ukončovaní ľudského utrpenia."

11:13 Bezprostredný ruský obojživelný útok na ukrajinské mesto Odesa je v tejto chvíli nepravdepodobný. Pre britskú spravodajskú televíziu BBC to v utorok uviedol odborník na vojenské námorníctvo Sidharth Kaushal, ktorý pôsobí v bezpečnostnom think-tanku Royal United Services Institute (RUSI). Rusko má podľa neho obmedzené možnosti v regióne.

„Takýto (obojživelný) útok by reálne fungoval iba v spojení s pozemným postupom – ale keďže (ruské) pozemné sily nepostúpili za mesto Mykolajiv (východne od Odesy), očakávam, že obojživelný útok bude v blízkej budúcnosti relatívne nepravdepodobný,“ povedal Kaushal.

Expert však dodal, že Rusko môže použiť svoju námornú silu ako zastierací manéver, ktorý prinúti Ukrajincov nasadiť sily na obranu Odesy, a tak im zabráni použiť tieto sily inde.

11:05 Profesionálny ukrajinský boxer Vasyľ Lomačenko zrušil svoj zápas o titul kvôli ruskej invázii Ukrajiny. Informáciu priniesol The Kyiv Independent.

Zápas sa mal konať 5. júna a súperom mal byť austrálsky šampión v boxe George Kambosos. Podľa promotéra Lou DiBella je zápas zrušený, pretože Lomačenkoko zostal na Ukrajine a pripojil sa k teritoriálnej obrane.

10:58 Rusko ostreľuje Žytomyrskú oblasť, informuje The Kyiv Independent. Podľa uvedených informácií sú tri domy zničené a desať poškodených. Budovy pri Malyne ostreľovali ruskí vojaci. 

10:53 Údaje poskytnuté Generálnym štábom ozbrojených síl Ukrajiny o bojových stratách ruských útočníkov. Od začiatku vojny prišlo Rusko už o viac ako 15-tisíc vojakov, 509 tankov a vyše tisíc transportérov. 

10:46 Spolupracovníci väzneného ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného zverejnili video, v ktorom tvrdia, že ruský prezident Vladimir Putin vlastí superjachtu v hodnote až 700 miliónov dolárov (636 miliónov eur), ktorá kotví v Taliansku. V utorok o tom informoval britský denník The Independent a ďalšie médiá.

10:30 Od začiatku ruskej invázie z 24. februára utieklo z Ukrajiny už viac než 3,5 milióna ľudí. Oznámil to v utorok Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), ktorého citujú agentúra AP a spravodajská stanica Sky News.

Viac ako dva milióny utečencov z Ukrajiny prešla cez hranice do Poľska. Ďalší ľudia utekajúci pred vojnou smerovali do Maďarska, Rumunska, Slovenska i Moldavska, ďalšie desaťtisíce sa zase odvážili do ďalších krajín pevninskej Európy.

Twitter NEXTA

10:07 S cieľom odbremeniť hraničný priechod Vyšné Nemecké od náporu vozidiel čakajúcich na príbuzných z radov vojnových utečencov z Ukrajiny vzniká v neďalekej obci Krčava v okrese Sobrance záchytné stanovište. Do prevádzky by malo byť uvedené v utorok okolo obeda, potvrdila pre TASR hovorkyňa Riaditeľstva hraničnej a cudzineckej polície Agnesa Kopernická.

10:05 Mesto Lipany poslalo v uplynulých dňoch na Ukrajinu humanitárnu pomoc z verejnej zbierky a z darov od lokálnych firiem. „Do nemocnice v našom partnerskom meste Chust sme poslali osem paliet liekov, osem paliet hygienických potrieb a potrieb pre deti, 80 matracov, prikrývok, vankúšov a 14 paliet potravín,“ uviedol primátor mesta Lipany Vladimír Jánošík.

10:00 V pondelok (21. 3.) prišlo na Slovensko 3356 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 612 mužov, 1730 žien a 1014 detí. O dočasné útočisko požiadalo 2615 osôb. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra (MV) SR.

Činnosti v súvislosti s utečencami z Ukrajiny zabezpečovalo 252 policajtov, 63 hasičov, 122 colníkov, 404 vojakov, štyria duchovní, 206 dobrovoľníkov a 56 príslušníkov zahraničných zložiek.

„Zároveň bolo vypravených 29 autobusov, ktoré prepravili 843 osôb na rôzne miesta v rámci Slovenskej republiky, a deväť vlakov s počtom cestujúcich 1076,“ doplnilo ministerstvo. V pondelok ubytovali 95 ľudí, voľné kapacity sú na úrovni 8853 lôžok.

9:55 Ukrajinská armáda v utorok upozornila obyvateľov krajiny, že by sa mali pripraviť na intenzívnejšie bezohľadné ostreľovanie kritickej infraštruktúry zo strany ruských jednotiek. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

Upozornenie ukrajinskej armády prišlo po doposiaľ najostrejších varovaniach zo strany amerického prezidenta Joea Bidena, že Moskva zvažuje nasadenie chemických zbraní na Ukrajine.

9:25 Stovky transrodových žien odmietli pri pokuse o útek z Ukrajiny pustiť cez štátne hranice, pretože ich pasy stále obsahujú ich rodné meno a pohlavie. S odvolaním sa na miestne charitatívne organizácie o tom v utorok informovala stanica BBC.

Zmena pohlavia a mena uvedených v pase si vyžaduje zdĺhavý proces, ktorý zahŕňa niekoľko psychiatrických vyšetrení. To znamená, že mnoho transrodových osôb v krajine túto úradnú zmenu nepodstúpi. 

9:19 Moskovský súd uznal v utorok lídra ruskej opozície Alexeja Navaľného za vinného z nových obvinení súvisiacich s podvodom. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej môže toto rozhodnutie viesť k značnému predĺženiu trestu tohto ruského politika.

„Navaľnyj sa dopustil podvodu, teda krádeže cudzieho majetku prostredníctvom klamstva,“ uviedla na začiatku pojednávania sudkyňa Margarita Kotovová.

9:10 Vzťahy medzi Ruskom a Spojenými štátmi sú v súvislosti s vojnou na Ukrajine na pokraji prerušenia, uviedol v utorok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

„Včera bola americkému veľvyslancovi odovzdaná protestná nóta, v ktorej bolo poukázané na to, že vzťahy sú na pokraji prerušenia,“ povedal Riabkov v Moskve podľa agentúry Interfax.

8:40 Následky včerajšieho ostreľovania dvoch osád v Korostene na Ukrajine. 

8:30 Primátor mesta Boryspil vyzval obyvateľov, aby podľa možností opustili mesto a uľahčili tak prácu ozbrojeným silám, informuje server Nexta. 

8:20 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu na diaľku prihovorí poslancom v japonskom parlamente v rámci snahy získať medzinárodnú podporu pre boj svojej krajiny proti ruskej invázii. TASR o tom informovala v utorok na základe správy agentúry AP.

8:15 Japonsko vyjadrilo v utorok "ostrý protest" v súvislosti s rozhodnutím Ruska zastaviť rokovania o mierovej dohode, ktorá by medzi oboma krajinami oficiálne ukončila druhú svetovú vojnu. Moskva svoj krok odôvodnila tvrdou reakciou Tokia na ruskú inváziu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

8:03 Britské ministerstvo obrany v najnovšej hodnotiacej správe o situácii na Ukrajine zostavenej na základe informácií tajných služieb uviedlo, že ruským silám sa v pondelok nepodarilo postupovať ďalej s tým, že väčšina jednotiek zostala na svojich doterajších pozíciách. Informoval o tom v utorok denník The Guardian.

6:55 Známa talianska skupina Måneskin ruší ruskú časť svojho turné zo solidarity voči Ukrajine. 

6:39 Americký prezident Joe Biden v pondelok varoval pred možným použitím chemických a biologických zbraní na Ukrajine a kybernetickými útokmi na americké firmy zo strany Ruska. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a Reuters.

Falošné obvinenia Ruska, že Kyjev vlastní biologické a chemické zbrane, podľa Bidena naznačujú, že ruský prezident Vladimir Putin sám zvažuje ich použitie. „To je jasný signál, že uvažuje o ich použití,“ uviedol Biden na stretnutí s americkými podnikateľmi vo Washingtone. Svoje tvrdenia však nepodložil žiadnymi dôkazmi, poznamenala agentúra Reuters.

Biden v pondelok zopakoval, že takýto krok Moskvy by vyvolal „tvrdú“ odpoveď Západu, ktorú nešpecifikoval.

Reuters

4:59 Ruské jednotky nedosiahli 21. marca na Ukrajine žiadny väčší pokrok, ale pokračovali v ostreľovaní hlavného mesta Kyjev. Vyplýva to z najnovšej analýzy washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorú v pondelok večer zverejnil na svojej internetovej stránke.

Podľa ISW ruské jednotky nezačali na severovýchode Ukrajiny nijaké útočné operácie smerom k mestám Černihiv, Sumy alebo Charkov. Na juhovýchode naďalej útočili zo západu a východu na prístavné a priemyselné mesto Mariupol a zameriavali sa na civilnú infraštruktúru.

Vykonali aj niekoľko neúspešných útokov v Luhanskej a Doneckej oblasti, ale nezačali žiadne útočné operácie v okolí Chersonu. 

2:25 Na webovej stránke ruského bulvárneho denníka Komsomoľskaja pravda sa v pondelok večer nakrátko objavila správa o tom, že na Ukrajine bolo zabitých už takmer 10.000 ruských vojakov. Noviny však po chvíli oznámili, že ich web sa stal terčom hackerského útoku a túto "nepresnú informáciu" z neho odstránil. Informuje o tom spravodajská televízia Sky News.

Komsomoľskaja pravda sa v predmetnom príspevku odvolávala na vyjadrenie ruského ministerstva obrany s tým, že na Ukrajine bolo zabitých 9861 ruských vojakov a 16.153 utrpelo zranenia, píše spravodajca denníka The Wall Street Journal.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:14