ZelenskyjTwitter/Blog Sicilia
StoryEditor

Zelenskyj v rozhovore: Bez rokovania s Putinom mier nebude. Ak po vás nestrieľajú, nepochopíte to

knnwasiDnes22.03.2022., 09:00h
Česká televízia odvysielala exkluzívny rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským.
Lajkuj Brainee.sk na

Reportér českej verejnoprávnej televízie ho viedol spoločne s reportérkami ukrajinskej a francúzskej televízie. Zelenskyj hovoril o mierových rokovaniach, svojom odhodlaní, statočnosti Ukrajincov i pohľade na utrpenie svojej krajiny, ktorú bombardujú ruské rakety.

Volodymyr Zelenskyj je pripravený rokovať o mieri s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Prípadnú kompromisnú dohodu s Ruskom o ukončení vojny by ukrajinskí občania schvaľovali v referende, oznámil v rozhovore.

Sme za mier

„Pýtate sa, na čo som pripravený pristúpiť? Na čokoľvek, len keď to bude v súlade s mojím ľudom!“ dodal ukrajinský prezident.

„My sme za mier, nech už akýkoľvek. Pri kompromise ale musíte vedieť, čo za tú cenu dosiahnete. A my sa nemôžeme vzdať ani piadi našej pôdy. Musíme urobiť všetko preto, aby sa nám Donbas a Krym vrátil,“ vyhlásil v rozhovore. Obe územia si Rusko nárokuje a kontrolujú ho proruskí separatisti už od roku 2014. Je ale o území ochotný rokovať priamo s Putinom, pokiaľ pristúpi na férové ​​referendum obyvateľov.

Zelenský tiež v interview niekoľkokrát vyzdvihol statočnosť Ukrajincov. „Vidíme, že ľud bráni náš štát. Vidíme, že to je náš najväčší poklad a najlepší štít, tá najväčšia obrana,“ povedal. Dodal, že si želá, aby ľuďom sprostredkovával najmä pozitívne oznámenie a povzbudzoval ich.

Zostáva v Kyjeve

Ukrajinský prezident so svojou rodinou a spolupracovníkmi naďalej zostáva aj s pokračujúcimi ruskými útokmi v Kyjeve. „Pre mňa to vôbec nebola otázka, či odísť. Aj keď mi všetci hovorili, že musím čo najrýchlejšie preč,“ povedal v rozhovore, ktorého úryvky odvysielala ČT vopred v Udalostiach.

Po mesiaci si už vraj na život vo vojne zvykol. „Ako sa cítim? Normálne, myslím si, že nie som chorý, som úplne zdravý človek. Chápem, čo sa deje a celkom pokojne sa rozhodujem. Spím normálne. Nikdy som toho veľa nenaspal,“ povedal v rozhovore.

Zelenský o tom, že zostáva so svojimi generálmi, ministrami a poradcami v Kyjeve, informuje od začiatku invázie pomocou videí z mobilného telefónu priamo z ulíc metropoly. „Hovoril som: Musíme vyjsť a ukázať, kde sme. Keď budeme iba v kancelárii, nikto nám neuverí. Tak sme vyšli von a povedali sme: Sme všetci tu,“ dodal.

Nemocnica Vojna TASR/AP

​Ukrajinský prezident dostal aj otázku, ako na neho a jeho spolupracovníkov pôsobia zábery, na ktorých Ukrajina trpí ruskou inváziou – bombardovanie ukrajinských miest a civilných cieľov. Či to v nich budí túžbu ďalej bojovať, alebo skôr zvyšuje ochotu na kompromisy s ruskou stranou.

„Na to je ťažká odpoveď. Veľmi ťažká... Aby sme prebrali možné kompromisy, chcel by som byť na mieste ľudí, ktorí teraz trpia. Tých, ktorí sú v Mariupole alebo niekde v kryte. Preto chcem všetko vedieť do detailov (koľko ľudí sme stratili, pozn. red.). Nikdy nebudem cítiť toľko bolesti ako oni, pretože ak po vás nestrieľajú, nepochopíte to,“ odpovedal Zelenskyj.

Kyjev viní Rusko z vojnových zločinov. „Každý z nás by sa mal vcítiť do situácie Ukrajincov, že my teraz môžeme stratiť úplne všetko. Nie je potrebné trpieť, ale vcítiť sa. Bolo by dobré, keby to Európania urobili. Ľudia sú ľudia a myslia, predovšetkým na seba, nech urobia niečo pre seba a stanú sa na chvíľu Ukrajincami,“ zakončil rozhovor Zelenskyj s poslaním o solidarite.

Za ČT viedol rozhovor Michal Kubal, ktorý od roku 2013 vedie zahraničnú redakciu ČT. Na Ukrajinu sa presunul minulý týždeň, odvtedy podáva správy z Kyjeva. „Selfie väčšinou nedávam, ale urobím výnimku. Detaily večer na ČT24,“ uviedol na Twitteri a pripojil fotografiu so Zelenským.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:32