TARS/AP, wikimedia
StoryEditor

Od Q po Z. Ako sa obyčajné písmená stali politickým symbolmi, ktorým podľahli masy

HNsom22.03.2022., 13:30h
Symbolika dokáže vyvolávať emócie, spomienky, ale má aj veľký mobilizačný charakter a politický potenciál, ako nám ukazujú dejiny, ale aj súčasnosť.
Lajkuj Brainee.sk na

Symboly sprevádzajú ľudskú kultúru, náboženstvo a tradície už po storočia. Vzhľadom na danú dobu a kontext môžu mať rozličný význam. Nemusíme zachádzať ďaleko do histórie. Pozrime sa napríklad na Dávidou hviezdu - jeden zo symbolov judaizmu. Podľa židovskej tradície bol tento symbol namaľovaný alebo vyrytý na štítoch bojovníkov kráľa Dávida.

V skutočnosti je nežidovského pôvodu a s judaizmom začal byť spájaný až v stredoveku. Tento symbol spája aj s jedným z najtemnejších období modernej histórie, keďže v nacistickom Nemecku symbolom Dávidovej hviezdy boli povinne označení Židia so slovom Jude uprostred.

Pandémia jej pre určitú časť populácie priniesla ďalší význam. Niektorí protestujúci v Nemecku, Česku aj na Slovensku či iných krajinách počas demonštrácii proti koronavírusovým opatreniam mali na svojom odeve šesťcípu Dávidovu hviezdu a v jej strede nápis „neočkovaný“.

Flickr

​Nové symboly

Udalosti posledných týždňov priniesli nové symboly. Vojna o verejnú mienku, ktorá prebieha súbežne so skutočnou vojnou na Ukrajine, vyvolala množstvo symbolov reprezentujúcich podporu jednej alebo druhej strany. 

Sociálne siete sú plné ľudí, ktorí si k svojmu menu pridávajú emoji ukrajinskej vlajky. Vyzývavé slová ukrajinských obrancov Hadieho ostrova – „Ruská vojnová loď, choď do r**i!“ – sa stali silným sloganom a dokonca aj základom pre oficiálnu ukrajinskú poštovú známku.

Facebook Укрпошта

„Z psychologicko-sociologického hľadiska je útek k symbolike všeobecnou vlastnosťou ľudstva, a to najmä v krízových situáciách. V symbolike tak jednotlivci i skupiny hľadajú spásu, utekajú prostredníctvom nej úzkostným stavom, strachu, beznádeji, neistote“ píše vo svojej knihe „Extremismus a jeho právní a sociologické aspekty Jan Chmelík.

Z ako ?

Najviac pozornosti však vyvolalo písmeno Z ako symbol ruskej „špeciálnej operácie“ Biele písmeno Z na zelených tankoch a obrnených vozidiel sa stalo poznávacím znakom ruských inváznych vojsk, ktoré pred takmer troma týždňami vtrhli na Ukrajinu.

Posledné písmeno latinskej abecedy malo fungovať ako identifikácia priateľ–nepriateľ. Existuje množstvo interpretácii tohto symbolu. Čo je však komické, ide o písmeno z latinskej „západnej“ abecedy, ktoré sa v azbuke nevyskytuje.

Ukrajinská armáda používa vojenskú techniku ​​sovietskeho pôvodu a mohlo by sa stať, že bez jasného značenia by ruskí vojaci mohli páliť po vlastných. Ruské ministerstvo obrany najskôr odmietalo, že by značenie inváznej techniky malo hlbší zmysel. Ale začiatkom marca na svojom profile na Instagrame symboly vysvetlilo.

Písmeno Z má znamenať „Za víťazstvo“ či „Za víťazstvom“. Pod písmenom V, ktoré sa tiež objavuje na ruských tankoch na Ukrajine, sa skrýva veta „Sila je v pravde.“ Ide o odkaz na v Rusku kultovú gangsterku Brat 2, v ktorej hlavný hrdina tieto slová prednáša.

„Písmená Z a V dnes nie sú len symbolmi vojenskej operácie na Ukrajine a ruskej armády, ale aj spravodlivého boja Ruska za vlastné miesto pod slnkom. Za práva a slobody ľudí hovoriacich ruským jazykom, vrátane tých žijúcich na Ukrajine,“ vysvetľuje Dmitrij Jegorčenkov, šéf Inštitútu strategických výskumov a prognóz Ruskej univerzity družby národov.

Ako politológ dodáva, symbolika je obzvlášť populárna pri patrioticky naladenej časti ruského internetu a v prokremeľských médiách. Rusi, ktorí podporujú „špeciálnu operáciu“ si neváhajú „Z“ nalepiť na autá či kúpiť si tričká s písmenom Z.

„Okolnosti vzniku symbolu sú len malou časťou jeho príbehu. Je to spôsob, akým symboly rezonujú v spoločnosti a ako im ľudia vnucujú význam, čo premieňa ľubovoľné znaky na silné nástroje propagandy,“ píše pre The Conversation Filip Seargeant, docent v odbore aplikovanej lingvistiky.

Qanon

Pozrime sa na písmeno Q, ktoré V USA dostalo politický význam v roku 2017, kedy na americkom internetovom fóre 4chan publikoval príspevok používateľ, ktorý sa nazval Q Clearance Patriot. Jeho meno malo navádzať na to, že ide o osobu z prostredia americkej vlády, ktorá má prístup k utajovaným informáciám. Dovtedy Q v ľuďoch v anglicky hovoriacej spoločnosti evokovalo maximálne „Q ako question“ otázku.

Anonym, ktorý začal byť neskôr známy ako Q, napísal, že podľa jeho informácií 30. októbra zatknú neúspešnú kandidátku demokratov vo voľbách Hillary Clintonovú. „Očakávajte masívne nepokoje odporcov, aj iní utečú zo Spojených štátov,“ napísal podľa The Atlantic.

Nič také sa nestalo, no to nezastavilo narastajúcu popularitu Q, ktorý si okolo seba vybudoval akýsi kult známy pod názvom Qanon, ktorého symbolom sa stalo písmeno Q. Zástancovia tohto „krajne pravicového temného online hnutia s anonymným lídrom” tvrdia, že Donald Trump bojuje proti svetovej elite pedofilných satanistov, riadiacich sieť obchodníkov s deťmi.

Niektorí stúpenci Qanon-u patrili medzi osoby, ktoré 6. januára vtrhli do amerického Kapitolu v snahe zastaviť potvrdenie volebného víťazstva demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách.

Logo QAnon založené na bielej siluete králika, čo znamená, že Q hovorí svojim nasledovníkom „Follow the White Rabbit“ , teda objavte skrytú pravdu vykonaním vlastného výskumu teórie. Logo QAnon založené na bielej siluete králika, čo znamená, že Q hovorí svojim nasledovníkom „Follow the White Rabbit“ , teda objavte skrytú pravdu vykonaním vlastného výskumu teórie. Wikimedia

Namiesto protestov vysielali dokument o tučniakoch

Politické symboly môžu mať takmer akúkoľvek formu, akú si dokážeš predstaviť. V roku 2013 sa tučniaky stali symbolom protivládnych demonštrantov v Istanbule. Keď prvýkrát vypukli násilné strety medzi políciou a demonštrantmi, všetky národné televízne kanály sa rozhodli, že o nich nebudú informovať. 

CNN Türk namiesto toho odvysielal dokument o tučniakoch – ktorý potom demonštranti prijali ako emblém pre svoj boj a zosmiešnili vysielateľa. (Nepripomína ti to trocha slovenskú televíziu, ktorá v prvý deň vojny vysielala reprízu Dámského klubu či dokument o potápaní na Maldivách…?)

Podľa Seargeant používanie písmen abecedy ako politických symbolov je trochu nezvyčajné z jednoduchého dôvodu, že jednotlivé písmená nemajú mať žiadny vlastný význam. „Majú iba reprezentovať zvuky, ktoré keď sa spoja, vytvárajú slová, ktoré až potom majú význam,“ tvrdí.

Neutralita písmen

Neutralita abecedných písmen stála aj za rozhodnutím Svetovej zdravotníckej organizácie používať grécke písmená na označenie nových variantov COVID. Predtým boli varianty pomenované podľa miesta pôvodu, čo však riskovalo stigmatizáciu lokalít alebo krajín tým, že boli navždy spojené s vírusom. 

Už vtedy bolo treba vynechať určité písmená pre prípad, že by náhodou viedli k neželaným asociáciám. Napríklad grécke písmeno Xi bolo preskočené , pretože sa podobá priezvisku prezidenta Číny Si Ťin-pchinga.

„To ukazuje, že jazyk je vždy potenciálne politický, a to práve preto, že je v centre toho, ako ľudia interagujú – a samotná ľudská interakcia je vždy na určitej úrovni politická. Slová a symboly majú denotačný význam – ich doslovnú „slovníkovú definíciu“ – no nesú v sebe aj stopy histórie ich používania, ktoré podfarbujú konotácie, ktoré majú pre ľudí,“ uzatvára  Seargeant.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 20:01