Pexels/Craig Adderley
StoryEditor

Žijú v nedobrovoľnom celibáte a nenávidia ženy. Incelovia sú narastajúcou hrozbou, varuje tajná služba

Petr ChalupaXman.cziDnes23.03.2022., 16:00h
Žijú v nedobrovoľnom celibáte, pretože nedokážu nadviazať vzťah so ženami. Incelovia však nie sú iba nešťastníkmi na poľutovanie. Spája ich nenávisť k ženám aj sexuálne úspešným mužom. K tomu všetkému ešte aj rasizmus. A sú stále väčšou násilnou hrozbou, uvádza správa americkej tajnej služby.
Lajkuj Brainee.sk na

„Keď nemôžem nájsť jednu slušnú ženu, s ktorou by som mohol žiť, nájdem veľa neslušných, s ktorými umriem,“ zapísal si štyridsaťročný Scott Beierle 2. novembra 2018. V ten istý deň sa potom vydal do jogového štúdia vo floridskom Tallahassee, kde pri zbesilej streľbe zasiahol šesť žien, dve z nich smrteľne.

Práve jeho kauzu si vzala na hlbšie preštudovanie americká tajná služba. Zistila, že Beierle vysielal dlhé roky varovné signály. Také silné, že si ich jeho okolie, rodičia, susedia, kolegovia a úrady dokonca všímali. Nikto ich však nedokázal vidieť prepojené do jedného obrazu.

Cez kamienky sa nevidela mozaika

Na prvý, povrchný pohľad bol celkom príkladným občanom. Ako malý miništroval u metodistov, pomáhal kosiť trávniky susedom, ako tínedžer sa vyhýbal metalovej hudbe, pretože jej slová zvádzali k nepeknému životnému štýlu. Darilo sa mu pri skautoch. Mal športové úspechy. Neskôr bol vojakom z povolania, učiteľom, členom konzervatívnych zoskupení We Are Conservatives a FSU College Republicans.

Lenže dlhé roky vykazoval Beierle známky, že niečo nie je v poriadku, odhalila sonda National Threat Assessment Center do jeho života. Už ako tínedžer bol obvinený zo stalkovania, písal príbehy plné násilia. Jeden z nich, nazvaný Odmietnutá mladosť, mal úctyhodných osemdesiatjeden strán a objavuje sa v ňom postava muža, ktorý zavraždí niekoľko dievčat a potom spácha samovraždu. Zavraždenými ženami boli Beierleho spolužiačky na strednej škole, len s ľahko upravenými menami, opisuje report.

Keď na škole kandidoval do študentskej rady, jeho heslo znelo „Voľte Scotta Beierleho, pretože ženy nepotrebujeme“. Bolo to, rovnako ako jeho všeobecný vzťah k ženám, pokrytecké. Scott ženy svojím spôsobom potreboval, ale nedokázal ich zaujať, nedokázal s nimi nadviazať ani sexuálny, ani romantický vzťah.

muž strieľal v jogovom štúdiu Twitter/Roling Stones

​A ako šli roky, kopilo sa to. Zamestnávatelia ho kvôli jeho deliktom vyhadzovali z práce. Sami jeho súrodenci ho podozrievali z toho, že je sériovým vrahom a zvažovali, že to povedia na polícii. Keď vyučoval, čelil mnohým sťažnostiam študentiek.

Na internete publikoval songy plné myzogýnie a svoje ubrblané príhovory namierené proti medzirasovým vzťahom, ilegálnej migrácii a Afroameričanom. Adoroval Adolfa Hitlera a árijský národ, vo svojej sociálnej internetovej bubline mal reputáciu nacistu. Aj okolie si Beierleho prejavy nemohlo nevšímať.

Spolužiaci ho prezývali Ted Bundy podľa neslávne známeho amerického sériového vraha. Trikrát bol zatknutý za obťažovanie žien. Jeho rodičia priznávali, že sa na noc radšej zamykali, ale aj že ho museli odviesť z rodinnej oslavy, pretože sa na nej neslušne dotýkal dievčat. Úrady mu zakázali prístup na niektoré verejné miesta a do barov.

Znepokojujúcich signálov, ktoré vysielal, bolo mnoho. Problém bol, že neexistoval nikto, kto by ich videl všetky dohromady, celú mozaiku, nielen jednotlivé kamienky.

Potom si pred štyrmi rokmi zapísal tie zlovestné slová a doplnil: „Ak majú ženy v úmysle odmietať mi život, nemám inú šancu než odmietnuť im ho... Ich arogancia, ľahostajnosť a podvádzanie bude konečne odhalené a potrestané“.

A vydal sa do jogového štúdia strieľať. Nie s horúcou hlavou, nie v afekte, všetko starostlivo a dlho pripravoval. Mesiac pred útokom sa zapísal do online kurzov štúdia, rezervoval si hotel neďaleko jeho sídla, dokončil svoju poslednú nenávistnú pieseň Fuck 'Em All, nakúpil muníciu.

​​Paradoxná história

Za dnešným nenávistným hnutím stoja paradoxné korene. Na začiatku bola žena a snaha pomôcť mužom. Koncom deväťdesiatych rokov dvadsiateho storočia založila podľa americkej tajnej služby nemenovaná Kanaďanka internetové fórum, na ktorom poskytovala psychologickú podporu mužom, ktorí sa usilovali o sexuálny vzťah, ale neboli si schopní nájsť partnerku.

Spojenia „nedobrovoľný celibát“ (involuntary celibacy), zaviedla ako nehodnotiaci neutrálny termín, ktorý mal pomôcť izolovaným jednotlivcom ku kolektívnej identite. ​Vývoj však nabral smer, ktorý zakladateľka fóra nezamýšľala. 

Ľudstvo je doslova závislé na globálnom internete (ilu) Ľudstvo je doslova závislé na globálnom internete (ilu) unsplash.com

Medzi „incelami“, ako si používatelia fóra začali hovoriť, prevládali hlasy, ktoré propagovali pomstu, nenávisť a agresiu neslušným, dekadentným a nemravným ženám. Veľakrát v spojení s ultrapravicovou ideológiou a rasizmom. Zakladateľka fóra platformu zrušila, komunita si však našla iné miesta na internete.

Rôzne charaktery, rovnaká ideológia a agresia

Výskum tajnej služby podľa správy zistil, že individuálne rysy a profily násilných incelov alebo antifeministov bývajú pestré. Beierle bol vzdelaný beloch s dobrým životopisom, páchatelia ideologický motivovaného násilia proti ženám však môžu mať rôznu farbu pleti, vzdelanie, pracovnú históriu, odlišný vek. Okrem nenávistnej ideológie proti ženám ich osobnosť dofarbujú aj osobné prvky, pocity zúfalstva, beznádeje, potreba niekam patriť, túžba po uznaní či pozornosti.

Najviac však tajná služba vyzdvihuje, že skôr alebo neskôr okolie násilníckych incelov zaznamená správanie namierené proti ženám – stalkovanie, násilie, obťažovanie, vyhrážky. Mizogýnny extrémizmus predstavuje špecifickú hrozbu, zdôrazňuje tajná služba, a vyžaduje včasné poskladanie mozaiky, prepojenie a vyhodnotenie všetkých týchto signálov.

Práve to má šancu podľa tajnej služby zabrániť tragédiám, ako bolo vraždenie v Tallahassee alebo v kalifornskej Santa Barbare v roku 2014, kde zavraždil Eliot Rodger šesť ľudí a štrnásť zranil, pričom na pozadí jeho konania bolo jeho pohŕdanie ženami a medzirasovými pármi.

Tajná služba je, ako pripomína denník The Guardian, známa svojou ochranou amerických prezidentov, skúma však a zavádza programy, ktorých cieľom je identifikovať nebezpečenstvo páchania cieleného násilia.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 06:16