TASR
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Ak Rusko použije chemické zbrane, NATO bude reagovať, odkázal Putinovi Biden

ČTKTASRkam24.03.2022., 07:01h
Dnes je to presne mesiac od invázie vojsk ruskej armády na Ukrajinu. Armáda Vladimira Putina sa nedokáže dostať ku Kyjevu, no spustila otvorený teror v Chersonskej oblasti.
Lajkuj Brainee.sk na

19:08 Použitie chemických zbraní ruskými vojskami na Ukrajine vyvolá "reakciu" zo strany NATO, povedal vo štvrtok v Bruseli po skončení summitu skupiny G7 americký prezident Joe Biden bez uvedenia ďalších podrobností. 

19:05 Francúzsky prezident Emmanuel Macron verí, že Čína neurobí nič, čo by mohlo eskalovať konflikt na Ukrajine, a naopak, urobí všetko pre jeho ukončenie. Macron to uviedol vo štvrtok po summite skupiny G7 a Severoatlantickej aliancie. Ako zdôraznil Macron, Čína ako člen Bezpečnostnej rady OSN by mohla pomôcť presvedčiť Rusko, aby ukončilo vojnu na Ukrajine.

Macron Francúzsky prezident TASR/AP/Ludovic Marin

18:54 Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok v Bruseli schválili presmerovanie prostriedkov z azylového a kohézneho fondu do krajín EÚ, ktoré prichýlili utečencov pred ruskou inváziou na Ukrajinu. Informuje o tom spravodajca TASR na základe tlačovej správy EP.

Za návrh Kohéznych opatrení na podporu utečencov v Európe (CARE), ktorý predložila Európska komisia len pred dvoma týždňami prostredníctvom takzvaného naliehavého postupu, hlasovalo 562 europoslancov, dvaja boli proti a traja sa zdržali.

18:23 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu už prišlo o život viac ako 1000 civilistov. Vo štvrtok to oznámil Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR), pričom dodal, že skutočný počet obetí môže byť omnoho vyšší. TASR správu prevzala od stanice CNN.

"Väčšinu civilných úmrtí spôsobili výbušné zbrane širokého dosahu – týka sa to náletov a ostreľovania ťažkým delostrelectvom i raketometmi," uviedol OHCHR.

18:37 Prezidenti a premiéri krajín Európskej únie začali v Bruseli summit venovaný ďalšiemu spoločnému postupu voči Rusku a pomoci Ukrajine, ktorá už mesiac čelí ruskej vojenskej agresii.

Vrcholná schôdzka sa začala rokovaním s predsedníčkou Európskeho parlamentu Robertou Metsolaovou. Americký prezident Joe Biden, ktorý sa rovnako ako lídri Francúzska, Nemecka či Talianska zdržal na summite ekonomicky vyspelých krajín G7 v bruselskej centrále Severoatlantickej aliancie, sa k zasadnutiu pripojí neskôr večer.

Joe Biden Prezident TASR/AP/Alex Brandon

18:29 Ruské vojnové lietadlá opäť zhodili na Ukrajinu fosforové bomby, uviedol zdroj The New Voice of Ukraine.

18:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok upozornil, že existuje reálna hrozba použitia chemických zbraní zo strany Ruska na Ukrajine. Na summite skupiny G7 prostredníctvom videohovoru odkázal, že Moskva už použila fosforové bomby proti civilistom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

18:13 Členské krajiny skupiny G7 sú pripravené uvaliť na Rusko ďalšie sankcie a urobia všetko pre to, aby bola voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho stúpencom vyvodená zodpovednosť. Zároveň sú pripravené prijať utečencov z Ukrajiny. 

18:06 Poslanecká snemovňa českého parlamentu schválila vo štvrtok mandát, ktorý umožní až 650 príslušníkom armády ČR pôsobiť na Slovensku do 30. júna 2023. TASR o tom informovala na základe vyjadrenia českého ministerstva obrany.

Armáde ČR po schválení mandátu parlamentom už nič nebráni začať pod svojím velením budovať mnohonárodnú bojovú skupinu NATO, konštatuje rezort obrany.

18:03 Členské krajiny skupiny G7 sú pripravené uvaliť na Rusko ďalšie sankcie a urobia všetko pre to, aby bola voči ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a jeho stúpencom vyvodená zodpovednosť.

Zároveň sú pripravené prijať utečencov z Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolávajú na spoločné vyhlásenie zverejnené po štvrtkovom summite G7 v Bruseli.

17:51 Pápež František vo štvrtok ostro skritizoval štáty za zvyšovanie armádnych výdavkov v čase ruskej invázie na Ukrajinu. Tento krok označil za "šialenstvo", informuje TASR podľa správ spravodajského servera Vatican News a americkej televízie CNN.

Pápež obvinil z "hanebnej" vojny na Ukrajine starú logiku moci, ktorá stále dominuje v geopolitike. Zdôraznil, že viac zbraní a sankcií konflikt na Ukrajine nevyrieši. Svet by mal podľa jeho slov prehodnotiť spôsob vládnutia tak, aby nepodliehal modelu ekonomicko-technokraticko-vojenskej moci.

Latinčina je úradným jazykom Vatikánu, ovláda ju aj pápež František. Latinčina je úradným jazykom Vatikánu, ovláda ju aj pápež František. TASR

17:47 Iniciatíva Kto pomôže Ukrajine vydala živú Mapu pomoci, ktorá má za cieľ zozbierať informácie o miestach pomoci na celom Slovensku. Podľa spoluzakladateľky iniciatívy Lucie Paškovej je aktuálne na mape zoznam zberných a výdajných miest materiálnej pomoci, cudzineckých polícií, hotspotov, komunitných centier pre Ukrajincov aj dôležité štátne inštitúcie či miesta, kde možno zameniť hrivny.

"Informácie na mape sú orientačné a môžu sa v čase meniť, keďže ju priebežne aktualizujeme. Pred návštevou vybraného miesta odporúčame overiť si otváracie hodiny na webstránke alebo kontaktnom čísle," uviedla Pašková.

17:30 Ukrajina vymenila desať zajatých ruských vojakov za desať ukrajinských vojakov, ktorí upadli do ruského zajatia. O výmene zajatcov dnes informovala vicepremiérka Iryna Vereščuková. Obe krajiny si tiež súčasne vymenili námorníkov z civilných posádok. Ruská strana sa k výmene zajatcov nevyjadrila, poznamenala BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

"Na príkaz prezidenta Zelenského dnes došlo k prvej plnohodnotnej výmene vojenských zajatcov. Výmenou za desať zajatých okupantov sme dostali zo zajatia desať našich vojakov," napísala Vereščuková na Facebooku.

17:11 Európa nemôže mať voči Rusku defenzívnu rétoriku, povedal v Bruseli pred začiatkom summitu Európskej rady (ER) premiér SR Eduard Heger s tým, že demokratický svet je najsilnejšia oblasť sveta, a mal by sa tak aj voči Rusku správať. TASR získala Hegerove vyjadrenia z oficiálneho livestreamu ER.

SLEDUJEME ONLINE TASR/AP

17:02 Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu v Haagu (ICC) Karim Khan vo štvrtok požiadal koalíciu niekoľkých desiatok krajín, ktoré ponúkli súdu finančnú, vojenskú a právnu pomoc, o podporu pre vyšetrovanie vojnových zločinov na Ukrajine. 

16:58 Valné zhromaždenie OSN vo štvrtok prijalo rezolúciu, ktorá Rusko obviňuje z humanitárnej krízy na Ukrajine a žiada okamžité nastolenie prímeria. TASR správu prevzala z agentúry AP.

16:21 Volodymyr Zelenskyj v telefonáte údajne poradil Joeovi Bidenovi, aby Spojené štáty nezavádzali sankcie proti oligarchovi Romanovi Abramovičovi. Podľa denníka Wall Street Journal by Abramovič, ktorý je na sankčnom zozname Británie aj Európskej únie, mohol byť prostredníkom medzi Ukrajinou a Vladimirom Putinom a prispieť k vyjednaniu mieru.

15:45 Hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová zopakovala, že "špeciálna vojenská operácia" pokračuje podľa plánu.

Tvrdenie o hladkom priebehu invázie vyvracia veľa expertov, podľa ktorých Putinove plány nevychádzajú.

​Zacharovová tiež dodala, že v častiach Ukrajiny, ktorú Rusko „oslobodilo“, sa život vracia do normálu.

15:04 Lídri štátov NATO sa dohodli na posilnení obrany svojej východnej hranice, na Slovensko, do Maďarska, Bulharska a Rumunska budú vyslané štyri nové bojové skupiny. NATO poskytne Ukrajine protitankové a protivzdušné obranné systémy aj drony, povedal šéf Aliancie Jens Stoltenberg. Zopakoval však, že spojenci nerozmiestnia jednotky na Ukrajine.

14:31 Nočné ostreľovanie Luhanskej oblasti si vyžiadalo štyri obete, oznámil gubernátor Serhij Hajdaj.

Ruské sily obvinil, že používajú fosforové bomby. Najmenej päť obetí na životoch spôsobili aj útoky na rezidenčné oblasti v meste Ochtyrka a okolí, vyplýva z oznámenia ukrajinskej Štátnej služby pre mimoriadne udalosti.

13:41 Podľa experta na postsoviestský priestor Emila Aslana je neskoro zaviesť nad územím krajiny napadnutej Ruskom bezletovú zónu.

„Problém by to aj tak nevyriešilo, Rusi používajú iné strely, napríklad Kinžal. Ukrajina bojuje, pretože dostáva zbrane zo Západu. Ak sa Rusku podarí znemožniť presun zbraní na Ukrajinu, tak nebude schopná veľmi dlho vzdorovať,“ myslí si expert z Univerzity Karlovej.

13:37 Lídri členských krajín NATO, ktorí sa vo štvrtok stretávajú na summite v Bruseli, žiadajú, aby Čína nepodporovala inváziu Ruska na Ukrajinu a podnikala nenásilné kroky s cieľom ukončiť tento konflikt. Uviedol to vo štvrtok vysokopostavený predstaviteľ NATO.

13:21 Spojené štáty prijmú 100 tisíc ukrajinských utečencov utekajúcich pred vojnou. Očakávané vyhlásenie Bieleho domu uviedla agentúra Reuters.

13:13 Spojené štáty a ich spojenci chcú vojensky podporiť Ukrajinu dodávkou protilodných rakiet. Uviedol to vo štvrtok nemenovaný vysoký predstaviteľ americkej administratívy na margo štvrtkového mimoriadneho summitu NATO v Bruseli. Informovala o tom agentúra Reuters.

13:03 "Rusko chce ísť ďalej, proti východným členom NATO, pobaltským štátom, a určite proti Poľsku," varoval Zelenskyj v prejave najvyšších predstaviteľov NATO, ktorí sa stretli na mimoriadnom summite v Bruseli. Videozáznam z prejavu prezident zverejnil na sociálnej sieti Telegram.

"NATO ešte musí ukázať, čo môže Aliancia urobiť pre záchranu ľudí," dodal prezident. Lídrom štátov združených v Organizácii Severoatlantickej zmluvy pripomenul, že Ukrajina svojím hrdinským vzdorovaním ruskej agresii ukázala svetu, že spĺňa štandardy NATO a že jeho krajina vie veľkou mierou prispieť k spoločnej bezpečnosti v Európe a vo svete.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj TASR/AP

​12:56 Mariupoľská mestská rada informovala, že až šesť tisíc obyvateľov mesta bolo nútene prevezených do Ruska. Podľa miestneho vedenia je stále viac Ukrajincov odvážaných za hranice a sú im zabavované pasy. Toto tvrdenie nie je možné nezávisle overiť.

12:44 Od začiatku marca do stredy prestúpilo slovensko-ukrajinské hranice na hraničných priechodoch v Ubli a Vyšnom Nemeckom 2861 vozidiel so spolu 10 242 tonami humanitárnej pomoci. Ako TASR informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Jana Nimrichterová, zo štatistických údajov finančnej správy vyplýva, že opačným smerom sa od vypuknutia vojnového konfliktu do bezpečia prepravili tisícky spoločenských zvierat.

12:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko, že na Ukrajine používa nebezpečné fosforové bomby. Neuviedol však žiadny dôkaz k takémuto tvrdeniu. Podľa Zelenského plány Ruska siahajú ďalej za hranice Ukrajiny do východných štátov NATO.

Zelenskyj tiež požiadal NATO o väčšiu vojenskú podporu. „NATO má najmenej 20-tisíc tankov. A Ukrajina žiada o jedno percento,“ povedal.

Shutterstock

12:19 Hovorca Kremľa uviedol, že pri rokovaní Putina a ruskej bezpečnostnej rady štátu bolo vyjadrené poľutovanie nad tým, aké pomalé je mierové rokovanie s Ukrajinou. Informuje agentúra Interfax.

12:07 ​Ruské ministerstvo obrany zverejnilo v stredu zábery rakety Sojuz s komunikačným satelitom Meridian M. Raketa mala na sebe podľa Euronews výrazné písmeno Z na podporu ruskej vojenskej operácie na Ukrajine. Raketa podľa ministerstva odštartovala v utorok o 15:57 miestneho času (12:57 SEČ) z kozmodrómu Pleseck na ďalekom severe Ruska, ktorý prevádzkuje výlučne ministerstvo obrany.

12:00 Prezident organizácie Červený kríž Maurer uviedol, že s ruským ministrom zahraničia Sergejom Lavrovom hovoril o dodržiavaní ženevských dohovorov. Vyhlásil, že musia byť rešpektované. Chce ich riešiť aj s ministrom obrany.

Reuters

11:49 Švajčiarske sankcie pokrývajú ruské rezervy v hodnote približne 5,74 miliardy švajčiarskych frankov, uviedla vláda Švajčiarska. Číslo sa ešte môže zvýšiť, doplnila.

11:44 93 percent Ukrajincov verí, že Ukrajina odolá ruskej invázii. Vyplýva to z prieskumu ukrajinského výskumného inštitútu Rating Group.

11:37 Ruské sily v noci ostreľovali centrum Charkova riadenými strelami Kalibr, vypálenými z lodí v Čiernom mori, oznámil šéf Charkovskej oblasti. Toto tvrdenie nie je možné nezávisle overiť.

11:32 Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz vo štvrtok nestihol začiatok mimoriadneho summitu NATO, ktorý sa začal predpoludním v Bruseli. TASR správu prevzala z agentúry DPA. Scholza na oficiálnom fotormíne zastúpil nemecký veľvyslanec pri NATO Rüdiger König.

Scholz na zasadnutie, ktoré sa zameriava na konflikt na Ukrajine, prišiel počas otváracieho príhovoru generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga. Summit, ktorý sa začal vo štvrtok, je označovaný za "za jeden najdôležitejších v dejinách Aliancie", píše na svojej webovej stránke stanica BBC a pripomína, že vojna na Ukrajine už trvá dlhšie než jeden mesiac.

11:22 Na otázku prečo sa ruský minister obrany Šojgu neobjavil dlhšiu dobu na verejnosti, povedal Kremeľ, že toho má kvôli situácii na Ukrajine veľa. Teraz nie je dobrý čas na mediálnu aktivitu, dodal hovorca Peskov, čím poprel informácie o zdravotných problémoch ministra.

11:14 Podľa odhadov britských tajných služieb utrpeli ruské jednotky počas vojenskej invázie na Ukrajinu masívne straty a čoraz väčšmi sa usilujú hľadať posily, uviedlo vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter britské ministerstvo obrany. Informovala o tom agentúra DPA.

11:10 Čaputová pred novinármi pripomenula, že Slovensko ako krajina priamo susediaca s Ukrajinou prijíma státisíce utečencov, ktorým zaisťuje potrebnú humanitárnu pomoc. Vyslovila sa tiež za čo najrýchlejšie ukončenie vojny na Ukrajine, ktorú rozpútal ruský prezident Vladimir Putin. "Putin by mal pochopiť, že hranice Ruskej federácie sú dané medzinárodnými zmluvami, a nie jeho tankami," odkázala.

Zuzana Čaputová TASR/Dano Veselský

11:08 Rumunský prezident Klaus Iohannis vo štvrtok povedal, že konflikt na Ukrajine Rumunsko neohrozuje a ani jeden obyvateľ jeho vlasti nemusí mať obavy. TASR správu prevzala z agentúry Agerpres. Občania Rumunska majú podľa prezidenta v spojitosti so situáciou na Ukrajine obavy.

"Musím veľmi jasne povedať, že ani jeden Rumun nemusí mať obavy. Sme súčasťou najväčšej, najsilnejšej obrannej aliancie, aká kedy existovala," povedal Iohannis vo štvrtok pred začiatkom summitu NATO v Bruseli, na ktorom sa tiež zúčastňuje.  

10:58 Peking vo štvrtok obvinil generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie Jensa Stoltenberga z toho, že "šíri dezinformácie" v súvislosti s jeho tvrdeniami, že Čína podporuje ruskú vojnu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP.

Generálny tajomník NATO v stredu obvinil Čínu z politickej podpory Ruska "šírením nehoráznych klamstiev" a varoval Peking pred poskytovaním materiálnej podpory vojnovému úsiliu Moskvy.

10:45 Viac než polovica všetkých detí na Ukrajine bola od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy 24. februára vysídlená zo svojich domovov, oznámila vo štvrtok Organizácia Spojených národov (OSN). Informovala o tom agentúra AFP.

"Jeden mesiac vojny na Ukrajine viedol k vysídleniu 4,3 milióna detí - viac než polovice detskej populácie Ukrajiny, ktorá podľa odhadov predstavuje 7,5 milióna," uviedol vo vyhlásení Detský fond OSN (UNICEF).

10:40 „Mesiac od začiatku najväčšej vojny 21. storočia. Ukrajina nebola dobytá za tri dni. Ukrajina nikdy nebude dobytá. Hrdinská ukrajinská armáda odzbrojí ruských útočníkov. Vojnoví zločinci budú hnaní na zodpovednosť. Medzinárodná podpora bude pokračovať. Mier bude znova nastolený. Svet bude znova bezpečný. Sláva Ukrajine,“ napísal na Twitteri ukrajinský minister obrany Reznikov.

10:33 V stredu prešlo na Slovensko 3406 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 695 mužov, 1686 žien a 1025 detí. O dočasné útočisko požiadalo 1530 osôb. TASR o tom informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. Celkovo už Slovensko zaznamenalo od vypuknutia vojny na Ukrajine 265 396 utečencov. O dočasné útočisko požiadalo od 1. marca celkovo 50 844 osôb.

Reuters

10:21 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg sa zrejme chystá na predĺženie svojho funkčného obdobia na čele NATO o ďalší rok. Dôvodom je ruská invázia na Ukrajinu. Informovali o tom vo štvrtok nórske médiá, na ktoré sa odvolala agentúra Reuters.

Stoltenbergovo súčasné funkčné obdobie na poste generálneho tajomníka NATO vyprší 1. októbra a už do konca roka 2022 mal pôvodne nastúpiť na post guvernéra centrálnej banky vo svojom rodnom Nórsku.

10:19 Dvojdňový summit Európskej únie (24.–25. marca) má dve hlavné témy rokovaní: vojnu na Ukrajine a riešenie dosahov energetickej krízy, ktorá má spojitosť s dianím na Ukrajine. Rokovaniam lídrov 27-člennej Únie predchádza mimoriadny summit NATO a rokovanie lídrov skupiny G7, informuje bruselský spravodajca TASR.

10:13 Ešte pred začiatkom štvrtkového mimoriadneho summitu NATO Biely dom v tichosti vytvoril tím zložený z predstaviteľov národnej bezpečnosti USA, aby načrtli scenáre, ako by mali Spojené štáty a ich spojenci reagovať, ak ruský prezident Vladimir Putin použije na Ukrajine chemické, biologické alebo jadrové zbrane. Informoval o tom vo štvrtok denník The New York Times (NYT).

"Skupina známa ako Tiger Team tiež skúma možné reakcie na to, ak by Putin pri pokuse zaútočiť na konvoje prevážajúce zbrane a pomoc na Ukrajinu zasiahol územie NATO," uviedli NYT, ktoré sa odvolali na nemenovaných predstaviteľov zapojených do činnosti tohto tímu.

Terč Vladimir Putin Reuters

10:10 Rozhodnutie Severoatlantickej aliancie vytvoriť bojovú skupinu NATO na Slovensku je vítané. Uviedla to prezidentka SR Zuzana Čaputová po príchode na štvrtkový mimoriadny summit NATO v Bruseli. Informuje bruselský spravodajca TASR.

10:06 Ruská vláda v súčasnosti nemá záujem rokovať o prímerí na Ukrajine, keďže jej armáda zatiaľ nedosiahla stanovené vojenské ciele. Vyhlásil to vo štvrtok šéf európskej diplomacie Josep Borrell. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.

"Rusko si teraz nechce sadnúť a niečo vyrokovať. To čo chce, je zabrať si pôdu. Chce obkľúčiť pobrežie až k hraniciam s Moldavskom a izolovať Ukrajinu od mora," uviedol Borrell pre španielsku televíziu TVE.

10:00 Severoatlantická aliancia a EÚ sú jednotnejšie ako kedykoľvek predtým. V stredu to po stretnutiach v Bruseli s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou a šéfkou Európskeho parlamentu (EP) Robertou Metsolovou vyhlásil kanadský premiér Justin Trudeau. Informuje spravodajca TASR.

9:55 Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu 24. februára len v meste Charkov na severovýchode krajiny zahynulo 294 civilistov vrátane 15 detí, uviedla vo štvrtok tamojšia polícia na sociálnej sieti Telegram. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Najmenej štyria ľudia vrátane dvoch detí zahynuli v noci na štvrtok aj pri náletoch ruských jednotiek na východe Ukrajiny. Ďalších najmenej šesť osôb utrpelo zranenia, uviedol vo štvrtok gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

9:54 Akékoľvek použitie chemických zbraní Ruskom v jeho vojne na Ukrajine by mohlo spôsobiť kontamináciu aj na území členských krajín Severoatlantickej aliancie, upozornil vo štvrtok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

"Akékoľvek použitie chemických zbraní by zásadne zmenilo povahu konfliktu – bolo by to do očí bijúce porušenie medzinárodného práva a bude to mať rozsiahle a závažné dôsledky," uviedol Stoltenberg pred mimoriadnym summitom lídrov NATO v Bruseli.

AP/TASR

9:52 Slovensko bude presadzovať zodpovednú a suverénnu politiku aj na zasadnutí Európskej rady. Deklaroval to premiér Eduard Heger (OĽANO) na štvrtkovom zasadnutí Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti. Podčiarkol záujem na jednotných postojoch v rámci Európy aj v súvislosti so situáciou na Ukrajine.

SR podľa jeho slov posilňuje svoje pozície napríklad pri zvyšovaní výdavkov na obranu a bude podporovať aj spoločný nákup plynu. Odmieta, že by vláda hazardovala so záujmami občanov.

9:49  Ruská armáda dobyla mesto Izjum v Charkovskej oblasti, tvrdí ruské ministerstvo obrany. Kyjev tvrdí, že ruské sily prišli o 15 800 vojakov. Tieto tvrdenia nie je možné nezávisle overiť.

9:32 Ukrajinský minister pôdohospodárstva Roman Leščenko odstúpil z funkcie. Informuje o tom agentúra Reuters. Dôvody odvolania ministra, ktorý je na čele rezortu pôdohospodárstva od decembra 2020, agentúra Reuters neuvádza.

23. marca Leščenko varoval, že plocha jarných plodín na Ukrajine sa môže tento rok v dôsledku vojny znížiť o viac ako polovicu, čo môže spôsobiť problémy s dostupnosťou potravín v mnohých krajinách sveta.

9:18 Výbuch v Berďansku bol najskôr útokom ukrajinských síl na ruskú výsadkovú loď Orsk. Uviedli to Unian aj Nexta s odvolaním sa na správu námorných jednotiek ozbrojených síl Ukrajiny. „Blízko prístavu Berďansk bol zničený VDK „Orsk“ okupačnej armády,“ píše sa v správe.

9:08 Británia a jej spojenci zvýšia ekonomický tlak na Rusko a v tejto chvíli zisťujú, či sa dá urobiť viac, aby zabránili šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi v prístupe k jeho zlatým rezervám. Británia navyše poskytne Ukrajine ďalších 6-tisíc rakiet. Uviedol to vo štvrtok britský premiér Boris Johnson pred odletom na mimoriadny summit Severoatlantickej aliancie v Bruseli.

Reuters

8:46 Ruská armáda za uplynulých 24 hodín ustúpila o viac než 30 kilometrov na východ od hlavného mesta Kyjev a začala s formovaním obranných pozícií na viacerých frontoch na Ukrajine, uviedol v stredu nemenovaný vysokopostavený predstaviteľ ministerstva obrany USA.

8:30 Valné zhromaždenie OSN bude vo štvrtok hlasovať o rezolúcii podporovanej vyše 90 krajinami, ktorá obviňuje Rusko zo stupňovania humanitárnej krízy na Ukrajine a požaduje okamžité zastavenie ruských nepriateľských akcií, predovšetkým útokov na civilistov a ich domy, na školy a na nemocnice.

8:26 Britský premiér Johnson uviedol, že s ukrajinským prezidentom Zelenským pravidelne komunikuje. Podľa neho je správne, aby Putin stál pred Medzinárodným trestným súdom.

8:17 NATO poskytne ďalšie zbrane Ukrajine, do konfliktu sa ale nezapojí, povedal Stoltenberg. Summit schváli vytvorenie bojových skupín na východe aliancie.

8:10 Ruským jednotkám sa stále nedarí postupovať smerom na Kyjev, ukrajinská armáda ich zastavila pri predmestí Brovary východne od metropoly. Aj britské ministerstvo obrany v novej analýze situácie na bojisku potvrdilo, že sa ukrajinským silám darí blízko metropoly protivníka zadržiavať alebo dokonca zatláčať.

7:55 Prístav v Berďansku je v plameňoch. Zatiaľ nie je známa príčina požiaru, ale pravdepodobne bol na mieste zaznamenaný výbuch. Nexta predpokladá, že za ním stáli ruské jednotky.

Nexta

7:40 Generálny štáb ozbrojených síl na Ukrajine uviedol, že ruskí okupanti v Chersonskej oblasti začali s otvoreným terorom voči tým, ktorí s vojnou nesúhlasia.

7:27 Ukrajinskí predstavitelia oznámili, že z oblastí obliehaných ruskou armádou sa v stredu podarilo evakuovať 4 500 ľudí. Väčšina z nich, takmer tritisíc ľudí, opustila súkromnou dopravou prístavné mesto Mariupol a dostala sa do Záporožia.

7:19 Pri ostreľovaní Kyjeva prišla v stredu o život ruská novinárka Oxana Baulinová. Dostala sa pod paľbu, keď nakrúcala ničenie nákupného centra v kyjevskej štvrti Podiľskyj.

Spolu s ňou zahynul jeden civilista, dvaja utrpeli zranenia. Baulinová pracovala pre nezávislý spravodajský portál Insider. Na Ukrajine pôsobila ako korešpondentka, uverejňovala reportáže z Kyjeva a Ľvova a zameriavala sa na korupciu ruskej vlády.

7:00 Ruskí vojaci, ktorí okupujú juhoukrajinské mesto Cherson, "fašistickým štýlom" zadržali jedného z najprominentnejších divadelných režisérov krajiny Oleksandra Knigu a odvliekli ho na neznáme miesto, informoval vo štvrtok ukrajinský minister kultúry Oleksandr Tkačenko.

Reuters

6:42 Britský premiér Boris Johnson v stredu večer oznámil, že Británia pošle Ukrajine 6-tisíc rakiet a finančnú pomoc armáde vo výške 25 miliónov libier (30 miliónov eur), aby mohla ďalej bojovať proti ruským silám. Peniaze pôjdu aj na platy vojakom, pilotom a polícii.

6:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu večer vyzval občanov po celom svete, aby vyšli do ulíc a protestovali proti invázii Ruska na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

"Príďte s ukrajinskými symbolmi, na podporu Ukrajiny, na podporu slobody, na podporu života," povedal Zelenskyj vo videopríhovore v angličtine. "Príďte na svoje námestia, na ulice, nech je vás vidieť a počuť," dodal.

​6:06 Najmenej 264 civilistov, vrátane štyroch detí, zahynulo v ukrajinskom hlavnom meste Kyjev od začiatku invázie Ruska na Ukrajine 24. februára.

V stredu to oznámil kyjevský starosta Vitalij Kličko, ktorého citovala americká spravodajská televízia CNN.

0:00 Situáciu sme pre teba sledovali aj včera. Náš posledný ONLINE nájdeš po kliknutí na tento odkaz.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:44