TV štúdioTwitter/Pleb
StoryEditor

Úplne ako za čias komunizmu. Pozri sa, ako ruská propaganda útočí na deti

kov26.03.2022., 15:00h
Propaganda bohužiaľ neobchádza ani najmladších.
Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo Rusko už viac ako mesiac vedie vojnu na Ukrajine, doma sa sústredí na vymývanie mozgov obyvateľstva vojnovou propagandou. Jej pazúrom neujdú ani deti. Samozrejme, Kremeľ by túto propagandu nikdy otvorene nenazval „vojnovou“, v ich očiach je mierová.

Keď už spomíname slovo mier, propagandistické video, ktoré v marci museli povinne pozerať ruské deti v škole, ho dokonca nesie v názve. Videoklip sa totiž volá Lekcia o svetovom mieri.

Propaganda cieli aj na deti

Samozrejme ide o ďalší príklad konštantného skresľovania informácií o ruskej vojenskej invázii, ktorého sa Putinov režim dopúšťa, a na svoju propagandu Kremeľ neváha pravidelne využívať aj deti.

Na úplnom začiatku polhodinového videa vidíme idylické zábery malých detí, ktoré bežia poľom. Neskôr sa strihom dostávame do televízneho štúdia. „Pekný deň, dnes budeme mať lekciu o svetovom mieri,“ hovorí vo videu dvanásťročná ruská speváčka Sofia Khomenko, a je pri tom oblečená do modrej blúzky s vlasmi spletenými do vrkočov.

Potom spoločne s dvoma dospelými moderátormi opakujú Putinov naratív o tom, že „ruskí vojaci sú na Ukrajine preto, aby ochránili Rusov pred neonacistami." 

Kremeľ už od začiatku vojny potláča akékoľvek objektívne správy o dianí na Ukrajine. Ruské štátne média inváziu ich vojsk nenazvú inak ako „špeciálnou vojenskou operáciou."

Vo videu sa vychádzajúca detská spevácka hviezda Sofia baví s dvoma moderátormi, ktorým kladie zdanlivo nevinné detské otázky o konflikte. Všetko ale jasne smeruje k tomu, aby vo videu len potvrdili oficiálne vládne vyjadrenia.

Neskôr ešte zaznie niekoľko hoaxov, napríklad o tom, že ruskí vojaci neútočia na civilné ciele či predstavovanie NATO a USA, ako vojnových štváčov. Obzvlášť nechutným faktom je, že cieľom tohto konkrétneho videa sú ruské deti. Avšak v prípade ruskej propagandy to nie je nič neobvyklé.

Ukrajina ako agresívne dieťa

Ruské ministerstvo nedávno učiteľom taktiež nariadilo, že musia povinne vysvetľovať na hodinách žiakom a študentom, že Rusko na Ukrajine nerozpútalo vojnu. A že ide o obrannú operáciu. Podobne ako komunisti, tak aj Putinovo Rusko cieli svoju propagandu aj na najmladšiu generáciu. Píše web Deník.

Najnovšie v tom má pomáhať trojminútový kreslený film, ktorý vláda virálne rozšírila po najpopulárnejších ruských sociálnych sieťach.

Ukrajina je vo videu vykreslená ako malý agresívny chlapec, ktorý bije svojich spolužiakov. To však nedovolí jeho väčší a „rozumnejší spolužiak“ Ruská federácia. Zasiahne, no zdôrazňuje, že „naša krajina stojí vždy za mierom.“

Brainwashing tohto typu sa veru nevidí každý deň, a najmä pre ľudí žijúcich v demokratickej spoločnosti, je to pomerne šokujúci pohľad.

Bizarná pieseň

Špeciálnou kategóriou sú ruské propagandistické piesne. V nich sa pravidelne objavujú spievajúci vojaci či vojačky, zbrane, tanky či lietadlá, a mnoho ďalších vecí. Obzvlášť bizarným príkladom je však pieseň z roku 2017, ktorej hlavnými hrdinami sú deti.

Vo videu deti oblečené vo vojenských uniforme spievajú, že budú nasledovať ruskú hlavu štátu, ak by ich aj  vyzvala na smrť v boji.

„Prajeme si mier na tejto zemi, ale ak hlavný veliteľ vyzve nás, aby sme išli do posledného boja... strýko Vova, sme s vami!“ spieva sa v refréne tejto pesničky, za ktorú by sa nemuseli hanbiť ani politickí agitátori v dobách Stalina.

Koho deti myslia oslovením „strýko Vova", snáď nemusíme vysvetľovať. Videoklip sa natáčal vo Volgograde, bývalom Stalingrade, kde sa odohrala veľká bitka druhej svetovej vojny a prvýkrát ho zverejnila politička strany Jednotné Rusko Anna Kouvychko.

Upozorňujeme, že pozeranie tohto videoklipu je na vlastné riziko.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:22