Vojna na UkrajineFacebook/Černobyľ
StoryEditor

VIDEO Ruskí vojaci obsadili Slavutyč, protesty rozháňali omračujúcimi granátmi

iDnesTASR26.03.2022., 12:40h
V meste Slavutyč pri Černobyli protestovali proti ruskej okupácii.
Lajkuj Brainee.sk na

Ruské okupačné jednotky sa zmocnili mesta Slavutyč, kde žije mnoho pracovníkov odstavenej jadrovej elektrárne Černobyľ, ktorú ruskí vojaci obsadili hneď v prvý deň invázie 24. februára.

O obsadení mesta na sociálnej sieti Telegram informoval veliteľ vojenskej správy Kyjevskej oblasti Oleksandr Pavljuk. Podľa neho vojaci rozháňali streľbou do vzduchu protestné zhromaždenie.

Obsadené mesto

Pavljuk napísal, že vojaci do Slavutyča vtrhli a obsadili mestskú nemocnicu. Zajali aj starostu Jurija Fomičiva. Obyvatelia sa v reakcii zhromaždili s ukrajinskými symbolmi na hlavnom námestí v centre mesta a skandovali „Slavutyč je Ukrajina“ a „Sláva Ukrajine“.

Okupanti potom v snahe protestujúcich rozohnať zahájili paľbu do vzduchu a hádzali do davu omračujúce granáty.

Ruské sily odrezali Slavutyč od okolitého sveta už v piatok. Agentúra Unian pritom informovala, že vyjsť z mesta nie je možné. Problematické boli podľa nej aj dodávky potravín a humanitárnej pomoci.

K proukrajinským demonštráciám dochádza aj v ruskými jednotkami obsadených mestách na juhu Ukrajiny, pripomína DPA.

Starosta ukrajinského hlavného mesta Kyjev Vitalij Kličko zrušil v sobotu predĺžený zákaz vychádzania plánovaný pre metropolu. Kličko vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram uviedol, že zákaz vychádzania, ktorý mal začať platiť v sobotu o 20.00 h a potrvať do pondelka 7.00 h ráno, nebude zavedený.

„Zákaz vychádzania bude platiť ako zvyčajne - od 20.00 h do 7.00 h," spresnil Kličko. „Po hlavnom meste a regióne sa bude dať pohybovať v nedeľu popoludní," dodal podľa CNN starosta Kyjeva.

Niekoľkodňový zákaz vychádzania už v Kyjeve od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu (24. februára) vyhlásili viackrát. Naposledy bol v platnosti od pondelka večera do stredajšieho rána.

Na sobotu bolo medzitým zriadených desať humanitárnych koridorov na umožnenie úteku civilistov z oblastí, kde prebiehajú mimoriadne ťažké boje. Oznámila to ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková v Kyjeve. Humanitárne koridory sa nachádzajú v okolí metropoly Kyjev a v Luhanskej oblasti na východe krajiny.

Zo zničeného prístavného mesta Mariupoľ neprebieha centralizovaná evakuácia autobusmi, povedala podľa agentúry Unian Vereščuková.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:11