Vojna na UkrajineTwitter/The Dead District
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: V okolí Černobyľu horia tisíce hektárov lesa. Ukrajinu opustilo už viac ako 3,8 milióna ľudí

TASRkov27.03.2022., 08:44h
Aj dnes pre teba aktuálne dianie sledujeme online.
Lajkuj Brainee.sk na

19:05 Ruská armáda použila 27. marca zakázané zbrane, keď viacnásobný raketový systém Tornado-S ostreľoval obytnú oblasť. Raketa bola vybavená zakázanou kazetovou muníciou. Generálna prokuratúra Ukrajiny poznamenala, že na tomto území nie sú žiadne vojenské zariadenia. Informoval o tom na sociálnej sieti portál NEXTA. 

18:44 V zakázanej zóne pri Černobyľskej jadrovej elektrárni horí asi 10 000 hektárov lesa v dôsledku nepriateľských akcií. To môže ohroziť rádioaktívnu kontamináciu Ukrajiny, Bieloruska a európskych krajín. V oblasti bolo zaznamenaných až 31 požiarov. 

Uhasenie požiarov je nemožné z dôvodu dobytia uzavretej zóny ruskými jednotkami. Informuje o tom portál NEXTA s odvolaním sa na ukrajinskú ombudsmanku pre ľudské práva Ľudmilu Denisovú, ktorá o tom píše v príspevku na sociálnej sieti. 

18:30 Na zdržanlivosť pri voľbe slov vo vyjadreniach ohľadom Ruska a Ukrajiny dnes vyzval francúzsky prezident Emmanuel Macron po sobotňajšom prejave amerického prezidenta Joea Bidena vo Varšave.

Biden, ktorý ruského prezidenta označil slovom „mäsiar", v Poľsku vyhlásil, že Vladimir Putin nemôže zostať pri moci. Podľa Macrona je dôležité, aby štátnici napätú situáciu svojimi vyjadreniami ďalej nezhoršovali. 

18:10 Turecko tvrdí, že svet „nemôže spáliť mosty" s Ruskom. „Ak všetci tak urobia, kto s nimi (Ruskom) bude nakoniec hovoriť,“ povedal Ibrahim Kalin, hovorca tureckého prezidenta. Dodal však, že Kyjev potrebuje väčšiu podporu. 

17:40 Ukrajinu od začiatku ruskej invázie opustilo viac než 3,8 milióna ľudí; tok utečencov sa však prudko spomaľuje. Vyplýva to z nedeľňajších údajov Organizácie Spojených národov (OSN). TASR správu prevzala z agentúry AFP. 

Mariupol Vojna TASR/AP

17:20 Ďalšie kolo mierových rozhovorov medzi ukrajinskou a ruskou delegáciou prebehne medzi 28. a 30. marcom v Turecku, oznámil zástupca ukrajinskej strany. Informáciu priniesla agentúra Reuters. 

16:55 Aktualizovaná mapa bojov od britského ministerstva obrany.

16:40 Veliteľ ruskej brigády bol zabitý vlastnými vojakmi, informoval server Politico s odvolaním sa na nemenovaných západných predstaviteľov. Podľa nich veliteľa ruskej 37. motostreleckej brigády úmyselne prešli obrneným vozidlom. 

16:22 Ruská armáda sa podľa pozorovaní ukrajinskej strany snaží v dôsledku svojich veľkých strát preskupiť, preto sú v pohybe aj mnohé ruské jednotky v Bielorusku, uviedol v nedeľu vo vyhlásení generálny štáb ukrajinskej armády. Informovala o tom agentúra DPA. 

16:00 Proti ruskej okupácii dnes v centre juhoukrajinského Chersonu, jediného veľkého mesta, ktoré sa ruským jednotkám od začiatku invázie podarilo ovládnuť, opäť demonštrovali tamojší obyvatelia.

Ruskí vojaci na ich rozohnanie použili granáty so slzným plynom a tiež strieľali. Jedna demonštrantka bola zranená, uviedoli na svojom webe noviny Ukrajinska pravda s odvolaním sa na miestne médiá a informácie zo sociálnych sietí.

15:30 Ulice Mariupoľu sa premenili na cintorín. Kvôli neustálemu bombardovaniu mesta ľudia totiž nemôžu pochovávať svojich príbuzných na cintorínoch. Veľa mŕtvych tiel je stále pochovaných pod troskami zničených budov.

15:00 Ukrajinský generálny štáb dnes potvrdil oslobodenie mesta Trosťanec v Sumskej oblasti na severovýchode krajiny a dediny Husarivka v Charkovskej oblasti, ako o tom predtým informovali médiá.

„Nepriateľ pokračuje v rozsiahlej ozbrojenej agresii proti našej krajine, naši obrancovia postupne oslobodzujú nepriateľom dočasne obsadené územia v rôznych oblastiach," uviedlo velenie ukrajinských síl podľa agentúry Interfax-Ukrajina. 

14:38 Ropný sklad vo Ľvove, ktorý deň predtým zasiahla raketa, je úplne zničený. Informoval o tom portál NEXTA na sociálnej sieti s odvolaním sa na vedúceho mestskej správy Maxima Kozitského. 

14:10 Rusko začalo ničiť ukrajinské sklady palív a potravín, čo znamená, že kyjevská vláda musí v blízkej budúcnosti tieto zásoby rozptýliť na viaceré miesta. 

V nedeľu to vyhlásil ukrajinský minister vnútra Vadym Denysenko, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. 

13:50 Live z Ukrajiny:

13:23 Obyvateľstvo v ruskými jednotkami obliehanom ukrajinskom meste Černihiv musí vydržať bez elektriny, kúrenia a vody. Čiastočne funguje už iba zásobovanie plynom, oznámili v nedeľu tamojšie úrady. Informovala o tom agentúra DPA. 

13:00 Vodca separatistov v ukrajinskej odštiepeneckej Luhanskej ľudovej republike (ĽLR) Leonid Pašečnik v nedeľu vyhlásil, že región môže usporiadať referendum o pričlenení sa k Rusku po vojenskom útoku Moskvy na západný susedný štát Ukrajinu. Informuje o tom agentúra AFP a spravodajská stanica Sky News. 

12:30  Rusko sa snaží rozdeliť Ukrajinu na dve časti s cieľom vytvoriť Moskvou kontrolovaný región po tom, ako sa mu nepodarilo ovládnuť celú krajinu. Uviedol to v nedeľu šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky Kyrylo Budanov. 

11:54 Od začiatku ruského útoku na Ukrajinu prišlo do Poľska celkovo 2,3 milióna utečencov zo susednej krajiny. Oznámila to v nedeľu poľská pohraničná stráž, podľa ktorej v sobotu hranicu smerom do Poľska prekročilo približne 31 100 ľudí, o 2,2 percenta viac ako v piatok. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a PAP. 

Utečenci Vojna na Ukrajine TASR/AP

11:30 Šéf ukrajinskej vojenskej rozviedky podľa agentúry Reuters tvrdí, že sa Rusko snaží zjednotiť okupované územia do jedného kvázi štátneho útvaru.

Zároveň predpovedal, že sa čoskoro začnú na ruských okupovaných územiach partizánske bo

11:16 Kyjev aj Moskva zvyšujú údaje o stratách protivníka vo vojne na Ukrajine. Ruské ozbrojené sily už od 24. februára, teda od začiatku svojej invázie na Ukrajinu, prišli už približne o 16 600 vojakov. Na Facebooku o tom dnes informovalo ukrajinské ministerstvo obrany, ktoré rovnako zvýšilo údaje o zničenej ruskej výzbroji a vojenskej technike.

O náraste strát ukrajinských síl ale informuje aj ruské ministerstvo obrany. Podobné informácie uvádzané oboma bojujúcimi stranami však nemožno nezávisle overiť.

10:57 Rusi používajú v Charkovskej oblasti systém diaľkového mínovacieho inžinierstva. Systém dokáže zamínovať plochu do vzdialenosti 5-15km. 

10:50 Zdá sa, že ruské jednotky sústredia svoje sily na východnú Ukrajinu, zatiaľ čo bojové pole na severe Ukrajiny zostáva do značnej miery statické, hovorí britské ministerstvo obrany. 

10:20 Ukrajina požiadala Medzinárodný výbor Červeného kríža, aby neotváral plánovanú kanceláriu v ruskom meste Rostov na Done, pretože by to znamenalo legalizáciu moskovských „humanitárnych koridorov" i únosov a nútených deportácií Ukrajincov. S odvolaním sa na agentúru Reuters to v nedeľu uviedol denník The Guardian. 

10:00 Moskva tvrdí, že v sobotu zasiahla objekty spojené s protivzdušnou obranou Ukrajiny. Medzi cieľmi bol podľa ministerstva obrany sklad striel pri Kyjeve a opravovňa techniky v Ľvove.

V tomto meste neďaleko poľských hraníc bol zasiahnutý tiež sklad pohonných hmôt, pripomína agentúra Reuters. 

9:55 Českí dobrovoľníci v Irpine.

9:30 Zachránené zvieratá z Ľvova.

9:10 Od začiatku vojny na Ukrajine bolo podľa v sobotu zverejnených údajov ukrajinskej generálnej prokuratúry zabitých 12 novinárov a ďalších desať ich bolo zranených.

 Celkovo 56 zástupcov médií bolo podľa ukrajinských vyšetrovateľov vystavených trestným činom zo strany ruských inváznych síl, z toho 15 bolo cudzincov a medzi nimi aj dvaja občania Českej republiky. 

9:00  Ukrajinské sily zatkli v Ľvove mužov podozrivých z podielu na príprave ruského raketového útoku na mesto a zo špionáže. S odkazom na guvernéra Ľvovskej oblasti o tom informuje agentúra AP.

8:55 Juhoukrajinské mesto Mariupoľ ťažko skúšajú údery ruských síl od prvých dní invázie na Ukrajinu, stále do rúk agresora nepadlo. Agentúre Unian to povedal starosta Vadym Bojčenko. Podľa neho ruská armáda neprišla Mariupoľ „oslobodiť", ale vymazať zo zemského povrchu aj s jeho obyvateľmi. Ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková obvinila okupantov, že násilne odvážajú Ukrajincov do Ruska. 

8:30 Ukrajinský námestník premiéra uviedol, že boli na nedeľu dohodnuté dva humanitárne koridory. Budú tiež určené pre ľudí, ktorí sa rozhodnú Mariupoľ opustiť vo svojom vlastnom aute. 

8:00 Ruské delostrelectvo údajne strieľalo na výskumný jadrový reaktor v meste Charkov, starosta okupovaného mesta Slavutyč vyhlásil, že v meste budú pokračovať masové protesty, a v obliehanom Mariupole je stále 170-tisíc civilistov. TASR o tom informuje na základ správ denníka The Guardian a agentúry AFP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 14:40