Reuters
StoryEditor

Internetom kolujú videá, kde Ukrajinci strieľajú zajatcov do nôh. Možné mučenie preverí Kyjev aj Moskva

khiDnes29.03.2022., 08:00h
Internetom začali cez víkend kolovať videá, podľa ktorých ukrajinskí vojaci mučia ruských zajatcov. Strieľajú ich do nôh, do ranených mužov kopú a nechávajú ich ležať v bolestiach.
Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo veliteľ ukrajinskej armády varuje, že sa ju Rusko snaží zinscenovanými nahrávkami zdiskreditovať, poradca ukrajinského prezidenta sľúbil, že znepokojujúce zábery preverí. Kremeľ uviedol, že to, čo sa na videách odohráva, bude vyšetrené a vinníci musia byť potrestaní.

Streľba aj bitka

Videá v nedeľu zverejnila ruská politická komentátorka Mária Dubovikovová, ktorá predsedá moskovskému Medzinárodnému klubu blízkovýchodných štúdií a ako odborníčka na Blízky východ spolupracuje so spravodajskými portálmi ako Al-Arabíja či Arab News.

„Ukrajinskí vojaci strieľajú ruských vojnových zajatcov do nôh a potom ich ešte brutálne zbijú. Na začiatku videa sú vidieť zajatci, ako ležia na zemi so strelnými ranami na nohách, niektorí majú zlomené nohy,“ napísala k prvej nahrávke. Tá ukazuje viditeľne ranených, krvácajúcich mužov v uniformách, ktorí majú na hlavách biele vrecia.

Vojaci, ktorí ich zajali, na nich kričia a pýtajú sa ich, odkiaľ prišli: „Akej si národnosti?“ „Azerbajdžanec.“ „Prečo si sem prišiel?“ „Dostali sme rozkaz,“ znie jedna z konverzácií. Dubovikovová potom pridala ešte druhé video, kde údajní Ukrajinci skutočne strieľajú po mužoch, ktorí so zviazanými rukami vystupujú z auta.

Zábery môžu byť z Charkova

Nie je jasné, z akého dátumu majú zachytené scény byť ani kto na nich je. Podľa niektorých zahraničných novinárov videá pochádzajú z Charkova a vojaci sa na záberoch zrejme mstia Rusom za brutálne útoky na civilné obyvateľstvo, ktorých sa ruská armáda dopúšťa čoraz viac, hoci tvrdí opak.

​Ruská výskumníčka zábery ešte okomentovala poznámkou, že by sa mohlo zdať, že Ukrajinci Rusov zajali už zranených, ale video dokazuje opak. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov potom v pondelok hovoril o „hrozivých záberoch“ a vyhlásil, že vinníci mučenia musia byť potrestaní.

Ukrajina už na kolujúce videá tiež zareagovala. Veliteľ armády Valerij Zalužnyj vydal vyhlásenie, v ktorom varuje pred falošnými zábermi. Nevyjadril sa síce konkrétne k týmto nahrávkam, napísal však, že „nepriateľ natáča a šíri zinscenované videá s neľudským prístupom ‚ukrajinskej armády' k ‚ruským zajatcom“.

„Zdôrazňujem, že členovia ukrajinských ozbrojených síl i ostatných vojenských formácií sa prísne riadia pravidlami medzinárodného humanitárneho práva. Apelujem na vás, vezmite do úvahy okolnosti informačnej a psychologickej vojny a dôverujte len oficiálnym zdrojom,“ dodal Zalužnyj. Upozornil tiež, že ukrajinskí vojaci na sebe vždy majú uniformu a identifikačný štítok.

Spúšťajú vyšetrovanie

Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Oleksij Arestovič však povedal, že sa na zverejnené prípady zameria. „Berieme ich extrémne vážne. Vyšetríme to. My vojnových zajatcov nemučíme,“ uviedol. A obrátil sa aj priamo na ukrajinských vojakov.

Ukrajinský vojak stojí v ťažko zničenej budove po ruskom ostreľovaní v meste Stojanka TASR/AP Photo/Vadim Ghirda

„Všetkým našim vojenským, civilným a obranným zložkám by som chcel ešte raz pripomenúť, že týranie väzňov je vojnový zločin, ktorý nepodlieha vojenskému zákonu o amnestiu a nepremlčuje sa. Pripomínam všetkým, že sme európska armáda európskej krajiny. S väzňami zaobchádzame v súlade so Ženevskou konvenciou, bez ohľadu na svoje osobné emocionálne motívy,“ varoval.

Ženevské konvencie upravujú podmienky a pravidlá na ochranu ľudí, ktorí sa nezúčastňujú bojov alebo sú z nich vyradení, ako práve vojnoví zajatci či ranení. Posledné revízie týchto dohovorov boli dojednané v Ženeve v roku 1949.

Kritika pre možnosť ponižovania

Ukrajina už od začiatku vojny uisťuje, že so zajatými nepriateľmi zaobchádza slušne a podľa všetkých pravidiel. V novopostavených táboroch vraj majú prístup k lekárskej starostlivosti a prezident Zelenskyj tiež opakuje, že Rusi sa môžu spojiť so svojou rodinou a že sa aj doteraz aktívni vojaci môžu bez obáv vzdať, ak bojovať nechcú.

​Práve kvôli hovorom zajatcov s príbuznými sa však ukrajinská armáda stala terčom kritiky. Podľa ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW) Kyjev porušuje Ženevské konvencie tým, že pri tom Rusov natáča a zverejňuje, čím ich vystavuje verejnému záujmu a oni sa potom môžu stať cieľom zastrašovania a ponižovania.

Aj ruská strana však občas zverejní zábery s ukrajinskými zajatcami, ktorých údajné citácie následne využíva v rámci propagandy. Podľa agentúry Ria Novosti mal napríklad jeden Ukrajinec z Charkova hovoriť o tom, že ho vycvičilo NATO a že ho poslali na Donbas. K armáde sa vraj dal pre peniaze. Správ o tom, ako Rusko so zajatcami zaobchádza, však v porovnaní s Ukrajinou toľko nie je.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 18:16