Vojna na UkrajineTASR/AP
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Rusi útočia na ukrajinské sklady zbraní a palív. Na Slovensku končí 35 ruských diplomatov

kovTASR30.03.2022., 07:41h
Aj dnes pre teba aktuálne dianie sledujeme online.
Lajkuj Brainee.sk na

19:00 Poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak označil možnú otravu Romana Abramoviča na mierových vyjednávaniach za „selektívne špekulácie“. Podľa Podoljaka má táto informácia iba dostať ukrajinskú delegáciu pod tlak.

18:40  Slovensko rozhodlo o znížení personálu Veľvyslanectva Ruskej federácie v SR o 35 osôb. Na Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR predvolali veľvyslanca Ruska Igora Bratčikova, ktorému odovzdali diplomatickú nótu o tomto rozhodnutí.

Politik Ruský diplomat Twitter/ Igor Bratčikov/Veľvyslanectvo Ruska na Slovensku

18:20 Charkov chráni slávnu pamiatku pred zničením ruskými útočníkmi.

17:54 Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruská armáda splnila cieľ prvej fázy „špeciálnej vojenskej operácie“ a donútila ukrajinskú armádu sústrediť sily na obranu veľkých miest.

Preskupenie síl ruských okupačných vojsk má za cieľ zamerať sa na kľúčové fronty a dokončiť „oslobodenie“ Donbasu.

17:33 Ruského prezidenta Vladimíra Putina uviedli jeho poradcovia do omylu ohľadom toho, ako zle pre Moskvu pokračuje vojna na Ukrajine a ako veľmi škodlivé budú sankcie Západu pre ruskú ekonomiku.

Putin Prezident TASR/AP

V stredu to povedal nemenovaný americký činiteľ s odkazom na odtajnené informácie.

17:13 Referendum o bezpečnostnej dohode je možné len vtedy, ak ruské jednotky opustia Ukrajinu. Informoval o tom poradca Mykhailo Podolyak. 

16:48 Od začiatku ruskej invázie z 24. februára utiekli z Ukrajiny už dva milióny detí, oznámil v stredu Detský fond OSN (UNICEF). Informovala o tom spravodajská stanica Sky News.

16:38 Ukrajinské ministerstvo obrany nezaznamenalo žiadne zásadné sťahovanie ruských síl od Kyjeva alebo Černihiva.

16:19 Spojené kráľovstvo nie je pripravené poskytnúť Ukrajine bezpečnostné záruky. Podpredseda vlády Dominic Raab povedal, že jeho krajina nie je pripravená stať sa zárukou nezávislosti Ukrajiny v rámci Kyjevom navrhovanej mierovej dohody s Moskvou. „Ukrajina nie je členom NATO," povedal. 

15:56 Slovensko nakúpi bojové obrnené vozidlá (BOV) 8x8. Vláda v stredu schválila vyhodnotenie zaslaných ponúk v tendri a uložila ministrovi obrany do 30. septembra uzatvoriť potrebné zmluvné dokumenty.

15:32 V ukrajinskom meste Irpiň od začiatku ruskej invázie zahynulo 200 až 300 civilistov, uviedol starosta mesta Oleksandr Markušyn. Ukrajinská armáda Irpiň oslobodila v pondelok 28. marca.

15:08 Aktuálna situácia na Ukrajine podľa britského ministerstva obrany.

Mapa Vojna na Ukrajine Twitter/Ministry of Defence

15:02 Taliansko je ochotné byť jedným z garantov prípadne mierovej dohody medzi Ukrajinou a Ruskom, ktorá bude obsahovať klauzulu o neutralite, vyhlásil v stredu taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio. 

14:42 Ruský prezident Vladimir Putin povedal francúzskemu prezidentovi Emmanuelovi Macronovi, že ostreľovanie obliehaného mesta Mariupoľ sa skončí, až keď sa ukrajinské jednotky vzdajú, uviedol Kremeľ.

14:15 Černihiv je pod „kolosálnym útokom“ napriek tvrdeniu Moskvy o obmedzení vojenských operácií v okolí mesta, povedal starosta Vladyslav Atrošenko pre CNN.

Podľa šéfa regionálnej správy v Černihive Viačeslava Chausa bolo mesto mesto pod paľbou náletov aj v noci.
„Hovoria o znížení intenzity, v skutočnosti zvýšili intenzitu útokov. Dnes máme kolosálny útok na centrum Černihiva. Dvadsaťpäť ľudí bolo zranených a teraz sú v nemocniciach. Všetci sú civilisti. Takže vždy, keď Rusko niečo povie, treba to dôkladne skontrolovať,“ povedal.

13:50 Moskva pri vyjednávaní s Ukrajinou zatiaľ nezaznamenala žiadny väčší prielom, oznámil na tlačovej konferencii hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Rusko podľa neho však víta, že Ukrajina svoje požiadavky vedúce k vyriešeniu konfliktu konkrétne písomne ​​formulovala.

13:20 Live z Ukrajiny:

12:51 Podpredseda poľskej vlády a šéf vládnucej strany Jarosław Kaczyński vyhlásil, že si vie predstaviť, že by Poľsko držalo na svojom území jadrové zbrane.

Najmocnejší muž Poľska sa domnieva, že odpoveď na genocídu, ktorú pácha Rusko na ukrajinských občanoch, je zo strany ostatných krajín nedostatočná.

12:42 Taliansky premiér Mario Draghi bude v dnes hovoriť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, oznámila premiérova kancelária bez špecifických detailov.

​Draghi v piatok uviedol, že s Putinom plánuje hovoriť o ukrajinskom konflikte. Taliansky vodca hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským začiatkom tohto týždňa, kedy opäť zopakoval podporu Ríma ukrajinským úradom a ľuďom.

12:30 Spravodajská agentúra Nexta zverejnila na Twitteri dronom natočené zábery zničeného Mariuopoľu.

12:17 Situácia v oblasti Buča je napätá. Oznámil to šéf Kyjevskej štátnej správy Oleksandr Pavliuk. „Na území mesta Irpiň prebiehajú boje. Neustále ostreľovanie, mesto ovládajú ozbrojené sily. V Hostomeli taktiež prebiehal boj,“ povedal.

Zároveň dodal, že nepriateľ sa sústreďuje na sklady paliva, aby skomplikoval logistiku a vytvoril podmienky pre humanitárnu krízu.

11:55 V dočasnom útočisku pre Ukrajincov v obci Klokoč v Detvianskom okrese zasahovala polícia. TASR o tom informovala banskobystrická policajná hovorkyňa Petra Kováčiková s tým, že preveriť boli správu o útoku na tento príbytok.

Pripomenula, že udalosť sa stala v pondelok (28. 3.) v nočných hodinách pri chate, v ktorej bývajú ukrajinské deti a ženy. Tie útok vystrašil a zavolali starostu obce, ktorý privolal policajtov. „Pred chatou malo zastaviť auto s neznámymi osobami, ktoré mali niečo vykrikovať. Ženy slovám celkom nerozumeli a zľakli sa. Po príchode polície na miesto pri chate už vozidlo nebolo,“ podotkla hovorkyňa s tým, že hliadka prezrela aj okolie.

Žiadne podozrivé auto však nespozorovala. „Okolie chaty počas pondelkovej noci naďalej monitorovali a budú v tom pokračovať aj naďalej,“ zdôraznila.

11:40 Ukrajinu od začiatku ruskej invázie 24. februára opustili už viac ako štyri milióny obyvateľov. V stredu to v najnovšej správe uviedla Organizácia Spojených národov (OSN), podľa ktorej na Slovensko zatiaľ prišlo 281.172 utečencov z Ukrajiny.

Utečenci Vojna na Ukrajine TASR/AP

11:32 Od začiatku vojny bolo úradom generálneho prokurátora Ukrajiny zaregistrovaných viac ako 3 200 vojnových zločinov spáchaných ruskými vojakmi. Od začiatku invázie bolo zabitých 144 detí.

Toto tvrdenie nie je možné nezávisle overiť.

11:16 Ranné ostreľovanie ukrajinského mesta Lisičansk. Ruské rakety v ňom zasahovali najmä civilné budovy. 

Vojna Vojna na Ukrajine Facebook/ДСНС України

11:05 Prokremeľskej propagande dôveruje viac ako pätina Slovákov a Sloveniek. Vyplýva to z prieskumu vedeckého kolektívu z Ústavu experimentálnej psychológie Centra spoločenských a psychologických vied Slovenskej akadémie vied na vzorke 900 respondentov.

„Najnižšiu dôveru sme našli pri správach, že vojna na Ukrajine je zinscenovaná a na záberoch z nej sú zaplatení herci a herečky (11 percent), alebo že Ukrajina vyvíja jadrové či iné rádioaktívne zbrane (13 percent)," spresnil experimentálny psychológ Jakub Šrol.

10:40 Do sietí maďarského ministerstva zahraničia sa nabúrali ruskí hackeri, píše server direkt36.hu. Získali dokonca prístup do šifrovaného kanála, ktorým chodia dôverné materiály Európskej únie a NATO. 

10:20 Rusko už opakovane vypálilo hypersonické rakety na vojenské ciele na Ukrajine , ktorá už vyše mesiaca vzdoruje ruskej agresii. Vyhlásil to v utorok americký generál a veliteľ síl NATO v Európe Tod Wolters. Správu TASR prevzala od agentúry Reuters.

 „Väčšina týchto útokov bola namierená na špecifické vojenské ciele," uviedol generál Wolters počas utorkového vypočúvania v Senáte amerického Kongresu. 

10:00 Moskovské divadlo umiestnilo na fasádu symbol Z. Riaditeľ obvinil dcéru z vlastizrady. Akciu zorganizoval umelecký riaditeľ divadla Vladimir Maškov. Päťdesiatpäťročný herec Maškov, známy aj z hollywoodskych filmov Za nepriateľskou líniou alebo Mission: Impossible - Ghost Protocol, patrí k stúpencom prezidenta Vladimira Putina.

Podporil ho aj pri nedávnej akcii na moskovskom štadióne Lužniki. Neskôr za vlastizradkyňu označil vlastnú dcéru Máriu Maškovovú. Tá šiesty rok žije v USA a inváziu naopak odsúdila. 

9:40 Podľa Ozbrojených síl Ukrajiny bolo zničených 131 ruských helikoptér, 605 tankov a sedem vojnových obchodov. Počas invázie zahynulo približne 17 300 ruských vojakov. 

9:10 Spojené štáty a Francúzsko obvinili v utorok na pôde Bezpečnostnej rady OSN Rusko, že vojnou na Ukrajine spôsobilo potravinovú krízu vo svete a s tým súvisiace riziko hladomoru. 

„Túto vojnu začal ruský prezident Vladimir Putin. On spôsobil aj túto svetovú potravinovú krízu. A on je ten, ktorý ju môže zastaviť," povedala počas stretnutia zástupkyňa ministra zahraničných vecí Spojených štátov Wendy Shermanová.

9:00 V ruskom obchode je Joe Biden obviňovaný z vyšších nákladov na potraviny.

8:50 Nemecko očakáva problémy s dodávkami ruského plynu. Minister hospodárstva a ochrany klímy Robert Habeck dnes oznámil, že vyhlásil stupeň včasného varovania, čo je prvé z troch varovných stupňov.

Habeck uviedol, že teraz bude o energetickej bezpečnosti Nemecka rokovať krízový štáb. Berlín zhoršenie zásobovania očakáva v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu a ruskou požiadavkou platiť za plyn v rubľoch.

8:20 Včera popoludní bolo brutálne ostreľované mesto Nižin, v regióne Černihiv. Súkromný sektor mesta bol značne poškodený.

7:45 Obyvatelia ruského mesta Belgorod hlásili včera večer výbuch pri dedine Okťabrskij. K ukrajinským hraniciam je to asi 12 kilometrov. Guvernér Belgorodskej oblasti Vjačeslav Gladkov potvrdil informácie o výbuchoch. Čo sa presne stalo, nespresnil.

7:40 Sťahovanie vojsk je zrejme rotáciou ruských jednotiek s cieľom vytvoriť ilúziu, že Moskva upustila od zámeru obkľúčiť Kyjev, píše ukrajinský generálny štáb.

7:30 Ruské sily v utorok zasiahli raketami vojenské letisko v meste Starokosťantyniv na západe Ukrajiny a zničili zásoby palív, oznámil starosta Mykola Meľnyčuk. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

„Od prvého dňa vojny sme boli zasypávaní raketami, ale dnešný útok bol veľmi vážny a spôsobil značné škody," napísal starosta na Facebooku. Dodal, že útok si nevyžiadal žiadne obete.

Spresnil, že bombardovanie zničilo zásoby palív a mazív v Starokosťantynive, meste s približne 35.000 obyvateľmi medzi Kyjevom a Ľvovom.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:02