Putinove novinárky. Cárovné propagandy klamú o nacistoch v KyjeveProfimedia
StoryEditor

Cárovná propagandy a železná bábika televízie. Putinove novinárky šíria klamstvá nielen o nacistoch

som30.03.2022., 15:00h
Rusi trávia pred televíziou celé hodiny. V Rusku to je najsilenejšie médium. Putin to dobre vie a spravil z nej súčasť svojej propagandistickej mašinérie, v ktorej zastávajú dôležitú úlohu dve ženy.
Lajkuj Brainee.sk na

Len máloktorý národ na svete trávi pred televíziou také veľké množstvo času ako Rusi. Podľa Európskeho novinárskeho centra sa pozerajú do televíznych obrazoviek až päť hodín denne. Pre 86 percent Rusov zostáva televízia hlavným zdrojom informácií.

Medzi najväčších podporovateľov „špeciálnej operácie“ patria ľudia, ktorí viac ako štyri hodiny denne pozerajú ruskú televíziu. „Sledovať televíziu je politické rozhodnutie. Tí, ktorí správy a politické diskusie nesledujú, väčšinou Putinovi a štátnej propagande neveria,“ vysvetľuje pre web Gorod-812 sociologička z Inštitútu sociológie Ruskej akadémie vied Maria Mačkevičova.

Nebezpeční nacionalisti a hrozba USA

O ukrajinských nacionalistoch a Spojených štátoch, ktoré sa údajne snažia zničiť Rusko, počúvajú už budúci novinári.

„Hlavným nepriateľom našich slobôd sú Američania. Amerika chce iba jedinú vec, aby sme zanikli a na našom území vzniklo 22 samostatných krajín. Chcú, aby z Ruska ostal iba geografický názov. Nechcem, aby k tomu došlo. Nič dobré z toho nevzíde, môžete to vidieť na situácii v Gruzínsku a na Ukrajine, kde máte fašistov, nacionalistov a idiotov pobehujúcimi so zbraňami v ruke," hovorí učiteľ na kadere žurnalistiky v dokumente od Deutche Welle o ruských milénialoch, ktorý bol natáčaný v rokoch 2018-2019. 

Inak to nevyzeralo ani v ruských najsledovanejších televíziách v predvečer vojny na Ukrajine.

Moderátorka prokremeľskej televízie Rossija 1 Olga Skabejevová, známa tiež ako „železná bábika Putinovej televízie“, necelý mesiac pred inváziu nepravdivo vyhlasovala, že na Ukrajine vypukla občianska vojna a nacionalisti zabíjajú svojich vlastných susedov. „Občianska vojna na Ukrajine je teraz viac než skutočná. Ľudia si začínajú uvedomovať, že sa nemusia báť ruských vojakov, ale svojich susedov, ktorí majú zbrane,“ informoval Daily Mail o vyjadreniach moderátorky.

Profimedia

​Skabejová, ktorá moderuje veľmi sledovaný program 60 minút, podľa Francisa Scarra z BBC povedala: „V Kyjeve je hon na čarodejnice v plnom prúde. Ukrajinskí nacionalisti ničia miestnych a robia mimosúdne popravy.“

Keď Rusko napadlo Ukrajinu, o dianí v pohraničnom meste Charkov informovala, že jeho občania Rusov vítajú.

„Ľudia v meste Charkov majú s ruskou armádou len jeden problém: „Čo vám to trvalo tak dlho?"

Milionárka

Moderátorka pochádza z malého mesta Volžskij neďaleko Volgogradu. Vyštudovala žurnalistiku v Petrohrade s červeným diplomom. Pred desiatimi rokmi sa ako redaktorka venovala procesu s dievčenskou hudobnou skupinou Pussy Riot, neskôr točila reportáže o otrave bývalého ruského špióna Sergeja Skripala v Británii. Ruská opozícia Skabejevovú označuje viac za prokurátorku ako novinárku. Vo svojich reportážach a pri moderovaní si počína tak, že de facto prečíta alebo vyslovuje obžalobu na každého, kto ide proti Putinovi.

V nedeľu (27. 3.) sa v ruskej televízii v priamom prenose preriekla: „Tak veľkú krajinu ako Ukrajina nemožno obsadiť za mesiac." Ruská vláda a vedenie armády ale pritom oficiálne tvrdia, že cieľom invázie nebolo a nie je obsadiť túto susednú krajinu.

Podľa výsledkov vyšetrovania Nadácie proti korupcii (FBK) z roku 2021 Skabejevová a jej manžel Jevgenij Popov vlastnia v Moskve nehnuteľnosť v celkovej hodnote viac ako 300 miliónov rubľov (v tom čase  3,6 milióna eur). Podľa vyšetrovania The Insider zverejneného v roku 2020 Skabejevová oficiálne zarába 12,8 milióna rubľov ročne a jej manžel zarába 12,9 milióna rubľov ročne. Jedinými zdrojmi príjmov sú štátne médiá.

Margarita Simonjanová

Ďalšou výraznou tvárou ruskej propagandy na televíznych obrazovkách je šéfredaktorka televízie RT. V médiách vystupuje nenávistne voči každému, kto nejakým spôsobom ruskému prezidentovi nevyhovuje alebo mu odporuje. O Ukrajine to platí o to citeľnejšie. Píše český portál Aktualně.cz.

Pred inváziou vyhlásila, že Rusko žiadnu vojnu nezačne a naopak ukončí občiansku vojnu, ktorá už tam je. Kremeľ vraj podľa nej nemôže čakať, kým na Ukrajine vzniknú koncentračné tábory a budú sa v nich vraždiť ľudia plynom. Na Twitteri, ktorý aj napriek jeho blokovaniu v Rusku ďalej používa, tvrdila, že čoskoro pristane na kyjevskom letisku Boryspil.

Profimedia

​Prvý deň vojny zdôrazňovala, že ide iba o prehliadku armády. Na Twitteri napísala: „Toto je štandardná skúška vojenskej prehliadky. Ide len o to, že tento rok sme sa rozhodli usporiadať prehliadku v Kyjeve." Informovala TASR.

Margarita sa narodila do arménskej rodiny Simonjanovcov, žijúcej v Krasnodare. Jej otec Simon Simonjan pracoval ako opravár chladničiek, matka Zinaida Simonjan mala na trhu stánok s kvetinami. Prarodičia Simonjanovcov pochádzali z Krymu, odkiaľ boli v roku 1944 v dôsledku stalinských represií spolu s ostatnými Arménmi a príslušníkmi ďalších „nepriateľských“ národností deportovaní za Ural. Potom, čo sa dostal k moci Nikita Sergejevič Chruščov, bolo im dovolené vrátiť sa z exilu, avšak nie na rodný Krym. Usadili sa preto v Krasnodare.

Profimedia

Cárovná propagandy

​S novinárčinou začínala už v 18 rokoch. Ako mladá reportérka informovala o druhej čečenskej vojne a vážnych záplavách na juhu Ruska pre svoju miestnu televíznu stanicu, pričom získala ocenenie za „profesionálnu odvahu“. V roku 2002 sa stala regionálnou korešpondentkou ruského národného televízneho kanála Rossija a v roku 2004 informovala o kríze rukojemníkov v Beslane. Bola jednou z prvých novinárov, ktorí prišli na miesto činu, bol svedkom zabitia 334, z toho 186 detí. Anketárovi povedala: Bola to tá najhoršia vec, aká sa mi kedy stala," a že často plakala, keď sa o tom pokúšala písať. Potom sa presťahovala do Moskvy a pripojila sa k ruskej skupine kremeľských reportérov. 

Simonjanová sa postupne stala akousi dvornou novinárkou ruského režimu, prezýva ju aj cárovná propagandy. Kuriózne je, že vo svojich začiatkoch absolvovala ročnú stáž v americkom Bristole v štáte New Hamsphire. Hovorila, že miluje Ameriku a že Rusko a USA majú veľa spoločného.

Má vraj na stole priamu linku do Kremľa a Putin jej po anexii Krymu udelil cenu za „objektivitu“. Správy o svojom blízkom zaradení do sankčných zoznamov privítala s posmechom. „Maria Zakharova a ja sme si vytiahli vreckovky,“ povedala a dodala, že je čas si „trochu poplakať". Píše The Guardian.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 17:45