Vorvaň nedokáže stráviť kalamáre či sépie a tak vzniká ambra (ilu)pixabay.com
StoryEditor

Zo dňa na deň boháčmi. Jemenskí rybári našli v tele vorvaňa vzácnu látku v hodnote 1,5 milióna dolárov

Radka Rosenbergová01.06.2021., 14:47h
Zisk z jej predaja si rozdelia rovnakým dielom. Časť peňazí venujú aj chudobným miestnym komunitám.
Lajkuj Brainee.sk na

Okolo 35 rybárov sa plavilo v Adenskom zálive v južnom Jemene, kde narazili na mŕtveho vorvaňa. Keď rozrezali telo, narazili na nesmierne cennú zbierku ambry - nevábne vyzerajúcu hmotu, ktorá má hodnotu zlata. 

Ambra je výlučok vorvaňa tuponosého. Ide o nestráviteľné zvyšky veľrybieho jedla, ktorého hlavnou zložkou sú veľké kalmáre a sépie. Tie však majú pomerne tvrdé chitínové ústne ústrojenstvo, takže ich jedinec nedokáže stráviť. A tak vzniká ambra, ktorá je veľmi vzácna. 

Časť zo zisku poputuje chudobným

Skupina rybárov úlovok rozrezala a ich predtuchy boli správne. V tele vorvaňa objavili vzácnu látku v odhadovanej hodnote 1,5 milióna dolárov. Ani samotní muži nečakali, že nájdu toľko ambry. Aj napriek tomu, že by si mohli dovoliť kúpiť prakticky čokoľvek, chcú nezištne pomôcť tým, ktorí to potrebujú. Časť peňazí venujú chudobným miestnym komunitám. 

Ambra sa používa najmä pri výrobe parfumov, no môžeme ju nájsť takmer všade - od liekov cez vonné sviečky. Dokonca sa predáva ako afrodiziakum. Odborníci predpokladajú, že túto látku dokáže vyprodukovať od jedného do piatich percent celkového množstva vorvaňov. V mnohých krajinách je predaj ambry zakázaný. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 16:32