Reuters
StoryEditor

SLEDUJEME ONLINE: Všetci ruskí vojaci už opustili jadrovú elektráreň v Černobyle. Zelenskyj ohlásil odhalenie zradcov

ševTASRsom01.04.2022., 08:04h
Boje na Ukrajine pokračujú už 37. deň. Rusko do bojov presúva vojakov z Gruzínska.
Lajkuj Brainee.sk na

17:54 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok oznámil, že v telefonáte s ruským lídrom Vladimirom Putinom znovu vyzval na stretnutie prezidentov Ruska a Ukrajiny. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Vo vyhlásení Erdoganovho úradu sa uvádzalo, že turecký prezident diskutoval s Putinom o rokovaniach medzi Ukrajinou a Ruskom, ktoré sa tento týždeň v utorok konali v Istanbule. Erdoganov úrad napísal, že turecký líder povedal Putinovi, že istanbulské rozhovory „vyvolali nádeje na mier“. Erdogan podľa vyhlásenia uviedol, že Turecko chce byť úspešné vo svojom úsilí priviesť za jeden rokovací stôl Putina a ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

17:37 Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok uviedol, že francúzsky herec Gérard Depardieu nerozumie tomu, čo sa deje na Ukrajine. Peskov reagoval na štvrtkové vyjadrenia umelca, ktorý v rozhovore pre agentúru AFP kritizoval „šialené a neprijateľné excesy" ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Depardieu nechápe, čo sa stalo na Ukrajine v roku 2014 a čo sa tam deje teraz," povedal Peskov a obvinil Kyjev z bombardovania civilistov na východe krajiny. „Ak to bude potrebné, budeme pripravení mu o tom povedať a vysvetliť, aby tomu lepšie rozumel,“ dodal hovorca Kremľa.

Reuters

17:18 Ruské sily si zriadili vojenské stanovište v kostole severozápadne od Kyjeva a využívajú ho ako štartovací bod pre útoky na ukrajinskú metropolu. V piatok to povedal vysokopostavený predstaviteľ americkej administratívy, ktorého citovala tlačová agentúra Reuters.

„Vojaci sú umiestnení na pozemku kostola aj v okolitej obytnej oblasti,“ dodal predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity a bez uvedenia dôkazov. Povedal, že informácie pochádzajú z odtajnených spravodajských materiálov. „Sme presvedčení, že ruská armáda to využíva ako štartovací bod pri útočení na Kyjev,“ vyhlásil predstaviteľ.

17:09 Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Mariano Grossi v piatok oznámil, že povedie bezpečnostnú misiu do Černobyľskej atómovej elektrárne po tom, čo ruskí vojaci údajne opustili túto oblasť. Informovala o som stanica BBC.

Grossi uviedol, že pôjde o prvú z niekoľkých takýchto misií na Ukrajine. Odchod ruských jednotiek z oblasti bol podľa neho krok správnym smerom. Dodal, že úroveň radiácie v okolí elektrárne je „celkom normálna".

AP

17:01 Ministri zahraničných vecí Slavkovského formátu (S3) navštívili v piatok Moldavsko. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok spolu s ministrami zahraničných vecí Česka Janom Lipavským a Rakúska Alexandrom Schallenbergom rokovali v hlavnom meste Kišiňov s rezortným partnerom Nicom Popescom o utečeneckej kríze, energetike či regionálnej bezpečnosti v súvislosti s pokračujúcou vojenskou inváziou Ruska na Ukrajine. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVEZ SR).

Minister Korčok partnerom tlmočil podporu územnej celistvosti a suverenity Moldavska. Rovnako vyzval Ruskú federáciu na okamžité zastavenie agresie na Ukrajine, ktorá výrazným negatívnym spôsobom ovplyvňuje aj susedné krajiny, a zopakoval potrebu urovnania konfliktu mierovou diplomatickou cestou.

16:58 Novozvolená maďarská prezidentka Katalin Nováková, ktorú parlament zvolil 10. marca a ktorá do funkcie nastúpi 10. mája, sa v piatok modlila v kostole reformovanej cirkvi v ukrajinskom Berehove. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na internetovú stránku týždenníka Heti Világgazdaság, ktorý poukázal na skutočnosť, že Nováková - na rozdiel od väčšiny duchovných - v modlitbe neprosila o ukončenie vojny, o odchod agresora a ani o pokoj pre obyvateľov vojnou zasiahnutých miest.

Týždenník pripomenul, že v trojminútovej modlitbe novozvolená prezidentka bez spomenutia Ukrajiny či Ruska konštatovala, že je ťažké uvidieť Božiu vôľu a jeho zámer vo vojne. Dodala, že je ťažké ale vidieť aj množstvo nenávisti, násilia a agresiu. Novozvolená maďarská prezidentka Katalin Nováková TASR/DUNA/MTI-Zoltán Máthé

16:55 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonoval v piatok s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Dvojica diskutovala o dôležitosti bezpečnostných záruk a zaistení humanitárnych koridorov z prístavného mesta Mariupol, informovala stanica Sky News odolávajúc sa na vyjadrenie Zelenského.

16:47 Ruský prezident Vladimir Putin má údajne rakovinu štítnej žľazy.

Naznačilo dlhodobé vyšetrovanie prezidentovho zdravotného stavu z pera ruských novinárov z publikácie Project Media, v ktorom informovalo o zozname osobných lekárov, ktorí ruského prezidenta na cestách sprevádzajú. „Putina teraz sprevádza veľký tím lekárov vrátane chirurga, ktorý sa špecializuje na rakovinu štítnej žľazy,“ citovala správu agentúra ANSA.

Kremeľ tieto fámy popiera. Hovorca Dmytrij Peskov podľa správ z ruskej Pravdy povedal, že to tak nie je.

16:20 Na obnovu infraštruktúry Mariupolu je potrebných najmenej 10 miliárd dolárov, citoval mestskú radu The Kyiv Independent. Podľa primátora Vadyma Boyčenka úrady pracujú na tom, aby Rusko zaplatilo rekonštrukciu mesta a poskytlo platby všetkým obyvateľom „za ich utrpenie“.

15:52 Počet ukrajinských občanov v Českej republike s udelenou dočasnou ochranou prekročil štvrť milióna. Na cudzineckej polícii sa ich od začiatku ruskej invázie zaregistrovalo vyše 139-tisíc. Na Twitteri to v piatok oznámilo české ministerstvo vnútra.

15:46 Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko telefonoval v piatok s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, keď vojna na Ukrajine vstúpila už do piateho týždňa trvania. Informovala o tom bieloruská tlačová agentúra BelTA. Obaja lídri sa údajne rozprávali o dvojstranných vzťahoch oboch krajín a o situácii na Ukrajine.

TASR/AP

15:41 Peking si v súvislosti s vojnou na Ukrajine odmieta vybrať stranu, na ktorú sa postaví, a je aj proti deleniu sveta „na bloky“. Predstaviteľom EÚ to v piatok na virtuálnom summite EÚ-Čína povedal čínsky premiér Li Kche-čchiang, informuje agentúra DPA.

Čínsky premiér sa prostredníctvom videoprenosu prihovoril predsedovi Európskej rady Charlesovi Michelovi a predsedníčke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. Podľa slov predstaviteľa čínskeho rezortu diplomacie uviedol, že Čína je proti „rozdeľovaniu (sveta) na bloky“ a „vyberaniu si strán“.

15:37 Nemecká spolková prokuratúra v piatok oznámila, že obvinila dôstojníka nemeckej armády v zálohe zo špionáže pre Rusko. Muž údajne poskytoval informácie ruským spravodajským službám v rokoch 2014 až 2020. Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Obvinený 65-ročný Ralph G. je podozrivý z poskytovania informácií o nemeckej armáde, civilnej obrane aj o vplyve sankcií uvalených na Moskvu v roku 2014 po ruskej anexii Krymu. Okrem toho údajne Moskve odovzdával informácie o projekte plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2). Podľa vyšetrovateľov mal kontakty aj na viaceré významné nemecké firmy.

15:35 Približne 3000 utečencov z Ukrajiny našlo v Košiciach dočasné útočisko, odhaduje to vedenie mesta. Ako informovalo na piatkovej tlačovej konferencii, cez Centrum pomoci utečencom na kúpalisku Červená hviezda (ČH) prešlo už viac ako 40.000 ľudí. Prílev utečencov do Košíc podľa mesta naďalej klesá.

„Najhoršia situácia bola asi pred dvoma až dva a pol týždňami, keď nám cez ČH prechádzalo 2500 až 3000 ľudí denne. Teraz je to upokojené, hýbeme sa okolo čísla 300,“ povedal splnomocnenec mesta Košice pre humanitárnu pomoc vojnovým utečencom Roman Dohovič.

15:26 Nemecko pozastavuje spoluprácu s Ruskom a Bieloruskom v daňovej oblasti. Informuje o tom denník Der Spiegel s odvolaním sa na Ministerstvo financií. 

15:02 Nemecká vláda dala Českej republike povolenie, aby Ukrajine v súvislosti s inváziou ruskej armády dodala 58 bojových vozidiel pechoty. Pre agentúru DPA to v piatok potvrdil hovorca spolkového ministerstva obrany.

Obrnené vozidlá typu PbV-501 (v minulosti označované BMP-1) vybavené kanónom a guľometom pochádzajú z výzbroje armády bývalej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) a boli štandardným vybavením armád krajín niekdajšej Varšavskej zmluvy, napísal denník Die Welt.

14:49 Starosta ukrajinského mesta Černihiv Vladyslav Atrošenko v piatok oznámil, že ruskí vojaci zničili pri ostreľovaní onkologické oddelenie tamojšej nemocnice. Informuje o tom denník The Guardian a pripomína, že Moskva len pred niekoľkými dňami prisľúbila, že „drasticky zredukuje“ svoju vojenskú aktivitu a útoky v Černihive a Kyjeve.

„Niektoré strely zasiahli priamo oblastnú nemocnicu, pričom jedna z budov, konkrétne onkologické oddelenie, bola úplne zničená. Traja ľudia (pri tom) utrpeli ťažké zranenia,“ povedal Atrošenko spravodajskej stanici CNN.

14:37 Orientačné odhady ruských strát k 1. aprílu. 

14:14 Predseda zahraničného výboru Národnej rady SR Marián Kéry (Smer-SD) ani poslanec a expremiér Peter Pellegirni pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas-SD nesúhlasia s koaličnými úvahami o zrušení skupín priateľstva NR SR s Ruskou federáciou a Bieloruskom. Kéry to označil za nezmysel. Pellegrini hovorí o prázdnych a zbytočných gestách.

„Je to absolútny nezmysle. Počul som, že takáto iniciatíva je. Skupina priateľstva nedelí, nenásobí, ale je to predsa len určitá možnosť, ako medzi sebou komunikujú poslanci jednotlivých parlamentov,“ uviedol pre TASR Kéry s tým, že aj úvahy o rušení skupín mu prídu nemiestne. Upozornil na negatívne dôsledky. Podotkol, že ak sa nebudeme s niektorými krajinami stretávať, nemôžeme ich ani upozorniť na to, čo podľa nás nie je v poriadku. Návrh koalície v parlamente určite nepodporí.

14:08 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uviedol, že nemôže potvrdiť ani vyvrátiť správy o účasti Ukrajiny na leteckom útoku na sklad pohonných hmôt v ruskom meste Belgorod, keďže nemá vojenské informácie. Ukrajinské ministerstvo obrany ani generálny štáb nereagovali na žiadosti o vyjadrenie. Informáciu priniesla agentúra Reuters. 

Ukrajinský šéf diplomacie Dmytro Kuleba TASR/AP

14:05 Skupiny priateľstva Národnej rady SR s Ruskou federáciou a Bieloruskom by sa mohli zrušiť. Debatuje sa o tom v rámci koalície. Návrh na zrušenie by mohol prísť už na najbližšiu riadnu schôdzu NR SR, ktorá sa má začať 26. apríla. Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš vníma v koalícii podporu na takýto krok. Myslí si, že pokiaľ by sa v Rusku zmenila situácia, mohli by sa k obnoveniu skupiny vrátiť.

„Veľmi intenzívne sa o tom rozprávame s predsedami poslaneckých klubov," povedal Šipoš pre TASR s tým, že s návrhom na zrušenie skupín priateľstva chcú prísť už na budúcu schôdzu. Vníma to ako symbolické gesto, ktorým treba zakročiť v rámci odsúdenia vojenskej agresie na Ukrajine.

14:01 Tím Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) mieri do obliehaného ukrajinského mesta Mariupol, pričom stále nevie, či bude v piatok môcť uskutočniť evakuáciu miestnych obyvateľov. V piatok o tom informoval hovorca MVČK Ewan Watson, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

MVČK vyslal zo Záporožia do Mariupola tím deviatich pracovníkov. Watson povedal, že stále nemajú záruky bezpečnosti evakuačnej trasy, a nevedie ani to, kam bude trasa smerovať. Hovorca pokračoval, že MVČK nemá jasnú predstavu, koľko ľudí z Mariupola prejaví záujem evakuáciu. Očakáva však, že to budú tisícky ľudí. V konvoji s humanitárnym označením rátajú s 54 autobusmi a ďalšími civilnými vozidlami.

MVČK tiež uvádza, že do piatkového rána nedostal povolenie na dovezenie pomoci pre civilistov do obliehaného a bombardovaného ukrajinského mesta.

13:42 Holandsko od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu skonfiškovalo už takmer 516 miliónov eur občanom a podnikom z Ruskej federácie, ktoré sa nachádzajú na sankčnom zozname EÚ. Informuje spravodajca TASR s odvolaním sa na správy holandských médií.

Spravodajský server DutchNews.nl v piatok uviedol, že informáciu zverejnili členovia holandského kabinetu počas štvrtkového stretnutia s poslancami. 

13:28 Generálny štáb Ukrajiny oznamil oslobodenie obcí v Kyjevskej a Černihivskej oblasti, informuje server Nexta.

13:19 Rusko a Ukrajina v piatok prostredníctvom videokonferencie obnovili mierové rokovania. Uviedol to vedúci ruskej vyjednávacej delegácie Vladimir Medinskij, na ktorého sa odvoláva agentúra AFP. Začiatok ďalšieho kola rokovaní potvrdila aj ukrajinská strana.

„Pokračujeme v rozhovoroch formou videokonferencie,“ uviedol Medinskij prostredníctvom aplikácie Telegram. „Naše pozície týkajúce sa Krymského polostrova a Donbasu sa nezmenili,“ dodal.

13:09 Kremeľ v piatok vyhlásil, že údajný útok na sklad paliva v západoruskom meste Belgorod, z ktorého Moskva obvinila ukrajinské sily, bude prekážkou pre pokračovanie rusko-ukrajinských mierových rokovaní. TASR informuje na základe správ agentúry AFP a stanice BBC.

Na novinársku otázku, či by uvedený incident mohol byť považovaný za eskaláciu konfliktu na Ukrajine, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol: „Samozrejme, nemôžeme to vnímať ako niečo, čo vytvorí vhodné podmienky pre pokračovanie rokovaní.“

13:04 Na najmenej 28 stúpol počet obetí utorkového ruského útoku na deväťpodlažnú administratívnu budovu v juhoukrajinskom meste Mykolajiv. Oznámil to v piatok gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim, ktorého vyjadrenie zverejnil denník The Guardian.

Terčom ruského raketového útoku, ku ktorému došlo v utorok ráno o 08.45 h miestneho času, sa stalo sídlo oblastnej správy v Mykolajive. Tamojší zamestnanci krátko pred útokom prišli do práce. Došlo pri ňom k úplnému zničeniu strednej časti tejto budovy. 

12:58 Policajný úrad EÚ (Europol) nasadil operačné tímy do európskych krajín, ktoré priamo susedia s Ukrajinou. Cieľom je lepšie chrániť Európsku úniu a utečencov z Ukrajiny pred rôznymi hrozbami organizovaného zločinu.

Europol vo vyhlásení pre médiá spresnil, že operačné tímy boli nasadené v Litve, Poľsku, Rumunsku, Moldavsku a na Slovensku a ich nasadenie sa plánuje aj na území Maďarska.

Tímy, ktoré sú zložené zo špecialistov Europolu a prizvaných príslušníkov pohraničnej stráže, podporujú vnútroštátne orgány výkonom sekundárnych bezpečnostných kontrol a vyšetrovaním na európskych vonkajších hraniciach s cieľom identifikovať zločincov a teroristov, ktorí sa snažia dostať do EÚ zamiešaní medzi utečencov. 

12:49 Lavrov: Mierové rozhovory zaznamenali istý pokrok.

Rusko-ukrajinské mierové rozhovory zaznamenali istý pokrok a Moskva pripravuje odpovede na ukrajinské návrhy, vyhlásil dnes ruský minister zahraničia Sergej Lavrov.

Na tlačovej konferencii počas svojej piatkovej návštevy Indie Lavrov povedal, že rokovania s Ukrajinou musia pokračovať.

Kyjev podľa neho dal najavo "podstatne väčšie pochopenie" situácie na Kryme a v Donbase a potreby neutrality Ukrajiny. Mierové rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom dnes prebiehajú online.

Reuters

12:10 Bulharský premiér Kiril Petkov uviedol, že ruskí spravodajcovia sa snažia vyvolávať napätie vo vzťahoch Bulharska so Severným Macedónskom.

Sofia blokuje začatie prístupových rozhovorov Skopje s Úniou pre spory o kultúru a jazyk. Po ruskej invázii na Ukrajinu však čelí zvýšenému tlaku, aby svoje veto stiahla.

12:08 Kyjev sa dostáva z ruského obkľúčenia. Ukrajinskí obrancovia sa zmocnili viacerých miest a obcí v okolí Kyjeva. Armáda oslobodila mestá Dymer a Ivankiv v kyjevskej oblasti. Ruské jednotky opustili štvrť Brovary pri Kyjeve, mesto Hostomeľ aj Buču. Pod kontrolou ukrajinskej armády je aj mesto Velyka Dymerka, ktoré sa nachádza pri Kyjeve.

liveuamap.com

11:58 Finančná pomoc pre rodiny padlých vojakov. Ukrajinská vláda sa rozhodla vyplatiť jednorazovú pomoc rodinám padlých vojakov Ozbrojených síl Ukrajiny vo výške 15 miliónov hrivien.

Oznámil to dnes doobeda ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

11:37 Ruský plyn naďalej tečie do Európy aj bez rubľov. Prietoky dvoch z troch hlavných plynovodov, ktoré privádzajú ruský plyn do Európy, zostali stabilné. Prietoky druhou hlavnou trasou, plynovodom Jamal cez Bielorusko, zmenili smer a privádzajú plyn z Nemecka do Poľska.

To však nie je neobvyklé a nemusí to nevyhnutne znamenať novú politiku, upozornila agentúra Reuters.

11:10  Ivankiv má byť opäť v ukrajinských rukách. Desaťtisícový Ivankiv nachádzajúci sa v Kyjevskej oblasti prešiel pod kontrolu ukrajinských ozbrojených síl, informuje novinár Bohdan Aminov a nezávislý bieloruský portál Nexta.

Správu nateraz nie je možné nezávisle overiť.

10:34 Vo štvrtok 31. marca bolo z hotspotov evakuovaných 1 458 Ukrajincov. Podľa podpredsedníčky vlády Iryny Vereščukovej bolo z Mariupoľu do Záporožia evakuovaných 631 ľudí. Rusi v súčasnosti blokujú pomoc smerujúcu do Mariupoľu, ktorú zaštiťuje Červený kríž.

Zvyšok ukrajinských obyvateľov bol evakuovaný z Berdianska, Enerhodaru a ďalších miest v Záporožskej oblasti.

10:06 Pomoc Mariupoľu od Červeného kríža je marená Rusmi. Zástupcovia Medzinárodného výboru červeného kríža (ICRC) podľa britskej stanice BBC uviedli, že konvoj s humanitárnou a zdravotníckou pomocou pre ukrajinský prístav Mariupoľ uviazol v Záporoží.

Nedostal totiž bezpečnostné garancie od Ruska. Zástupca starostu Mariupoľa Petro Andrjuščenko povedal, že mesto zostáva uzavreté pre kohokoľvek, kto by sa do neho chcel dostať, a že je veľmi nebezpečné snažiť sa ho opustiť.

Zničený sklad Červený kríž Mariupoľ TASR/AP

10:00 Rusko hrozí Wikipédii pokutou za články o invázii. Rusko sa vyhráža online encyklopédii Wikipédia pokutou štyri milióny rubľov za články informujúce o ruskej invázii.

Ruská komunikačná agentúra Roskomnadzor požaduje, aby Wikipedia odstránila „nepresné informácie o špeciálnej vojenskej operácii Ruskej federácie na Ukrajine zameranej na dezinformácie ruských používateľov“.

Správu priniesol The Kyiv Independent.

9:25 Ruská štátom vlastnená energetická spoločnosť Gazprom dnes uviedla, že dodávky zemného plynu do Európy pokračujú podľa predchádzajúcich objednávok. Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že platby za plyn už Rusko bude prijímať len v rubľoch.

9:23 Rusko podľa USA na Ukrajine ničí zásobníky na obilie, čím ohrozuje potravinovú bezpečnosť. Ukrajina patrí k popredným svetovým vývozcom tejto komodity.

9:02 Hraničnými priechodmi včera prešlo viac ako 2 800 obyvateľov Ukrajiny.
Priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici vo štvrtok prešlo 662 mužov, 1 547 žien a 614 detí. O dočasné útočisko požiadalo 798 osôb.

Hraničný priechod Vyšné Nemecké Hraničný priechod Vyšné Nemecké HN/Filip Duffala

8:47 Slovenské mimovládne organizácie počas prvého mesiaca vojenskej invázie a humanitárnej krízy na Ukrajine prepravili na územie svojho východného suseda viac ako 700 ton humanitárnej pomoci. Distribúciu zabezpečujú prostredníctvom solidarity slovenského obyvateľstva. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu platformy rozvojových organizácií Ambrela Boba Markovič Baluchová.

Organizácie združené v platforme spolu s miestnymi partnermi boli v prvé týždne vojny sústredené hlavne na troch hraničných priechodoch, a tam pomáhali ľuďom na úteku z Ukrajiny.

8:40 Z najnovšieho komuniké generálneho štábu Ukrajiny vyplýva, že v Doneckej a Luhanskej oblasti Ukrajinci v priebehu 24 hodín odrazili sedem nepriateľských útokov a zničili tri tanky, dve obrnené vozidlá, dve ďalšie vojenské vozidlá, dva delostrelecké komplety a bezpilotné lietadlo

8:15 Počet obetí zásahu ruskej rakety do budovy regionálnej štátnej správy v juhoukrajinskom meste Mykolajiv sa zvýšil na 24 ľudí. Pátracie práce pokračujú, píše ukrajinský portál Hromadske.

8:10 Všetci ruskí vojaci už opustili odstavenú jadrovú elektráreň Černobyľ.  Uviedla to ukrajinská štátna spoločnosť Energoatom.

Reuters

8:06 V ruskom meste pri ukrajinských hraniciach horí sklad pohonných hmôt.V západoruskom meste Bielgorod neďaleko ukrajinských hraníc vypukol požiar v sklade pohonných hmôt. Príčina nie je známa. S odvolaním sa na gubernátora Belgorodskej oblasti Vjačeslava Gladkova to dnes uviedla agentúra Reuters.

Zásobáreň s ropou začala horieť len dva dni po tom, čo mestom otriasla explózia v muničnom sklade.

7:51 Zelenskyj odobral hodnosť dvom generálom. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočnom prejave uviedol, že dvom generálom odobral vojenskú hodnosť. Podľa agentúry AP povedal, že "porušili svoju prísahu a zradili svoju vlasť".

TASR/AP

​7:23 Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolaová vo štvrtok neskoro večer na Twitteri oznámila, že mieri do Kyjeva. K svojej ceste na Ukrajinu neuviedla žiadne ďalšie podrobnosti.

7:02 Rusko povolalo na Ukrajinu svoje sily z Gruzínska. Rusko povolalo na Ukrajinu viac ako 1000 svojich vojakov, ktorí pôsobia v Gruzínsku, uviedlo v noci na piatok britské ministerstvo obrany na Twitteri.

6:44 Rusi opustili Černobyľ pre radiáciu. Ruskí vojaci opustili oblasť okolo nefunkčnej jadrovej elektrárne v ukrajinskom Černobyli, pretože boli vystavení vysokým dávkam radiácie, tvrdia Ukrajinci.

Toto tvrdenie nie je možné nezávisle overiť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 22:03