Ukrajinský sniperFacebook/Міністерство оборони України
StoryEditor

Ukrajinský sniper otvorene: Rusi z nás urobili vrahov, nenávidím ich za to

dttiDnes05.04.2022., 08:00h
Nenávidím Rusov za to, že zo mňa urobili vraha, hovorí ukrajinský ostreľovač, ktorý má za úlohu odhaľovanie sabotérov pri Kyjeve.
Lajkuj Brainee.sk na

Hoci je hrdý, že po boku krajanov bráni vlasť proti okupantom, priznáva, že jeho život už nikdy nebude ako predtým. „Musím s tým žiť až do svojej smrti. A Putinovi na nich nezáleží, pošle ich na smrť, koľko bude potrebovať,“ povedal denníku The Times.

„Bolo to v rovnakom čase, ako keď Hitler zahájil útok na ZSSR,“ vysvetľuje Saša, ktorého prvý deň ruskej invázie na Ukrajinu prebudilo po štvrtej hodine ráno bombardovanie.  Podľa smeru úderov usúdil, že Moskva útočí na letisko v Hostomeli, vzdialené len niekoľko kilometrov od jeho kyjevského bytu. Píše portál iDNES.cz.

Maskáče, nepriestrelná vesta a kalašnikov

„Manželke a dvom synom som povedal, nech sa hneď zbalia,“ hovorí s tým, že potom s nimi autom zamieril do Poľska. Akonáhle však bola jeho rodina v bezpečí, vrátil sa do ukrajinskej metropoly bojovať. „Keby som to neurobil, nemohol by som sa svojim synom pozrieť do očí,“ popísal Saša denníku The Times.

Ako stredopoliar vedel, čo ho čaká. Po návrate nafasoval maskáče, nepriestrelnú vestu a kalašnikov. Vo výbave nechýbala ani munícia, ochranné okuliare, čierna kukla, vystreľovací nôž či lekárnička. Armáda ho priradila k jednotke dvanástich mužov – zmesi profesionálnych vojakov, záložníkov a dvoch niekdajších príslušníkov francúzskej cudzineckej légie.

„Niektorých som poznal, iných som videl prvýkrát. Ale teraz si všetci stopercentne dôverujeme,“ opisuje Saša, podľa ktorého má každý z mužov v jednotke svoju špecializáciu. On pôsobí ako ostreľovač. Vyzerajú ako bežná ukrajinská jednotka, majú však zvláštnu úlohu. „Zabíjame zbabelcov,“ hovorí Saša.

Rozoznať sabotérov od civilistov je ťažké

Onedlho bude mať štyridsať a v dobách mieru pracoval ako manažér pre stavebnú firmu. Teraz má so svojou jednotkou za úlohu nájdenie a zadržanie ruských sabotérov, ktorí sa snažia infiltrovať za ukrajinské línie. „Títo ľudia môžu klásť nástražné zariadenia, označovať ciele pre delostrelectvo, umiestňovať kamery či útočiť na kontrolné stanovište," podotýka.

Niektorí ruskí sabotéri môžu mať podľa západných médií za úlohu zabiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského aj ďalších predstaviteľov štátu.

Sašovi a jeho tímu identifikáciu podozrivých uľahčuje nočný zákaz vychádzania v metropole. Aj po zotmení však po cestách nevyhnutne jazdí rad bežných Ukrajincov. „Samozrejme nestrieľame na každé auto. Zastavíme ho, skontrolujeme doklady, vypočujeme si vysvetlenie, v prípade zranenia ponúkneme pomoc,“ vysvetľuje Saša, podľa ktorého je to veľmi stresujúca práca.

Vojak Vojna na Ukrajine Twitter/Denise Miller

„Sabotéri chodia v bežnom oblečení. Je ťažké ich rozoznať od civilistov. My hovoríme po rusky, oni hovoria po rusky. Bolo by jednoduchšie, keby nás napadol Taliban,“ žartuje. Ruskí vojaci sú známi aj tým, že sa v rámci svojich operácií prezliekajú do uniforiem ukrajinskej armády či polície.

Sašova jednotka nedávno dostala informáciu o skupine sabotérov v aute. Poznala poznávaciu značku aj farbu vozidla, ale nevedela, koľko má čakať ľudí. Keď auto zastavili, vo vnútri sedeli traja mladíci. „Jeden z členov tímu uvidel zbrane a začal kričať, spustili sme paľbu a zabili sme ich,“ hovorí Saša.

Jeho jednotka u všetkých mužov našla okrem zbraní aj mobilné telefóny s ruskými číslami. Telá si odviezla ukrajinská vojenská rozviedka.

„Nič už nebude rovnaké, do smrti s tým budem žiť“

Operácia Sašu hlboko zasiahla. „Je nemožné vrátiť sa do normálneho duševného stavu. Nikdy predtým som nikoho nezabil,“ popísal svoje rozpoloženie s tým, že hoci má pri službe strach, viac než o seba sa obáva o svoju rodinu.

„Nebojím sa zomrieť. Nenávidím Rusov, pretože zo mňa urobili vraha. Stále pred sebou vidím tváre zabitých v aute. Nikdy v živote som si nemyslel, že budem niečo také robiť. Som veriaci človek. Viem, že ľudia by sa nemali zabíjať. Ale donútili ma. A kvôli nim s tým musím po zvyšok života žiť,“ hovorí.

Putin Prezident TASR/AP

„Je mi ich ľúto. Ale s každým Rusom, ktorého zabijeme, je ich v našej krajine menej. Budem bojovať až do konca,“ povedal The Times. Vojna podľa neho bude trvať najmenej pol roka. „Urobia všetko, čo im Putin povie. Majú zbrane a je ich 150 miliónov. Môže poslať na smrť toľko ľudí, koľko chce,“ uzatvára.

Rusko začiatkom týždňa oznámilo, že výrazne obmedzí svoje vojenské aktivity v okolí Kyjeva a tiež Černihivu na severe krajiny. Velenie ukrajinskej armády potom uviedlo, že zaznamenalo sťahovanie niektorých jednotiek z Kyjevskej a Černihivskej oblasti smerom do Bieloruska, hromadný odchod však doteraz nenastal.

Kyjev aj jeho západní spojenci sa obávajú, že cieľom Ruska môže byť rozhodujúca ofenzíva na východe Ukrajiny.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 11:15