TASR/Satellite image 2022 Maxar Technologies via AP
StoryEditor

Ukrajine sa podarilo ovládnuť oblasti na severe. Družicové snímky potvrdzujú, že Rusi klamú

TASR05.04.2022., 10:00h
Ukrajinské sily získali späť kľúčové oblasti na severe krajiny po tom, ako prinútili ruské sily, aby sa stiahli z územia okolo mesta Černihiv a z oblastí, ktoré sa nachádzajú na sever od Kyjeva. Uviedla to v utorok britská vojenská spravodajská služba. TASR správu prevzala od agentúry Reuters.
Lajkuj Brainee.sk na

Je pravdepodobné, že v znovudobytých oblastiach budú pokračovať menšie boje. Ich počet sa však bude zmenšovať s tým, ako sa zvyšné ruské sily budú sťahovať, uviedlo britské ministerstvo obrany vo svojej pravidelnej aktualizácii situácie na Ukrajine, zverejňovanej na sociálnej sieti Twitter.

Mnoho sťahujúcich sa ruských jednotiek sa bude musieť pravdepodobne prezbrojiť predtým, než sa presunú vykonávať operácie na východ Ukrajiny, uvádza britský rezort obrany. Agentúra Reuters však upozorňuje, že sa jej uvedené informácie nepodarilo nezávisle overiť.

Vojna Vojna na Ukrajine Twitter/Холод

Ďalším kľúčovým cieľom je mesto Sloviansk

​Ruské invázne jednotky pripravujú ofenzívu proti mestu Sloviansk v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v snahe obkľúčiť ukrajinské jednotky a spojiť sa s ďalšími ruskými silami v regióne Donbasu.

Vyplýva to z najnovšej analýzy washingtonského Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), ktorú v pondelok večer tento think-tank zverejnil na svojej internetovej stránke. „Výsledom snahy ruských síl postupujúcich z mesta Izium – juhovýchodne od mesta Charkov – o dobytie Slovianska bude pravdepodobne ďalšia kľúčová bitka vojny na Ukrajine,” uvádza sa v správe ISW.

Ak sa ruským silám nepodarí dobyť Sloviansk, ich snaha dobyť celé územie Doneckej a Luhanskej oblasti na východe „pravdepodobne zlyhá”, vyplýva ďalej z analýzy think-tanku ISW. Podľa neho ešte stále nebadať u ruských jednotiek v týchto oblastiach výraznejší územný postup.

Ruské jednotky opustili okolie miest Černihiv a Sumy na severe a „pravdepodobne sa z týchto oblastí v najbližších dňoch úplne stiahnu”, dodal inštitút v najnovšej správe.

Snímky ukazujú, že Rusi klamú

Satelitné snímky zverejnené v pondelok zjavne vyvracajú tvrdenia Ruska, že mŕtve telá v civilnom oblečení sa v Buči pri Kyjeve objavili až po ústupe ruských jednotiek z tohto zdevastovaného ukrajinského mesta. Informuje o tom agentúra AFP s odvolaním sa na zistenia americkej spoločnosti Maxar, zaoberajúcej sa kozmickými technológiami.

Družicové snímky ulice v Buči, pochádzajúce z polovice marca, ukazujú niekoľko tiel civilistov ležiacich na ceste alebo mimo nej – tam, kde ukrajinskí predstavitelia podľa vlastných vyjadrení našli po stiahnutí ruských vojakov viacero mŕtvol.

Buča TASR/Satellite image 2022 Maxar Technologies via AP

„Satelitné snímky Maxaru vo vysokom rozlíšení, zozbierané nad Bučou na Ukrajine (severozápadne od Kyjeva), potvrdzujú a dosvedčujú nedávne videá a fotografie na sociálnych sieťach, na ktorých bolo vidieť telá ležiace na uliciach a ponechané vonku niekoľko týždňov,” uviedol v pondelok vo vyhlásení hovorca spoločnosti Maxar Technologies Stephen Wood.

Noviny The New York Times zverejnili analýzu zväčšených snímok z Jablonskej ulice v Buči a po ich porovnaní s videozáznamom mŕtvych tiel z 1. a 2. apríla prišli k záveru, že mnoho tiel tam ležalo už najmenej tri týždne – teda v čase, keď mesto ovládali ruské jednotky, píše AFP.

​Fotografi agentúry AFP vstúpili do Buče v sobotu a priamo potvrdili prítomnosť približne 20 tiel v civilnom oblečení, pričom niektoré mali zviazané ruky. Fotografie vyvolali celosvetové pobúrenie a obvinenia z vojnových zločinov.

Ruské ministerstvo obrany zodpovednosť odmietlo s tým, že všetky jeho jednotky „sa z Buče kompletne stiahli 30. marca”. Kremeľ poprel pravosť snímok so znepokojivým obsahom, ktoré sa začali objavovať z Buče, a označil ich za "falzifikáty” zinscenované Ukrajinou.

Toto tvrdenie zopakoval v pondelok na pôde Organizácie Spojených národov veľvyslanec Moskvy Vasilij Nebenzija na tlačovej konferencii, keď vyhlásil, že mŕtvoly na snímkach v Buči tam neboli, keď ruskí vojaci opustili mesto. „Zrazu sa objavia na uliciach, ležia na cestách jeden za druhým, vľavo i vpravo, niektorí sa hýbu, niektorí preukazujú známky života,” povedal Nebenzija.

Buča TASR/Satellite image 2022 Maxar Technologies via AP

​Družicové snímky Maxaru z 19. a 21. marca však ukazujú, že na Jablonskej ulici v Buči sa už vtedy nachádzalo viacero tiel, pripomína AFP. V analýze New York Timesov sa uvádza, že na snímkach Maxaru je vidieť tmavé objekty podobnej veľkosti ako ľudské telá na ulici už medzi 9. a 11. marcom.

V druhom porovnaní denník The New York Times analyzoval video zverejnené na Instagrame, na ktorom bolo zachytené telo ležiace na ulici pred dvoma vozidlami. Satelitná snímka z 21. marca ukazuje telo i vozidlá v rovnakej pozícii, píše AFP.

Civilných obetí môže byť oveľa viac ako v Buči

Civilných obetí v iných oslobodených ukrajinských mestách môže byť „oveľa viac” než v Buči, povedal v pondelok prezident Volodymyr Zelenskyj. Spomenul napríklad mesto Boroďanka západne od Kyjeva, informoval portál britskej stanice Sky News.

TASR/AP

​Zelensky vyzval zahraničných novinárov, aby navštívili Buču, približne 30 kilometrov severozápadne od Kyjeva, aj ďalšie mestá a aby zdokumentovali vraždenie civilistov. Prezident dodal, že je v záujme Ukrajiny, aby sa začalo vyšetrovanie smrti týchto ľudí.

Ukrajinský prezident tiež oznámil, že v utorok bude mať prejav na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN, ktorá sa bude zaoberať pokračujúcou vojnou a krízou na Ukrajine.

Zelenskyj podnikol v pondelok ešte predtým prvú cestu mimo hlavného mesta Kyjev, o ktorej jeho úrad verejne informoval - prezident sa išiel presvedčiť o situácii v Buči a to, čo tam videl, označil za „genocídu” a „vojnové zločiny”, píše Sky News.

​Neskôr vo videoprejave pred rumunským parlamentom Zelenskyj povedal: „Armáda mučila ľudí a máme všetky dôvody na to, aby sme boli presvedčení, že mnohí ľudia boli zavraždení.”

Postavení pred spravodlivosť

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo videoodkaze v pondelok neskoro večer zaviazal, že údajní vojnoví zločinci na Ukrajine budú postavení pred spravodlivosť. Ukrajina podľa jeho slov pracuje s Európskou úniou a Medzinárodným trestným súdom (ICC) v holandskom Haagu na tom, aby zaistili, že vojnové zločiny v Buči a ďalších ukrajinských mestách budú úplne vyšetrené. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Zodpovedné osoby musia byť za tieto zločiny potrestané, zdôraznil Zelenskyj. „Príde čas, keď sa každý Rus dozvie celú pravdu o tom, kto z nich zabíjal ich spoluobčanov,” dodal ukrajinský prezident. Ukrajina oznámila, že po ústupe ruských vojakov našla telá 410 civilistov v mestách Buča a Irpiň, nachádzajúcich sa blízko Kyjeva.

TASR/AP

​Ukrajina spolu s mnohými svetovými veľmocami vyhlasuje, že tento masaker spáchali ruskí vojaci. Moskva tvrdí, že so zabitím týchto ľudí nemá nič spoločné, a fotografie mŕtvych označila za „falošné".

Zelenskyj informoval o svojej ceste do Irpiňa a Buče s tým, že „sú skrátka zničené”. Ukrajinský líder dodal, že sa obáva, že ruskí vojaci sa teraz snažia „zakryť stopy po svojich zločinoch”. Znova vyzval na tvrdšie sankcie proti Rusku.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:28