Ruskí vojaciTwitter/Illia Ponomarenko​/Unsplash/Oleksandra Bardash
StoryEditor

Rusi mali z Černobyľu ukradnúť rádioaktívny lup. To je na Darwinovu cenu, odkazujú Ukrajinci

pmaČTKiDnes12.04.2022., 15:00h
Pri rabovaní odstavenej jadrovej elektrárne v Černobyle ukradli Rusi veľké množstvo vysoko rádioaktívnych látok, oznámili ukrajinské úrady. Takéto suveníry im však môžu spôsobiť chorobu z ožiarenia a popáleniny.
Lajkuj Brainee.sk na

Okupantom posmešne prisúdili pomyselnú Darwinovu cenu za hlúpe správanie vedúce k zdravotnej ujme. Ruskí vojaci už Černobyľ opustili, píše portál iDNES.cz.

Ruské jednotky obsadili elektráreň, ktorá bola v roku 1986 dejiskom bezprecedentnej jadrovej katastrofy, hneď na začiatku invázie na Ukrajinu.

Lup z Černobyľu

Následne okrem iného vyrabovali a zničili dve laboratóriá pre výskum rádioaktívneho materiálu, informovala ukrajinská štátna Agentúra pre správu vylúčených oblastí. Označila to za „akt jadrového terorizmu“.

Z úložiska zdrojov ionizujúceho žiarenia Rusi podľa agentúry „ukradli a zničili 133 zdrojov s celkovou intenzitou sedem miliónov becquerelov". To zodpovedá 700 kilogramom rádioaktívneho odpadu so žiarením beta a gamma.

Ukrajinské úrady aktuálne netušia, kde by sa ukradnuté veci mohli nachádzať. Agentúra upozornila, že aj nepatrné množstvo rádioaktívnych látok môže byť smrtiace, pokiaľ sa s ním bude zaobchádzať neodborne.

„Je možné, že ich zanechali vo vylúčenej zóne, ale dosť pravdepodobne si látky ruskí vojaci odniesli ako suveníry. V takom prípade ašpirujú na Darwinovu cenu,“ napísal úrad posmešne na Facebooku. Cenu pomyselne dostávajú jedinci, ktorí si obzvlášť hlúpo spôsobia smrť alebo zdravotnú ujmu a „odstránia sa tým z génového fondu ľudstva“.

​Ak by si totiž Rusi látky u seba nechali, takmer iste by po dvoch týždňoch utrpeli popáleniny, chorobu z ožiarenia a ďalšie nevratné procesy v tele. „Takýmto správaním by prebrali Darwinovu cenu z rúk tých zatratených rasistov, ktorí vdýchli prach v Červenom lese,“ uviedla Agentúra pre správu vylúčených oblastí.

Odkazovala na Rusov, ktorí v oblasti kopali zákopy, pričom sa vystavili značným dávkam radiácie. Rádioaktívny prach zdvíhaný ťažkými ruskými vozidlami mohli vdýchnuť vojaci, ktorí nemali na sebe ochranné prostriedky, uviedli pracovníci elektrárne.

Červený les, ktorý sa nachádza v blízkosti elektrárne, je považovaný za jedno z najrádioaktívnejších miest na svete. Bezprostredne po katastrofe z roku 1986 túto oblasť zasiahol rádioaktívny spád. Podľa agentúry Reuters dostal borovicový les svoje meno po tom, čo sa po katastrofe sfarbil do červenej farby. Dnes je považovaný za najviac kontaminovanú oblasť v celej černobyľskej uzavretej zóne.

Černobyľská jadrová elektráreň už neslúži na výrobu energie, v areáli sa však stále chladí jadrové palivo. Na konci marca ukrajinská štátna spoločnosť Energoatom, ktorá prevádzkuje jadrové elektrárne v krajine, oznámila odchod okupačných vojsk z Černobyľu. Oblasť je teraz pod kontrolou ukrajinských úradov.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 03:19