PolitikTwitter/Valeria S.
StoryEditor

Princ temnoty Medvedčuk s Putinom pozerával F1, vodca z neho mohol urobiť prezidenta. Kto je kľúčový zajatec?

khiDnes14.04.2022., 13:00h
Rozstrapatený muž v ukrajinskej uniforme, ktorého zadržaním sa v utorok pochválili ukrajinské úrady, nie je len tak hocijakým zajatcom.
Lajkuj Brainee.sk na

Šedá eminencia tamojšej politiky Viktor Medvedčuk celý život presadzuje užšie vzťahy s Ruskom a sám seba líči ako kľúčového prostredníka medzi oboma krajinami.

Ku Kremľu má skutočne blízko. Už dvadsať rokov sa totiž priatelí s Vladimirom Putinom, píše portál iDNES.cz.

F1 s Putinom

Ak je pravda, že Putin uvažoval o bábkovej vláde, ktorú by po úspešnej „špeciálnej vojenskej operácii“ dosadil do Kyjeva, Viktor Medvedčuk mohol byť jeho voľbou číslo jeden. Má na to všetky predpoklady, teda mal. Až do utorka, keď ho zadržali ukrajinské tajné služby.

Šesťdesiatšesťročný politik je Putinov blízky priateľ, jeden z najbližších. Na ilustráciu postačia dve informácie. Ruský prezident je krstným otcom Medvedčukovej najmladšej dcéry Darji, obaja politici sa spolu tiež v minulosti v Putinovom moskovskom či sočskom sídle radi pozerali na preteky Formule 1 a zápasy ruského bojového športu sambo.

Medvedčuk Politik Twitter/Alexander Khrebet

​Hoci sám Putin ich vzťah nepovažuje vyložene za priateľský, s Medvedčukom sa stýkal skoro dvadsať rokov. Keď ich v roku 2003 predstavil spoločný známy Alexander Vološin, hneď si padli do oka. Zistili, že zdieľajú rovnaký pohľad na svet, na Európsku úniu, na Západ. Len v náhľade na budúcnosť Ukrajiny sa ich názory ľahko rozchádzali.

„Putin si myslí, že sme s Rusmi jeden národ, ale podľa mňa to tak nie je. Sme dva slovanské národy s prepletenou históriou a náboženstvom,“ zveril sa kedysi Medvedčuk denníku The Independent. „Stále mu to hovorím. Nemyslím si, že sme jeden národ. To jednoducho nemôžete tak povedať,“ dodal bývalý právnik.

Ich vzťah to však nenarušilo a Medvedčuk ho vo svojej kariére úspešne využil. Sám vyhlásil, že by bol „hriech“, keby to neurobil. Postupom rokov sa na ukrajinskej scéne stal jedným z najvplyvnejších oligarchov. A tiež jedným z najbohatších. Jeho majetok sa podľa Forbesu odhaduje na 620 miliónov dolárov.

Zbohatol okrem iného na kúpe rafinérie v Rusku. Medzi Ukrajincami Medvedčuk mával prezývku Šedý kardinál, v posledných rokoch mu jeho kritici hovoria Princ temnoty. Rodák z ruského mesta Počet v Krasnojarskom kraji viedol v rokoch 2002 až 2005 kanceláriu druhého ukrajinského prezidenta Leonida Kučmu a v politike už so striedavými úspech zostal.

Niekoľko rokov tiež šéfoval strane Opozičná platforma - Pre život, ktorá presadzuje užšie vzťahy s Ruskom a čo najväčšie odtiahnutie Ukrajiny od Západu. Do kresla predsedu sa dostal vďaka svojej, ako sám líčil, nenahraditeľnosti pre ukrajinsko-ruské vzťahy.

Politici Medvedčuk Facebook/Fethiye Televizyonu

„Viem, že som jediný, kto to dokáže. Ostatní to skúsili a pohoreli,“ povedal v roku 2018 k výmenám zajatcov medzi proruskými separatistami a Ukrajinou po tom, čo vypukli nepokoje na Donbase. Vybavoval odkazy, pomáhal s rozhovormi. Podľa svojich slov to robil rád. Chcel totiž, aby sa „ľudia vrátili k svojim rodinám“.

K okupácii Krymu, ktorá udalostiam na východe Ukrajiny predchádzala, Medvedčuk o pár rokov neskôr povedal, že je polostrov síce legálne súčasťou Ukrajiny, ale „de facto bohužiaľ patrí Rusku“. Dodal, že sa územie pod správu svojho právoplatného vlastníka zrejme už nevráti, a jedným dychom Kyjev obvinil, že obyvateľov Krymu dohnal k tomu, že ruskú nadvládu sami privítali.

Sankcie, obvinenia zo zrady, domáce väzenia

Práve po ruskej invázii na Krym ho Spojené štáty zaradili na sankčný zoznam s dodatkom, že „využíva svoje prostriedky a svoj vplyv na podporu či jednanie v mene ruských vládnych predstaviteľov“. Na začiatku tohto roku potom Američania pridali nové sankcie a medzi inými Medvedčuka obvinili, že sa v očakávaní ruskej invázie na Ukrajinu podieľa na príprave kolaborantskej vlády.

Moc šedej eminencie ukrajinskej politiky začala definitívne slabnúť s nástupom prezidenta Volodymyra Zelenského. Ten Medvedčukovi vlani na jar nechal zmraziť majetok a opísal, že vyvádza peniaze z rafinérie a posiela ich separatistom na Donbase. Podľa BBC tam tiež mal kupovať uhlie a samozvané republiky tak sponzorovať. Zelenskyj neskôr zakázal aj vysielanie troch proruských televízií, ktoré Medvedčukovi patria.

Ako oficiálny dôvod vtedy prezidentská kancelária uviedla, že tieto kanály šíria protiukrajinskú propagandu. Netrvalo dlho a kamarát ruského vládcu bol zatknutý pre podozrenie zo zrady a financovania terorizmu. Nové vedenie krajiny ho tiež obviňovalo, že predáva vojenské tajomstvá Moskve a že vydrancoval prírodné bohatstvo okupovaného Krymu.

Medvedčuk všetky obvinenia odmietol a vyšetrovanie označil za politicky motivované. Aj Putin vraj vtedy zúril a údajne pohrozil, že na túto „politickú perzekúciu“ a „hon na čarodejnice“ odpovie. Sám Medvedčuk nakoniec skončil v domácom väzení, ktoré mu súdy postupne predlžovali. Bol v ňom presne do začiatku vojny. Vo štvrtok 24. februára utiekol a odvtedy sa skrýval.

Politik Ukrajinský politik Facebook/Hasan Yusuf Etyemez/Jakub Rejzek

Jeho právnik agentúre Reuters mimochodom vysvetlil, že Medvedčukovi hrozí nebezpečenstvo od „nacionalistických skupín“, a musí preto striedať miesta svojho pobytu. Ukrajinské úrady v tom čase neváhali a konali. Zelenskyj rozhodol, že politické strany s väzbami na Rusko nesmú ďalej fungovať, medzi nimi aj Medvedčukova Opozičná platforma. V chorvátskej Rijeke zase oligarchovi zabavili jachtu Kráľovská romanca v hodnote 200 miliónov dolárov.

Fotografia viditeľne vyčerpaného Medvedčuka v putách potom vyvolala značné ohlasy na Ukrajine aj vo svete. Riaditeľ kontrarozviedky SBU Ivan Bakanov akciu opísal ako „bleskovú a nebezpečnú niekoľkoúrovňovú špeciálnu operáciu“. Prezident Ukrajiny dodal, že Medvedčuk sa vydával za vojaka. „Ak si vybral armádnu uniformu, platia pre neho vojnové zákony," poznamenal.

Zelenského poradca Mychajlo Podoljak o Medvedčukovi napísal, že „pravidelne klamal o situácii“ na Ukrajine, „ukradol peniaze a nakoniec sa stal jedným z iniciátorov vojny“. Pre Kyjev je tak chytený zradca hodnotným úlovkom. „Navrhujem Ruskej federácii, aby sme vášho chlapíka vymenili za našich chlapcov a dievčatá, ktorí sú teraz v ruskom zajatí,“ odkázal Zelenskyj Medvedčukovmu priateľovi Putinovi.

Medvedčuka v Kremli vymeniť nechcú

Kremeľ o výmenu Medvedčuka záujem nemá. „Nie je ruským občanom, nemá nič spoločné so špeciálnou vojenskou operáciou. Je to zahraničný politický činiteľ,“ uviedol kremeľský hovorca Dmitrij Peskov.
Podľa Peskova Kremeľ netuší, či by Medvedčuk o takúto výmenu záujem mal a dodal, že politik „nikdy nemal žiadne zákulisné vzťahy s Ruskom".

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 21:29