Ruská exšpiónkaTwitter/Мария Бутина
StoryEditor

Putinova exšpiónka: Strávila rok v americkom väzení, teraz je Butinová ruskou poslankyňou a velebí vojnu

dttiDnes17.04.2022., 13:13h
Bývalá ruská špiónka Marija Butinová, ktorá strávila rok v americkom väzení, sa v posledných týždňoch stala jedným z najhlasnejších zástancov invázie na Ukrajine.
Lajkuj Brainee.sk na

Tridsaťtriročná žena, ktorá je teraz poslankyňou, považuje ruského prezidenta Vladimíra Putina za muža, ktorý „vie, čo robí“. Píše portál iDNES.cz.

„Pracujte, bratia. Sme s vami navždy,“ vyhlásila nedávno Butinová vo video odkaze ruským vojakom, ktorí sa zúčastňujú na „špeciálnej vojenskej operácii na Ukrajine“, ako Kremeľ inváziu oficiálne prezýva.

Lojálna exšpiónka

Butinová na seba kvôli natáčaniu obliekla sako s písmenom Z – symbolom podpory vojne. Do záujmu médií sa Butinová prvýkrát dostala v roku 2018 po tom, čo ju americký súd usvedčil, že sa snažila preniknúť do americkej Národnej asociácie držiteľov zbraní.

Vo väzení strávila pätnásť mesiacov. Moskva tvrdila, že obvinenia boli politicky motivované a mali podkopať summit Putina a Donalda Trumpa.

Butinová doteraz trvá na tom, že sa v USA len pokúšala „budovať mosty“. Po návrate do Ruska začala pracovať v prokremeľskej stanici RT (Russia Today), vlani ju potom občania zvolili do parlamentu. „Som budovateľkou mieru,“ uviedla v rozhovore pre denník The Times.

Okrem iného sa mu zverila s tým, že o začatí „operácie" na Ukrajine nevedeli ani poslanci vládnucej strany Jednotné Rusko, medzi ktoré patrí. „Keď som sa 24. februára prebudila, nebála som sa. Vedela som, že svet už nebude rovnaký. Podporujem nášho prezidenta a verím mu. Vie čo robí,“ uviedla.

„Tí, ktorí protestujú, sú zradcovia“

Butinová sa domnieva, že séria sankcií, ktoré Západ na Rusko kvôli agresii na Ukrajine uvalil, jej krajinu posilní. „Západ nechápe ruskú mentalitu. Naša krajina sa stane nezávislejšou od západnej ekonomiky a silnejšou,“ myslí si politička napriek tomu, že ruský premiér Michail Mišustin v minulom týždni vyhlásil, že ruská ekonomika čelí najväčšej výzve od rozpadu Sovietskeho zväzu.

O Rusoch, ktorí proti vojne na Ukrajine protestujú, má poslankyňa jasno. „Sú to zradcovia. A sú menšina,“ povedala Butinová, ktorá ochotne opakuje ničím nepodložené tvrdenie Kremľa, že na Ukrajine vládnu neonacisti.

Tank Rusi Twitter/El Confidencial

„Zelenskyj rovná sa Hitler. Čo keby ste sa mohli vrátiť a povedať Židom, čo sa stane? Zastavili by ste Hitlera? Ja by som to urobila. Na Ukrajine dochádza k znovuzrodeniu nacizmu,“ povedala The Times.

Skutočnosť, že v ukrajinskom parlamente momentálne nie je zastúpená ani jedna krajne pravicová strana alebo fakt, že prezident Zelenskyj je sám židovského pôvodu a jeho príbuzní umierali za holokaustu, Butinová nevidí ako prekážku pre to, aby ho mohla nazývať nacistom.

Butinová zopakovala aj ďalšiu lož propagovanú Kremľom, podľa ktorej Ukrajinci páchali na obyvateľoch Donbasu genocídu. Toto tvrdenie vyvrátil Medzinárodný trestný tribunál aj generálny tajomník OSN António Guterres. Je to naopak Rusko, ktoré čelí obvineniu, že na Ukrajine pácha vojnové zverstvá. Ruskí vojaci zavraždili niekoľko sto civilistov v meste Buča, zločinov proti ľudskosti sa dopustili aj v mestách Irpiň či Borodjanka.

Vyženieme západné médiá, teší sa exšpiónka

Také obvinenia však Butinová podľa vzoru Kremľa odmieta. Namiesto toho naznačila, že ukrajinská armáda možno bombardovala vlastné mestá sama, aby zdiskreditovala Moskvu. „Naša armáda je prísne organizovaná. Nezabíjame civilistov,“ uviedla napriek dôkazom o opaku.

Butinová sa v posledných mesiacoch podieľala na návrhu zákona, ktorý by Moskve umožnil vyhnať z Ruska západné spravodajské organizácie, a to v rámci odvety za zákaz RT a ďalších médií podporovaných Kremľom. „Dúfam, že zákon bude schválený. Nahnevalo ma, keď zakázali RT,“ uviedla.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 23:53