Youtube/Good Morning Britain
StoryEditor

Ukrajinský milionár nechal zbombardovať svoj dom. Zistil, že Rusi z neho vystrelili rakety na Kyjev

šev19.04.2022., 15:00h
Andrey Stavnitser špehoval Rusov cez webkameru po tom, ako vtrhli do jeho domu. Uvedomil si, že ho používajú ako základňu na odpaľovanie rakiet na Kyjev.
Lajkuj Brainee.sk na

Ukrajinský milionár kontaktoval kyjevskú armádu, aby zbombardovala jeho vlastný dom po tom, čo uvidel ruských útočníkov cez kamerový systém svojho novopostaveného domu. Tí mali jeho nehnuteľnosť využívať ako základňu na odpaľovanie rakiet.

Podnikateľ Andrey Stavnitser odovzdal súradnice domu na okraji hlavného mesta, keď si uvedomil, že vňom sídla vojenské ciele, pričom obetoval svoj „krásny“ dom, ktorý práve dokončil, aby zničil 12 ruských vozidiel.

„Bolo to pre mňa celkom jasné rozhodnutie. V súčasnosti nemôžete urobiť veľa, aby ste pomohli armáde, a to bola jedna z príležitostí, ktoré som mal,“ povedal podľa MailOnline v Good Morning Britain.

Stavnitser bol nútený opustiť svoj domov na Ukrajine, keď ruský vojaci vtrhli 5. marca do dediny a začali ju okupovať. Podnikateľ tam nechal ochranku, aby jeho nehnuteľnosť strážila. Ruské sily ich však zajali a vypočúvali.

Podľa Stavnitserových slov hľadali okupanti v telefónoch jeho ochrankárov „nacistické správy“. Po niekoľkých dňoch zajatia ich nakoniec pustili a poslali do lesov. Niekoľko dní sa prechádzali divočinou, no nakoniec sa dostali do úkrytu. Neskôr sa im podarilo spojiť aj so svojím zamestnávateľom.

„Ak by ste sa ma pred dvoma mesiacmi spýtali, čo by som cítil, keby boli v mojom dome nepriateľskí vojaci, povedal by som zúrivosť a hnev,“ povedal Stavnitser a pokračoval, „Cítil som sa znechutený, špinavý, keď som sa pozeral na niektorých chlapov, ktorí boli v mojom dome.“

​Po rozhovore so svojím bezpečnostným tímom a po vypočutí toho, čo prežili, prišiel s nápadom. Milionár začal samostatne kontrolovať každú kameru v dome, no na svoje sklamanie zistil, že väčšina z nich je zničená. Teda až na jednu. Bez toho, aby o tom ruskí vojaci vedeli, stále fungovala malá webová kamera, ktorá umožňovala Stavnitserovi špehovať útočníkov, ktorí okupovali jeho dom.

To čo videl boli zástupy vojenských uniforiem. Ruskí vojaci okrem toho, že mu zabrali majetok, používali ho aj ako slad na kradnutý tovar od susedných Ukrajincov. V izbách hromadili televízory, notebooky a iPady.

Stavnitser uvidel aj niečo omnoho horšie. Cez okno videl prechádzať vojenské vozidlá vrátane raketometného systému BM-21 Grad s dosahom 40 kilometrov. Uvedomil si, že jeho dom sa používa ako miesto na odpaľovanie rakiet do Kyjeva a na zabíjanie jeho krajanov.

Uviedol, že po tomto bolo rozhodnutie jednoduché. Odovzdal súradnice ukrajinskej armáde a povedal im, aby zaútočili. Po skončení bombardovania dokázal z webovej kamery spočítať zničené vozidlá. Bolo ich približne dvanásť.

„Nie je to o peniazoch, je to o úsilí vynaloženom do domu,“ dodal. „Práve som ho dokončil Bol to naozaj krásny som,“ vysvetlil. Chcel urobiť všetko preto, aby pomohol Ukrajine vyhrať, pretože chránia Európu.

Milionár osobne pozná ukrajinského prezidenta Zelenského a spolupracoval s ním, keď vláda pripravovala stratégiu Covid-19 pre juh Ukrajiny. Povedal, že je hrdý na to, že má prezidenta, akým je Zelenskyj.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 07:28