ZločinecFacebook/Morbidology
StoryEditor

Monštrum na slobode? Súd kývol na premiestnenie Fritzla, umožní mu požiadať o prepustenie

iDnesČTK21.04.2022., 11:00h
Rakúsky súd v stredu súhlasil s premiestnením Josefa Fritzla.
Lajkuj Brainee.sk na

Rakúšan si vo väznici s uzavretým psychiatrickým oddelením odpykáva doživotný trest za to, že štvrť storočia väznil a sexuálne zneužíval vlastnú dcéru.

Presun do normálnej väznice by Fritzlovi umožnil požiadať o podmienečné prepustenie, prokuratúra sa ale proti rozhodnutiu súdu odvolala, píše portál iDNES.cz.

Prípad, ktorý otriasol svetom

Súd v Kremži v stredu na základe psychiatrických vyšetrení dospel k záveru, že 78-ročný Fritzl môže byť premiestnený do normálnej väznice, kde nepanuje taký prísny režim.

Presun by mu umožnil požiadať o podmienečné prepustenie, o ktoré sa môžu odsúdení na doživotie pokúsiť najskôr po pätnástich rokoch za mrežami, v prípade Fritzla v roku 2023. Súd v prospech Fritzlovho premiestnenia rozhodol už vlani v novembri, po odvolaní prokuratúry ale verdikt zvrátil.

Frizl bol odsúdený v roku 2009 za zločin, ktorý otriasol nielen Rakúskom, ale celým svetom. Ukázalo sa, že muž v roku 1984 v pivnici svojho domu v dolnorakúskom Amstettene uväznil svoju vtedy osemnásťročnú dcéru Elisabeth, ktorú sexuálne zneužíval už od jedenástich rokov.

Držal ju tam potom za strašných podmienok dvadsaťtri rokov, opakovane ju znásilňoval a splodil s ňou sedem detí, z ktorých jedno zomrelo. Aby Fritzl získal vysvetlenie pre záhadné zmiznutie dcéry, prinútil ju napísať list, v ktorom oznámila svoj odchod z domu. Polícia na jeho základe dospela k záveru, že Elisabeth najskôr utiekla k náboženskej sekte.

Hrozný príbeh bol odhalený až po takmer 24 rokoch, a to v apríli 2008 po tom, čo najstaršia z väznených detí, devätnásťročná Kerstin upadla do bezvedomia a Fritzl súhlasil s jej hospitalizáciou.

V marci 2009 bol uznaný vinným zo všetkých šiestich trestných činov, z ktorých ho vinila obžaloba, a to z vraždy, zotročovania, znásilnenia, obmedzovania osobnej slobody, ťažkého donucovania a incestu.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 11:42