TASR/AP
StoryEditor

Desivé odhalenie. Niektoré ženy z hrobov v okolí Kyjeva boli pred zabitím znásilnené, tvrdia experti

ševTASR25.04.2022., 17:30h
Forenzní experti, ktorí skúmajú telá obetí z masových hrobov nájdených severne od Kyjeva, našli dôkazy, že niektoré zo žien z týchto hrobov boli znásilnené predtým, ako ich ruské sily zabili.
Lajkuj Brainee.sk na

TASR správu prevzala v pondelok z webovej stránky denníka The Guardian.

„Zaznamenali sme niekoľko prípadov, ktoré potvrdzujú, že tieto ženy boli pred zastrelením znásilnené,“ uviedol ukrajinský súdny lekár Vladyslav Pirovskij zo skupiny lekárov, ktorá vykonala už niekoľko desiatok pitiev obyvateľov Buče, Irpiňa a Boroďanky. Tieto osoby prišli o život počas ruskej okupácie tohto regiónu.

Lekári z Pirovského tímu obhliadajú približne 15 tiel denne, pričom mnohé z nich sú zohavené, píše The Guardian. „Je medzi nimi mnoho spálených a vážne zmrzačených tiel, čo znemožňuje ich identifikáciu,“ uviedol Pirovskij.

Dodal, že tváre sú často roztrieštené a niektorým telám chýba hlava. Telá niektorých žien podľa neho dokazujú, že obete boli zavraždené paľbou z automatických zbraní, pričom niektoré z nich mali v chrbte až šesť dier po guľkách.

Kyjevský prokurátor Oleh Tkalenko uviedol, že jeho úrad dostal podrobnosti o údajných znásilneniach a vyšetruje okolnosti. „Prípady znásilnenia sú veľmi chúlostivá a citlivá záležitosť,“ povedal Tkalenko a dodal, „Súdni lekári majú špecifickú úlohu kontrolovať genitálie ženských obetí a hľadať známky znásilnenia.“

Ukrajinská komisárka pre ľudské práva Ľudmila Denisová oficiálne zdokumentovala prípady 25 žien, ktoré boli držané v pivnici a systematicky znásilňované v Buči, meste severne od Kyjeva, ktoré je dnes synonymom ruských vojnových zločinov. Úrady varovali, že tieto prípady môžu byť špičkou ľadovca, a obvinili ruské jednotky zo znásilňovania ako nástroja vojny.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 07:14