Zhabaný majetok ruských oligarchovTASR/AP/Unsplash/Daniel Barnes
StoryEditor

Irónia osudu. Američania chcú predať zabavený majetok ruských oligarchov, peniaze pošlú na Ukrajinu

kov04.05.2022., 10:00h
Vláda Spojených štátov dúfa, že predá zabavený majetok ruských oligarchov na financovanie ich balíka pomoci Ukrajine v hodnote 33 miliárd dolárov.
Lajkuj Brainee.sk na

Líder amerického Senátu Chuck Schumer povedal, že balík pomoci pre Ukrajinu obsahuje ustanovenia, aby americká vláda zabavila majetok ruským miliardárom.

Vláda sa zamerala na akýchkoľvek oligarchov s prepojením na ruského prezidenta Vladimira Putina v nádeji, že tento krok ovplyvní jeho činy na Ukrajine a zníži moc Putina a jeho spojencov, píše web Axios.

Jachty a luxusné sídla

Na tlačovej konferencii v New Yorku Schumer povedal: „Ukrajina potrebuje všetku pomoc, ktorú môže dostať, a zároveň potrebujeme všetky prostriedky, ktoré môžeme dať dokopy, aby sme Ukrajine poskytli pomoc, ktorú potrebuje."

„Je čas, aby sa sankcionovaní ruskí oligarchovia zodpovedali za neprávom získaný majetok."

Biely dom pod Bidenovou administratívou minulý týždeň navrhol legislatívu, ktorá by federálnej vláde umožnila predať akýkoľvek majetok zabavený ruským oligarchom a použiť výnosy na vojenskú a humanitárnu pomoc Ukrajine. Píše web UNILAD.

Návrh obsahoval ustanovenia, ktoré by zefektívnili proces likvidácie zaisteného majetku s cieľom pomôcť Ukrajine. „Títo oligarchovia, lojálni Putinovi, sú mimoriadne bohatí a kúpili si tieto druhy aktív, ktoré sú tu v Spojených štátoch,“ hovorí Schumer.

„Toto sú vecí, o ktorých hovoríme: jachty, sídla. Môžete sa opýtať: Sú niektoré z týchto aktív v New Yorku? Je zrejmé, že ich je celá kopa," dodal.

 Zhabaná jachta Luxusná jachta TASR/AP

​Nie všetci ruskí miliardári majú väzby na Putina, obrovské množstvo nezákonného bohatstva však vlastnia vysokí úradníci alebo tí, ktorí sú vo výkonných funkciách v podnikoch kontrolovaných Ruskom. Nie je však jasné, či vláda USA dostane, čo chce, keďže existujú obavy, že návrh je nelegálny.

„Predávanie ruského štátneho majetku, ako sú aktíva centrálnej banky, vytvára ďalšie problémy," napísal profesor práva Paul B. Stephan v The Conversation.

Luxusné sídlo Vila Twitter/Karina Giorgenello

„Medzinárodné právo poskytuje určitý stupeň imunity voči konfiškácii cudzím národom a ich majetku v zámorí. Mimo vojnového obdobia naráža na tieto výzvy konfiškácia štátneho majetku, vrátane amerických vkladov ruskej centrálnej banky."

Táto správa prichádza po tom, čo Najvyšší súd na Fidži rozhodol v prospech ponuky americkej vlády zmocniť sa superjachty, ktorú vlastní ruský oligarcha Suleiman Kerimov.

Jachta v hodnote 320 miliónov dolárov, je v súčasnosti predmetom vyšetrovania, pričom obhajoba tiež poskytla čas na podanie žiadosti o príkaz na pobyt.

Kerimov je politik a podnikateľ s väzbami na Putina a od roku 2018 je sankcionovaný Spojenými štátmi za údajné pranie špinavých peňazí.

Flotila jácht má hodnotu viac ako 2,5 miliardy dolárov, a bude mať dlhú cestu k financovaniu ukrajinského balíka pomoci.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:50