Reuters
StoryEditor

Temná spoveď ukrajinského väzňa. Vojak prehovoril, aké krutosti zažíval v ruskom väzení

som05.05.2022., 14:00h
Ukrajinec opísal, ako Rusi mučili svojich väzňov.
Lajkuj Brainee.sk na

Spravodajská stanica BBC priniesla rozhovorom s Ukrajincom Nikitom Horbanom, ktorý strávil v ruskom zajatí tri týždne.

Horban sedel so skríženými nohami na staromódnom oceľovom nemocničnom lôžku a prechádzal prstami po obväze na nohách, kde mal kedysi prsty.

Stále mal na sebe oblečenie, v ktorom ho Rusi poslali domov – vojenské zelené tričko a tepláky. Bol bledý a vychudnutý, pôsobil staršie ako na svojich 31 rokov. Veľmi som schudol. Nevyzerám dobre.“

Mučili ich

Do nemocnice v Záporoží sa vrátil v rámci výmeny väzňov aj so svojim krajanom, ktorému Rusi amputovali nohy.

Podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková pre BBC potvrdila, že Nikitu poslali späť z Ruska. „Pri tejto výmene sa vrátili ťažko zranení ľudia – s amputovanými končatinami, so sepsou a s inými ťažkými zraneniami,“ povedala Vereščuková. „Mali jasné známky mučenia. Príbehy, ktoré nám rozprávali, sú príšerné.“

Nikita nebol vojak, pracoval v laboratóriu v Kyjevskej nemocnice. Rusi ho aj tak zajali a mučili.

Rusi vpadli do jeho dediny

Nikitovo utrpenie sa začalo začiatkom marca, keď ruská armáda vtrhla do Andriivky, malej dediny západne od Kyjeva.

Nikita sa skrýval v studenej a vlhkej pivnici pod záhradou so svojím nevlastným otcom Sashom, ich manželkami a Nikitovým päťročným synom.

Ruskí vojaci chodili od domu k domu a hľadali mužov, vyťahovali ich z pivníc a úkrytov.

Obyvateľov dediny, ktorých nezabili, mučili. Zaviazali im oči a so zbraňou v ruke ich odviedli na niečo, čo vyzeralo ako pole, kde ich mučili.

Mráz a voda v čižmách

Rusi im zobrali čižmy, naplnili ich vodou a znova im ich obuli. Potom boli väzni nútení ľahnúť si tvárou k zemi na ihrisku v treskúcom mraze. „Ležali sme tak tri alebo štyri noci pod dažďom a bolo stále chladnejšie a chladnejšie,“  povedal Nikita.

Na zemi ležali spolu s otcom. Z času na čas sa uisťovali, či sú ešte živí. Neďaleko nich prebiehalo ostreľovanie.

​Keď ležali na poli, Nikitovi sa do nôh dostal hlboký chlad. Čoskoro ich už vôbec necítil. 

Neskôr ich ich Rusi „pozbierali“ zo zeme a naložili na nákladné autá. V určitom okamihu ich spojili s ďalšou skupinou väzňov a naložili do helikoptér. 

Z helikoptér ich preložili do nákladného lietadla. Nikita cítil, ako sa motory rozbiehajú a lietadlo uháňa po dráhe a vzlieta. 

ukrajina hrob TASR/AP

Kurks

Keď mu strhli pásku z očí, konečne videl svoje nohy. Prsty na nohách mu sčerneli. Mal veľké omrzliny, preto požiadal o lekársku pomoc.

V poľnej nemocnici mu vysušili a obviazali prsty na nohách, ale to bolo všetko. Obuli mu topánky a po piatich dňoch v tábore ho spolu s ďalšími väzňami previezli nákladnými autami do vyšetrovacej väzby číslo 1 - väznice v ruskom meste Kursk.

Nových väzňov navliekli do uniforiem, ostrihali si vlasy a povedali im, že budú „zaočkovaní", čo sa ukázalo ako slovo pre bitku.

„Prvú noc som si uvedomil, že vôbec necítim ani neovládam svoje chodidlá," povedal a dodal, že mu začali „strašne páchnuť.“

Starostlivosť vo väznici bola minimálna – injekcia antibiotika a výmena obväzu raz za tri dni. Podľa Nikitu mu väzenský lekár povedal: „Máme tu dobré lieky a lekársku starostlivosť, ale to nie je pre vás."

Nútili ich spievať vlastenecké ruské pesničky

Väzni boli podľa jeho slov nútení učiť sa vlastenecké ruské piesne naspamäť a hrať ich pre stráže, povedal Nikita. Doobeda sa ich museli naučiť a vedieť zaspievať na povel.

Dva-až trikrát denne ich vypočúvali a bili. Dokonca boli prinútení podpísať dokumenty, v ktorých prehlásili, že s nimi bolo dobre zaobchádzané a že im nebolo ublížené. Týmto spôsobom sa sa dozvedeli, kde sa nachádzajú, pretože na dokumentoch bola pečiatka „Centrum predbežného zadržania Kursk 1“.

Amputovali mu prsty

Stav Nikitových nôh sa po troch týždňoch dramaticky zhoršil a spolu s ďalšími dvoma väzňami ho previezli do nemocnice. Tamojší chirurg mu povedal, že mu budú musieť amputovať všetky prsty na nohách.

Po operácii strávil týždeň v nemocnici, kým mu tamojší úradník povedal, že jeho a niekoľkých ďalších ťažko zranených mužov pošlú domov, „aby sa o vás postarali vaše rodiny“.

Nikita sa už nevrátil z nemocnice do väzenia do Kurska, kde naposledy videl svojho otca Sashu. Z nemocnice sa dostal do nákladného lietadla, ktoré pristálo na Kryme. Rusi ťažko zranených Ukrajincov naložili na korbu prázdnych áut a päť hodín ich viezli k cieľu, kde malo dôjsť k výmene. Ukrajinskej strane tvrdili, že pre nich nemajú sanitky.

Návrat domov

Na mieste stretnutia Rusi uložili ranených na diaľnicu na nosidlá a odišli. Prišli ukrajinskí vojaci a pozbierali ich. Nikita neveril, že je na Ukrajine až do chvíle, keď sa mu jeden z vojakov pozrel do očí a po ukrajinsky povedal: „Vitaj späť kamarát.“

Pokúsil sa zavolať svojej žene, netušil, či ešte vôbec žije. Na druhý pokus mu zodvihla.

Povedala mu, že bola s Artemom v Belgicku a že sú v bezpečí. „Päť minút sme len plakali do telefónu," povedal Nikita. „Snažili sme sa spolu rozprávať, ale nešlo to. Po lícach mi stekali slzy. Len som ju počul pozdraviť a nemohol som sa nadýchnuť.“

Pred pár dňami ho previezli do kyjevskej nemocnice, kde predtým pracoval.

„Znamená to pre nás všetko, že ho máme späť,“ povedal chirurg Jurij Šylenko. „Bude sa musieť znova naučiť chodiť, ale urobíme pre neho všetko."

Nikita si obliekol nemocničné papuče a ukázal svoj pokrok tým, že sa postavil a urobil pár krokov.

„Myslím na jednu vec,“  povedal, keď odišli. „Idem k svojej žene a synovi.“

Výmena zajatcov

Rusi sa podľa Vereščukovej pokúsili vymeniť civilných rukojemníkov za ruských vojenských zajatcov na Ukrajine, čo je v rozpore so Ženevskými konvenciami o vedení vojny. Tá zakazuje nútené deportácie. „Vieme, že je tam viac ako tisíc rukojemníkov - vrátane takmer 500 žien. Vieme, že sú vo väzniciach a ústavoch predbežného zadržania v Kursku, v Briansku, v Riazane, v Rostove,“ povedala.

 Vereščuková tiež upozornila na ťažkosti čo sa týka zaistenia oslobodenia žien počas výmen zajatcov. „Odmietame teraz realizovať výmeny, kde na zozname nie sú ženy. Takto sa snažíme zachrániť naše ženy a civilistov,“  uviedla.

Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu (24. februára) sa medzi Moskvou a Kyjevom uskutočnilo viacero výmen väzňov. Ukrajina vo štvrtok oznámila, že získala späť 33 vojakov a 12 civilistov. Minulý týždeň bolo oslobodených 19 Ukrajincov, niekoľko dní predtým sa udiala výmena zahrňujúca 76 ľudí, uvádza Kyjev.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
12. máj 2024 22:58