Reuters
StoryEditor

Kompenzácia? Za nehodu ťažko, odkázali ruské úrady rodine vojaka z krížnika Moskva

pmaiDnes06.05.2022., 17:00h
Otec po zhruba dvoch týždňoch čakania na správy o svojom synovi zmenil názor na vojnu na Ukrajine a prokuratúre zaslal formálnu sťažnosť.
Lajkuj Brainee.sk na

Rusko nevyplatí žiadne vojnové kompenzácie rodinám vojakov, ktorí zomreli pri potopení krížnika Moskva. Podľa oficiálneho vyjadrenia Kremľa sa totiž loď nezúčastnila vojenskej operácie a ku dnu išla následkom nehody. Jeden z rodičov zdieľal list s vysvetlením, ktorý dostal od ruských úradov. Informoval o tom portál iDnes.cz.

Dmitrij Škrebec sa obrátil na prokuratúru ruskej čiernomorskej flotily, vojenského útvaru, pod ktorý spadal krížnik Moskva. Pýtal sa na svojho syna Jegora, člena posádky lode, ktorá sa 14. apríla potopila v Čiernom mori.

Úrad prostredníctvom listu reagoval, že krížnik išiel ku dnu kvôli nehode, nie počas bojov proti Ukrajine. Škrebec mladší je medzi nezvestnými, píše sa v liste podľa portálu Kyiv Post.

Oficiálne rozhodnutie námorníctva tak rodine odopiera bonus pre pozostalých, vrátane 12 miliónov rubľov, ktoré nedávno sľúbil príbuzným vojakov padlých v boji proti Ukrajine ruský prezident Vladimir Putin.

Otec zmenil názor na inváziu

Ukrajinské médiá v apríli upozornili na príspevky Dmitrija Škrebca na sociálnych sieťach. Tesne po potopení Moskvy vyzýval na odstránenie Ukrajiny ako štátu alebo na zabitie čo najviac Ukrajincov. Po zhruba dvoch týždňoch čakania na správy o svojom synovi však zmenil názor a prokuratúre zaslal formálnu sťažnosť. 

Rusko od začiatku vojny tají skutočné straty na Ukrajine a zverejňuje upravené údaje. Momentálne sú zhruba desaťkrát nižšie ako tie, ktoré uvádzajú medzinárodné odhady. 

Poradca ukrajinského ministra vnútra Viktor Andrusiv v piatok povedal, že štatistiky mŕtvych či zajatých ruských vojakov sú dostupné na zvláštnych webových stránkach. V Rusku je k nim blokovaný prístup, podľa Andrusiva však operátori zaznamenali viac ako 20-tisíc návštev príbuzných či priateľov vojakov cez VPN, a tiež cez 12-tisíc hovorov s prosbami o informácie o nezvestných.

Medzinárodné spravodajské agentúry a vojenskí experti sa zhodujú, že krížnik Moskva bol vlajkovou loďou a riadiacim strediskom námorných operácií v Čiernom mori od začiatku invázie. Poskytoval aj protileteckú ochranu ďalším lodiam.

13. apríla však podľa správy ukrajinskej armády zasiahli Moskvu dve rakety, následne vypukol požiar a posádka musela opustiť loď.

Ruské úrady priznali len niekoľko desiatok obetí, ostatné zdroje vrátane amerického Pentagonu a britského ministerstva obrany hovoria o 100 až 500 mŕtvych vrátane kapitána.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 22:56