Facebook/VlakFest/ Matúš Horváth a Albert Fikáček
StoryEditor

Nadšenci poskytli dočasný domov vo vlaku miestnym aj ľuďom, ktorí pomáhajú po tornáde v Česku

Ľubomíra Somodiová28.06.2021., 13:00h
Po tragédii na južnej Morave sa Českom prehnala vlna pomoci a solidarity.
Lajkuj Brainee.sk na

Minulotýždňové búrky a tornádo zanechali za sebou na Južnej Morave spúšť a vyžiadali si už šesť obetí. Do postihnutých oblastí už od štvrtka prúdi pomoc. Pomáha, kto môže. Jednotlivci, veľké firmy či živnostníci.

Ľuďom v obci Hrušky, ktorí prišli zo dňa na deň o strechu nad hlavou a brigádnikom, ktorí pomáhajú odstraňovať škody, zatiaľ budú slúžiť ako dočasné ubytovanie lôžkové vozne. Je v nich zabezpečené jedlo, voda a elektrina. Píše portál zDopravy.cz

Spolupráca

„Bol to spontánny nápad, keď som videl, aká je situácia. Veľká vďaka patrí ČD Cargo a šéfovi brnianskej prevádzkovej jednotky Tomášovi Štósovi, že sa nechal veľmi skoro ráno zobudiť a zariadil lokomotívu, ktorá vozne do Hrušiek odviezla,“ povedal Fikáček, ktorý riadi projekt VlakFest a ŽiWELL Express.

Ubytovanie pre stovky ľudí

Spacie vagóny, ktoré teraz pomáhajú ľuďom v zasiahnutých oblastiach, sú bežne využívané nadšencami počas festivalov. Vyspí sa v nich až 300 ľudí. Vagóny by mali ostať na mieste približne týždeň.

Do pomoci sa zapájajú aj ďalší dopravcovia. Väčšinou ponúkajú svoju kapacitu na prepravu. České dráhy poskytli tri vozne. 

V Českej republike je zdokumentovaných približne jedno až päť tornád ročne. Tornádo, ktoré sa vo štvrtok tento týždeň prehnalo južnou Moravou, bolo najtragickejším v Európe od roku 2001. Tragédia si vyžiadala päť životov a desiatky zranených. V zasiahnutých obciach sú poškodené stovky domov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 10:46