TASR
StoryEditor

Bielorusko zablokovalo prístup k ďalšiemu nezávislému médiu. Šéfredaktor skončil v rukách polície

HNonline.sk08.07.2021., 15:05h
Bieloruské úrady vo štvrtok zakázali ďalšiu nezávislú mediálnu organizáciu, Naša Niva, ktorá prinášala správy o hromadných prodemokratických protestoch v krajine.
Lajkuj Brainee.sk na

 Minsk 8. júla (TASR) - K budovám, v ktorých sídli redakcia, boli vyslané policajné jednotky. Dôvodom sú údajne obvinenia zo zverejňovania nelegálneho obsahu, informovala agentúra AFP.

„Ministerstvo pre informácie rozhodlo o obmedzení prístupu na internetový zdroj nn.by,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Šéfredaktora zatkla polícia

Jedny z najstarších novín v krajine, Naša Niva, na sociálnych sieťach uviedli, že stratili kontakt s viacerými svojimi zamestnancami vrátane šéfredaktora Jahora Marcinoviča. Jeho manželka vo štvrtok na Facebooku potvrdila, že ho zadržala polícia.

Ľudskoprávna organizácia Viasna citovala očitých svedkov, podľa ktorých do budov redakcie vstúpili bezpečnostné zložky. Bieloruské združenie novinárov (BAŽ) informovalo, že zadržali i šéfredaktora ďalšieho nezávislého spravodajského webu orsha.eu.

Väzenie pre novinárov

V máji zablokovali v krajine známy portál TUT.by, pričom pre obvinenia z daňových únikov zadržali viacerých jeho zamestnancov. Novinári, ktorí pokrývali masové demonštrácie proti bieloruskému lídrovi Alexandrovi Lukašenkovi, sa v posledných mesiacoch dostali pod narastajúci tlak a mnohým z nich súdy vymerali dlhoročné väzobné tresty. Tento týždeň odsúdili na 14 rokov väzenia za údajné finančné podvody Viktara Babaryku, ktorý chcel vlani kandidovať proti Lukašenkovi v prezidentských voľbách

Západné krajiny uvalili na Lukašenkov režim mnohé sankcie, avšak zdá sa, že na Minsk majú len obmedzený vplyv, keďže ho krajinu naďalej podporuje jej spojenec Rusko, komentuje AFP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 08:23