Najnovší verdikt je súčasťou rozsiahlych čistiek, ktoré bieloruské úrady rozpútali v boji proti nezávislým médiám a aktivistom za ľudské právaTASR
StoryEditor

Urazil Lukašenka, dostal 1,5 roka natvrdo a vysokú pokutu. Tohto novinára trest neminie

TASR03.08.2021., 09:26h
Bieloruský novinár musí zaplatiť pokutu okolo 1350 eur. Informovala Bieloruská asociácia novinárov, ktorú citovala agentúra AP.
Lajkuj Brainee.sk na

Bieloruský súd v pondelok odsúdil novinára Siarheja Hardzijeviča za urážku prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorej sa dopustil v mobilnej četovej skupine. 

Päťdesiatročný Siarhej Hardzijevič si podľa rozsudku odsedí jeden a pol roka väzenia. Okrem toho bude musieť zaplatiť pokutu vo výške zhruba 1350 eur. Najnovší verdikt je podľa AP súčasťou rozsiahlych čistiek, ktoré bieloruské úrady rozpútali v boji proti nezávislým médiám a aktivistom za ľudské práva.

50-ročný novinár si podľa rozsudku odsedí jeden a pol roka väzenia 50-ročný novinár si podľa rozsudku odsedí jeden a pol roka väzenia TASR

Novinára z mesta Drahičyn, ležiaceho zhruba 300 kilometrov juhozápadne od bieloruskej metropoly Minsk, zatkli na základe jeho vyjadrení, ktoré napísal v četovej skupine v aplikácii Viber. Podľa súdu urážal prezidenta a ohováral policajtov. Hardzijevič pred vynášaním verdiktu povedal, že sa "cíti nevinný" a že žiadny trestný čin nespáchal.

Bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna označila odsúdeného novinára za politického väzňa. Podľa agentúry AP ďalších 29 bieloruských žurnalistov zostáva vo väzbe, čaká na súdny proces alebo si už odpykáva trest. Bieloruské orgány vykonali len počas júla vyše dvesto razií v kanceláriách a bytoch novinárov a aktivistov. Prezident Alexandr Lukašenko to označil za "upratovaciu akciu". Predstaviteľov tretieho sektora bieloruský líder nazval "banditmi a západnými agentmi", pripomína AP.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 15:52