Žena sa premenila na kus ľadu, avšak prežila (ilu)unsplash.com, pixabay.com
StoryEditor

Neuveriteľný príbeh Jean Hilliardovej: Zmrzla na kus ľadu, aj tak prežila

Radka Rosenbergová06.08.2021., 12:00h
Jej telo bolo také premrznuté, že keď do nej lekári pichli ihlou, zlomila sa. Aj napriek tomu však prežila. Ako je to vôbec možné?
Lajkuj Brainee.sk na

Tento šokujúci prípad sa odohral v roku 1980, keď mala Jean Hilliardová len devätnásť rokov. Odmalička žila so svojimi rodičmi v malom mestečku Lengby v Minnesote. 22. decembra išla Jean s niekoľkými priateľmi von a okolo polnoci sa v -22 stupňových mrazoch vybrala autom na cestu domov. Jazdu však nezvládla, auto sa na ľade pošmyklo a zišlo z cesty.

Rozhodla sa vyhľadať pomoc, no bola veľmi naľahko oblečená. Myslela si, že pomoc nájde u priateľa Wallyho Nelsona, ktorý mal bývať neďaleko, uvádza portál sciencealert.com. Ako tak kráčala, odrazu nešťastne zakopla a stratila vedomie. 

Jej kamarát Nelson sa na ďalší deň o siedmej ráno zobudil, pričom si kúsok od dverí všimol na trávniku niečo zvláštne. Myslel si, že tam len niekto odhodil kabát a rukavice. Veľmi sa však mýlil. Ležala tam zmrznutá Jean, s očami otvorenými dokorán. Omdlela skôr, ako stihla zaklopať na dvere. Bola tam viac ako šesť hodín.

Ako ľudský nanuk

„Chytil som ju za golier a šmýkal som ju na verandu,“ hovoril Nelson po rokoch v rozhovore pre verejný rozhlas. „Myslel som si, že je mŕtva. Bola tuhá ako doska, no všimol som si niekoľko bublín pod jej nosom.“ Nelson ju chcel okamžite vziať do nemocnice, jej telo však bolo natoľko stuhnuté, že ju nedokázali dostať do auta. Napokon sa to podarilo. 

Nebyť Nelsonovej pohotovej reakcie, Jean by bola ďalšou obeťou podchladenia. Ročne totiž zamrznú tisícky ľudí. Ako je vôbec možné, že prežila? 

Príbehy ľudí, ktorých nezabili mrazivé teploty sú neuveriteľné, no nie zriedkavé. Aj keď si lekári mysleli, že Jean nemá šancu prežiť, nevzdávali to a rozhodli sa bojovať. 

Tvár mala vraj popolavú, oči sa nehýbali a pokožku údajne tak zamrznutú, že keď do nej pichli ihlou, zlomila sa. Podľa lekára Georga Sathera, ktorý ju ošetroval, mala telo studené, úplne tvrdé. Ako keby vytiahli z mrazničky kus mäsa. V priebehu niekoľkých hodín ju zahrievali, až napokon zaznamenali slabučký tep. Jej srdce bilo len dvanásťkrát za minútu. O niekoľko hodín bola opäť pri vedomí, dokonca schopná komunikovať. 

Aj keď je nízka, jej telesná teplota bola údajne stále vysoko nad bodom mrazu. Telo možno bolo navonok studené a biele, dokonca aj oči boli sklovité a nehýbali sa, no orgány jej stále fungovali. Aj vďaka tomu ju lekári mohli oživiť. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 11:06