TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Tisíce Nemcov potrebujú nové očkovanie, zdravotná sestra im pichla slaný roztok

iDneskh12.08.2021., 11:00h
Miesto Pfizeru dávka soli. Viac ako 8-tisíc ľuďom v nemeckom Frieslande v týchto dňoch prichádzajú výzvy, aby sa nechali znovu očkovať proti covidu-19. Oklamala ich zdravotná sestra.
Lajkuj Brainee.sk na

Podávala ľuďom obyčajný fyziologický roztok. Motív zdravotnej sestry, ktorá zmarila očkovanie proti koronavírusu tisíckam Nemcom, nie je potvrdený. Žena však často a nahlas kritizovala vakcíny.

„Táto príhoda ma úplne šokovala,“ napísal na Facebooku Sven Ambrosy k zisteniam polície. Tá podozrieva sestru Červeného kríža, že na jar ľuďom namiesto Pfizeru pichla do paží slaný roztok. V očkovacom centre v severonemeckom okrese Friesland tak mohla podviesť až 8 600 ľudí. Polícia netuší, koľko vakcín a kedy žena presne vymenila.

​​„Popravde nevieme, koľko ľudí je neočkovaných, alebo len čiastočne očkovaných. Môže sa stať, že sa manipulovalo len s každou treťou striekačkou, môže sa stať, že ďalšie prípady nebudú. Žena bohužiaľ s políciou nespolupracuje, mlčí,“ povedal vedúci krízového štábu Heiger Scholz. Úrady preto vyzývajú všetky potenciálne obete, aby prišli pre novú – skutočnú vakcínu. Upokojujú ľudí, že očkovanie naviac neuškodí ani nijako neublíži. Taktiež ampulka soľného roztoku je pre ľudí sama o sebe neškodná.

V dobe, kedy žena podávala či vymieňala vakcíny, však chodili na očkovanie najmä starí ľudia. Práve tých mohla žena neskutočne ohroziť, keďže práve seniori patria medzi najviac ohrozenú skupinu ľudí, ktorí majú oveľa vyššiu šancu hospitalizácie či úmrtia po nakazení koronavírusom. V tom čase chodili na očkovanie aj zamestnanci hospicov.

Podľa agentúry Reuters nie je zrejmé, či už sestru zatkli alebo obvinili, policajní vyšetrovatelia uviedli, že na základe svedeckých výpovedí je na mieste „dôvodné podozrenie ohrozenia bezpečnosti.“

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 00:26