TASR/AP
StoryEditor

Manželky diktátorov stáli pevne po ich boku. Boli aj negramotné a kruté

Eliška Trpíšková20.08.2021., 08:00h
Chýbalo im vzdelanie, dôstojnosť a často žili v strachu. Príbehy troch prvých dám, ktoré na svoju lásku doplatili životom.
Lajkuj Brainee.sk na

„Matka národa“

Elena Ceausescu bola pologramotná, krutá, zakomplexovaná a nenávidená manželka rumunského diktátora Nicolaea Ceausescu. Hovorila si „matka národa.“ Malo to však háčik – jej národ ju nenávidel. Narodila sa do chudobnej roľníckej rodiny v rumunskom Valašsku, kde získala iba základné vzdelanie.

Z témy vzdelanie mala následne celý život mindráky, čo ju prenasledovalo takpovediac až do hrobu. Snažila sa s tým vysporiadať ako sa len dalo. Vždy ju fascinovala chémia, no namiesto poriadneho štúdia si kupovala tituly a platila vedcov, ktorí pod jej menom publikovali vedecké práce. Bála sa totiž ľudí, ktorí boli vzdelanejší ako ona. Do byrokratického aparátu riadeného štátom vyberala negramotných zamestnancov.

Komplexy mala aj zo svojho vzhľadu – nenávidela svoj nos a nepeknú pleť, kvôli čomu boli takmer všetky jej oficiálne fotografie a propagandistické plagáty retušované. Pre svojho manžela bola však Elena láskou na prvý pohľad a pod jej vplyvom zostal až do konca života. Keď sa Nicolae dostal k absolútnej moci, krajinu uvrhol do biedy a nedostatku, pričom veľký podiel na tejto mizérii mala práve jeho žena. Rumunskému ľudu prinášala len utrpenie.

Ak u nej niekto upadol do nemilosti, spravidla skončil vo vyhnanstve v odľahlých častiach Zeme, alebo rovno na popravisku. Jej vplyv bol naozaj obrovský. Bola političkou s reálnou exekutívnou mocou. Zakázala antikoncepciu, potraty a prikázala, aby ženy mladšie ako 40 rokov porodili najmenej päť detí.

Nelegálne potraty stáli mnoho žien životy a nechcené deti, o ktoré sa finančne vyčerpané rodiny nedokázali starať, končili v sirotincoch, v ktorých panovali príšerné podmienky a šírili sa tam nebezpečné choroby. Všetko sa to dialo v čase, kedy Elena utrácala peniaze za drahé oblečenie a extravagantné jedlo. Chcela sa totiž vyrovnať manželkám iných politikov, na ktoré žiarlila. Elena bola jednoznačne oveľa viac obávaná a nenávidená ako jej manžel. Pri krvavom prevrate v roku 1989 sa pokúsili Elena a Nicolae utiecť, no obaja boli zadržaní a následne zastrelení popravnou čatou. Stalo sa tak na Prvý sviatok vianočný.

Negramotná

Jovanka Broz bola Juhoslovanskou partizánkou a manželkou prezidenta Josipa Broz Tita. Narodila sa v chudobnom regióne Juhoslávie ako dieťa srbského etnika. Jej matka zomrela, keď mala Jovanka len 11 rokov, a preto musela opustiť školu a začať sa starať o domácnosť. Veľmi skoro sa pridala k armáde a počas Druhej svetovej vojny sa už ako 16-ročná podieľala na bojoch s nacistickými okupantmi, či na roztržkách medzi etnickými menšinami Balkánskeho polostrova. S generálom Titom sa zoznámila v roku 1944, keď mala 20 rokov, pričom bola ešte stále vojačkou.

Tito mal v tom čase už 52 rokov a mal za sebou dve manželstvá, z ktorých vzišli štyri deti. Ich vzťah bol dlho tajomstvom. Jovanku trápil ich vekový rozdiel a Josipa zasa nevzdelanosť Jovanky, ktorá bola doslova negramotná. Tito z nej však spravil balkánsku dámu. Naučil ju protokolu, pravidlám obliekania sa a taktiež aj cudzím jazykom. Vyrástla z nej elegantná prvá dáma.

Aký však mala vplyv na svojho manžela a jeho politické rozhodnutia?

O tom sa vedú viaceré diskusie. Jovanka si napriek tomu, že vyrastala v biede a špine, užívala toho najvyššieho luxusu. V roku 1977 prišlo k prvým hádkam. Titovi asistenti sa báli Jovankinho vplyvu a obvinili ju z prípravy prevratu. Uprostred noci ju v nočnej košeli odviezli do jedného z jej domov, kde bola prakticky uväznená.

V roku 1980 Josip Broz Tito zomrel a 50-ročná vdova bola vysťahovaná z manželovej vily. Počas vlády Slobodana Miloševiča žila v chudobe a bez dokladov v starom schátranom dome bez tepla. Neustále sa bála o svoj život. V roku 2013 sa jej zdravotný stav rapídne zhoršil. Mala rakovinu, utrpela infarkt a dostala sa do kómy. Je prianím bolo byť pochovaná po boku svojho manžela. Zomrela vo veku 88 rokov.

Znásilnená

Naděžda Allilujeva bola druhá žena Josifa Stalina. Po boku diktátora strávila 12 rokov. Jeho predošlá manželka Jekaterina zomrela tragickou smrťou a údajne sa dokonca sám Stalin za ňou vrhol do otvoreného hrobu a priatelia ho museli vyťahovať.

S Naděždou sa spoznali, keď mala iba 15 rokov a Stalin takmer 40. Viaceré zdroje však uvádzajú, že táto dvojica sa prvýkrát spoznala už omnoho skôr – Naděžda údajne ako dvojročná spadla do mora a vtedy iba 24-ročný Stalin ju zachránil.

Allilujeva bola dcérou gruzínskeho revolucionára, s ktorým sa Stalin dobre poznal. Táto charizmatická tmavovláska bola zapálenou boľševičkou, ktorá sa do Stalina bláznivo zaľúbila. Ich milostnému príbehu však predchádza ešte jedna, nie veľmi príjemná udalosť. Keď ho odprevádzala v roku 1918 na front, Stalin ju uprostred noci v salónnom kupé znásilnil. O nejaký čas nato ju požiadal o ruku. Keď mala 20, narodil sa im syn Vasilij a o päť rokov zasa dcéra Svetlana. Do pôrodnice musela ísť Naděžda peši ako vzor boľševickej úspornosti a vytrvalosti. Táto mladá Ruska však nebola práve príkladom vzornej matky.

O deti nejavila takmer vôbec záujem a paradoxne sa viac zaujímala o Stalinovho syna z prvého manželstva. O domácnosť sa nestarala, nevarila a túžila po samostatnosti a štúdiu. Dokonca sa zapísala na priemyselnú akadémiu v Moskve s cieľom stať sa inžinierkou. To sa však jej manželovi nepáčilo. Ich vzťah bol plný hádok a dokonca sa raz Naděžda s deťmi od Stalina odsťahovala do Leningradu.

Dlho sa hovorilo aj o jej zlom zdravotnom stave. Trpela depresiami a prekonala mnoho potratov, ktoré boli v Sovietskom Rusku považované za štandardnú metódu antikoncepcie. Okrem iného sa stala záhadou aj jej smrť. V roku 1932 sa konal v Moskve honosný večierok na oslavu 15. výročia októbrovej revolúcie. Opitý Stalin tam flirtoval s inými ženami a Naděždu ustavične zosmiešňoval.

Keď všetci pozdvihli poháre, aby si pripili na zničenie svojich nepriateľov, Naděžda ako jediná prípitok odmietla a z večierku odišla. Na ďalšie ráno spáchala samovraždu. Sama vo svojej izbe sa strelila pištoľou do srdca, avšak ako oficiálnu smrť uviedli noviny zápal slepého čreva.

Smrť samovraždou bola pre manželku tak dôležitého diktátora v tej dobe neprípustná. O tom, že Allilujeva spáchala samovraždu sa jej deti dozvedeli až o niekoľko rokov a teórie, že Stalin si na vraždu svojej manželky niekoho najal zostali nepotvrdené. Jej vražda sa totiž nikdy nevyšetrovala. Manželka jedného z najväčších diktátorov všetkých čias zomrela vo veku 31 rokov a bola pochovaná na cintoríne v Moskve. Stalin jej hrob nikdy nenavštívil.

TASR/AP

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 19:41