TASR/AP
StoryEditor

Žena vrazila autom do detí, vraždiaci Portugalec či terorizujúci sused. Tri silné rasistické útoky, ktoré sa udiali nedávno

Eliška Trpíšková25.08.2021., 10:00h
Tieto tri príbehy krutosti pre rasovú neznášanlivosť sa udiali poslednú dobu. Ani po kauze Georgea Floyda sa rasizmus v USA nevytratil. Ďalšie činy otvorili ranu rasovej diskriminácie.
Lajkuj Brainee.sk na

Americký sen rovnoprávnosti

Jedným z najčerstvejších prípadov je kauza spojená s Američankou Nicole Poole Franklin, ktorá bola odsúdená na 25 rokov väzenia za takzvaný hate crime (zločin z nenávisti). Súd ju uznal vinnou za útoky ešte z roku 2019.

Beloška zo štátu Iowa sa priznala, že svojím autom chcela zraziť dve deti kvôli farbe ich pleti. „Nič nemôže byť pre americký sen rovnakých práv ničivejšie ako to, čo spravila pani Poole Franklin, keď narazila do dvoch mladých obetí,“ povedal americký právnik Richard D. Westphal vo svojom rozsudku. „Jej činy dočasne otriasli, ale neporazili tento sen.“ Právnik Nicole Poole Franklin sa k tomuto odmietol vyjadriť.

Nicole Poole Franklin bola obžalovaná potom, čo 9. decembra 2019 so svojím autom značky Jeep Grand Cherokee narazila do detí o ktorých si myslela, že ich pôvod bol africký alebo mexický. Bolo krátko po pol štvrtej poobede, keď Poole Franklin uháňala po Creston Avenue v Des Moines a zbadala tam chlapca afroamerického pôvodu. Auto otočila smerom k obrubníku a následne ku chodníku, po ktorom táto osoba kráčala. Netrvalo dlho, kým do 12-ročného chlapca narazila a spôsobila mu viaceré vážne poranenia.

Ani nie o hodinu neskôr sa Poole Franklin ocitla západne od Des Moines v meste Clive, kde uvidela po chodníku kráčať 14-ročné dievča, o ktorom si tentokrát myslela, že je to Mexičanka. Rovnako ako v predošlom prípade si to namierila na chodník a do dievčaťa narazila. Okrem viacerých závažných poranení jej spôsobila aj otras mozgu.

Ešte v ten deň bola podľa policajného oddelenia v Clive Nicole Poole Franklin zadržaná a polícii údajne povedala, že dievča zrazila, „pretože si myslela, že to bola Mexičanka.“ Na súde sa následne ukázalo, že Poole Franklin trpela mentálnou poruchou, pričom jej bola diagnostikovaná schizofrénia, depresia a taktiež aj postraumatická stresová porucha. „Potom, ako vstúpila do sveta dospelých, žila v chudobe a mala problémy s mentálnym zdravým, začala mať opletačky so zákonom,“ uviedol jeden z právnikov vo svojom rozsudku na súde.

Po odsúdení Poole Franklin sa otec 14-ročného dievčaťa vyjadril, že tejto žene odpúšťa aj napriek tomu, že celý incident na nej zanechal obrovské stopy. Vyjadril sa, že jeho nádej zmizla. „Viera v to, že sa budem v tejto krajine cítiť voľne, je fuč.“

TASR/AP

Prekliaty dom

Ďalším z mnohých prípadov je kauza černošského amerického páru, ktorý si myslel, že v ich dome straší. Manželia Candace a Eddie Hall boli totiž terorizovaný mladíkom menom Michael John Frederick Jr., ktorý im v ich dome v Detroite na aute prerezával pneumatiky, počmáral ho hákovým krížom a okrem iného na ich dom viackrát vystrelil. Údajne to robil všetko preto, lebo mu vadila ich značka s nápisom Black Lives Matter.

Tento pár si myslel, že celý incident bude trvať len jeden deň a páchateľ sa následne v ich dome viac neukáže. Candace a Eddie sa však mýlili. „Myslela som si, že to bol prípad jedného dňa, že sa len nejaké dieťa hralo,“ povedala Candace Hall, ktorá si najprv myslela, že výstrely boli ohňostroj. „Prišiel však trikrát. Bolo to, ako keby u nás strašilo.“

O dva dni neskôr u nich v obývačke pristál kameň, ktorý rozbil okno na malé kúsky. Kameň dopadol blízko sedačky, v ktorej ich vnučka často sedávala. Eddie Hall zasa vonku našiel na svojich autách čerstvo prepichnuté pneumatiky. Jeho pikap bol popísaný grafitmi ako „Black Lives Matter,“ „Terrorist,“ a medzi slovami „not welcome“ sa rozprestieral hákový kríž.

„Jediné slovo, ktoré mi vtedy prišlo na um bolo „hrozivé,“ keď nevieš, či ťa chce niekto napadnúť alebo odkiaľ to vlastne všetko ide,“ povedala Candace Hall. Rodina sa po týchto incidentoch okamžite presťahovala do hotela, obávajúc sa o svoju bezpečnosť. Trvalo dlhé tri týždne, kým sa páchateľa podarilo odhaliť a Candace sa celý ten čas na ulici obzerala, či ju niekto neprenasleduje. Napokon vysvitlo, že Frederick Jr. býval len dva bloky od rodiny Hallových, avšak navzájom sa nepoznali.

Na súde sa Candace Hall vyjadrila, že sa na mladíka nehnevajú. „Ak v tom nájde Boha, to bolo zmyslom tohto celého.“ Dokonca pozvala celú jeho rodinu do kostola a s Frederickom Jr. by chcela zostať v kontakte až pokým si neodpyká svoj trest vo väzení. Bol totiž odsúdený na štyri až desať rokov za mrežami.

Portugalská tragédia

Ak si si myslel, že zločin z nenávisti a rasizmus má svoje miesto len v USA, hlboko si sa mýlil. Prípad z Portugalska je toho jasným dôkazom. Teraz však nejde len o obyčajný incident alebo vyhrážanie sa, ale rovno o vraždu. Rok 2020 sa niesol v duchu tragédii a odniesol si to aj život 39-ročného herca čiernej pleti Bruna Candé. Herec sa narodil v Portugalsku, avšak výnimočný bol svojim pôvodom.

Jeho rodičia boli z Guinea-Bissau, čo pravdepodobne ťažilo na hrudi 76-ročného Portugalca menom Evaristo Marinho. Marinho bol odsúdený z vraždy z rasistických motívov, pričom Bruna Candé strelil presne šesťkrát. Údajne vražde predchádzala prudká hádka, v ktorej Marinho uštedril hercovi mnoho rasistických poznámok. Evaristo Marinho bol súdom v Loures odsúdený na 22 rokov a deväť mesiacov za mrežami. K samotnej vražde sa priznal až na súde.

Povráva sa, motívom jeho krutého činu bol fakt, že tento starší muž pôsobil ako veterán počas Portugalskej koloniálnej vojny proti africkej nezávislosti v Angole – bývalej portugalskej kolónii. „Bruno Candé stratil život a nechal za sebou svoju rodinu a priateľov,“ vyjadrila sa na Twitteri portugalská zákonodarkyňa Joacine Katar Moreira, ktorá taktiež dostávala smrtonosné vyhrážky. „Táto vražda nás zasiahla všetkých – 22 rokov je minimum zmiernenia bolesti a hnevu, ktorý cítime.“

Sťažnosti na adresu rasovej diskriminácie sa v Portugalsku posledný rok zvýšili až o 50 % a zastavili sa na čísle 655. Avšak, treba brať do úvahy, že mnoho z nich nebolo nahlásených, a tak by toto číslo mohlo byť pokojne vyššie. V roku 2019 bolo dokonca osem členov portugalskej polície obvinených z únosu a zbitia šiestich mladíkov tmavej pleti z incidentu spred štyroch rokov.

TASR/AP

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 10:15